Nyheter

Här hittar du våra senaste nyheter kring börsen, aktier, fonder och annat kring sparande.

Louise Hagsten ny vd på Aktieinvest

I februari kommunicerades att Söderberg & Partners förvärvade Aktieinvest av Pareto Securities. Nu har Louise Hagsten utnämnts som ny vd för Aktieinvest.

Läs mer ›

Börsläget med Marcus Hernhag – sista kvartalet 2023

År 2023 har varit präglat av upp- och nedgångar på börsen vilket lett till oro hos många sparare. Hur ser det ut inför sista kvartalet, kommer börsen vända uppåt eller fortsätter lågkonjunkturen? Vi har pratat med utdelningsexperten Marcus Hernhag om hans syn på börsmarknaden just nu – både när det gäller utdelningar och tillväxt.

Läs mer ›
Marcus Hernhag

Förändringar i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag

Innehavet i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag ses över och revideras två gånger per år, eller vid behov därutöver. Se de revideringar som gjorts sedan sparboxen lanserades i mars 2022.

Läs mer ›
Webbinar hållbarhet

Så har sparboxarna gått från start – juni 2023

Så har sparboxarna gått från start – juni 2023 Se hur sparboxarna presterat sedan start och fram till 16 juni 2023. Börja månadsspara idag Ibland [...]
Läs mer ›
Sparboxarna som gått bäst 2021

Så har sparboxarna gått från start – maj 2023

Se hur sparboxarna presterat sedan start och fram till 8 maj 2023.

Läs mer ›
Information om handel med värdepapper som har exponering mot Ryssland

Med anledning av att Aktieinvest omnämnts i Dagens Industri

Den 2 maj publicerade Dagens Industri en artikel där de har valt att titta extra på de portföljer som Aktiespararna och Aktieinvest har ett samarbete kring. Här kan du ta del av våra svar på frågor kopplade till artikeln.

Läs mer ›
Varför går börsen ner idag?

Börsläget med Stefan: ”Bankerna lämnar starkare rapporter än väntat”

Under 2023 har vi sett fortsatt stigande räntor, inflation och bankoro, vilket har bidragit till osäkerhet på de finansiella marknaderna. Vi satte oss ner med Stefan Wård, analyschef på Pareto Securites för att få en sammanfattning av börsläget.

Läs mer ›
Förändringar i sparboxarna 2023

Förändringar i sparboxarna 2023

Nu har vi gjort den årliga revideringen av sparboxarna.  Se vilka innehav som är nya och vilka som bytts ut.

Läs mer ›
Riskspridaren

Sparboxen Smartbox årliga revidering

Nu har vi gjort den årliga revideringen av sparboxen Smartbox. Se vilka innehav som är nya och vilka som bytts ut – och hur det har gått för sparboxen sedan start.

Läs mer ›
Varför går börsen ner idag?

Börsläget med Stefan: ”Ett minst sagt spännande första kvartal”

Hur ser börsläget ut? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, sammanfattar första kvartalet 2023. Se videon eller läs sammanfattningen för att ta del av intervjun.

Läs mer ›
Marcus Hernhag

Sparprofilen: Så kan du tänka när det är skakigt på börsen

Den senaste tiden har vi sett en hel del rörelse på börsen – bland annat på grund av bank- och konjunkturoro. Vi har pratat med sparprofilen Marcus Hernhag om börsläget och hur man kan tänka kring sitt sparande när det är skakigt på börsen.

Läs mer ›
Månadsspara i investmentbolag

Så kan du investera skatteåterbäringen

För många är skatteåterbäringen ett oväntat tillskott till kassan. Räkna och se hur skatteåterbäringen kan växa över tid!

Läs mer ›
Dyra aktier

Dyraste aktien i världen

Dyraste aktien i världen - men nu har alla råd Investera i en exklusiv choklad-aktie för en miljon? Det kan du enkelt göra till en [...]
Läs mer ›

Aktieinvests vd om ägarbytet och framtiden

Aktieinvests vd om ägarbytet och framtiden Vi har pratat med Dan Johnson, vd på Aktieinvest, om vad han ser framför sig under året som kommer, i skenet [...]
Läs mer ›
Månadsspara direkt i investmentbolag

Söderberg & Partners förvärvar nätmäklaren Aktieinvest

Söderberg & Partners förvärvar nätmäklaren Aktieinvest Kompletterar och breddar bolagets erbjudande inom privat sparande. Strategiskt viktigt förvärv för sparplattformen Levlers fortsatta satsning Söderberg & Partners [...]
Läs mer ›

Bästa aktierna 2023

Bästa aktierna 2023 Hur kan man tänka vad gäller investeringar för 2023 - och vad ska man hålla utkik efter? Årets fattigaste månad är äntligen [...]
Läs mer ›
Sparboxarnas utveckling 2021

Så gick sparboxarna 2022

Så gick sparboxarna Börsåret 2022 har varit en turbulent upplevelse för de flesta. Här kan du se hur sparboxarna presterade sedan start och fram till [...]
Läs mer ›
Dag Rolander

Möt en av förvaltarna bakom portföljerna

Möt förvaltaren bakom portföljerna Vi har tagit ett snack med Dag Rolander, en av förvaltarna av tre av våra färdiga aktieportföljer, för att höra hans [...]
Läs mer ›
Månadsspara i gröna aktier

Topp tre bäst presterande sparboxar och portföljer 2022

Topp 3 bäst presterande sparboxar och portföljer 2022 var ett turbulent år, både i världen och på börsen. Då kan det vara skönt att ha [...]
Läs mer ›

Så gick våra färdiga aktieportföljer 2022

Så gick våra färdiga aktieportföljer Börsåret 2022 har varit en turbulent upplevelse för de flesta. Här kan du se hur våra färdiga aktieportföljer presterat från [...]
Läs mer ›

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.