Börsläget med Bornold: ”De som säljer och producerar olja är de stora vinnarna just nu”
Det blir ett fortsatt stökigt börsläge med med nya konflikter i Mellanöstern, inflation som inte vill stanna av och fortsatt höga räntor. Hur påverkar allt som händer i omvärlden marknaden? Joakim Bornold, styrelseordförande i Aktieinvest, sammanfattar börsläget.
Se videon eller läs sammandraget nedan för att ta del av intervjun.
Publicerad: 2023-11-08
Hur är läget på börsen just nu?
”Det är kärvt på börsen just nu, med mycket oro kring räntehöjningar och världsläget. Även om börsen tuffat på starkt innebär oron att det bitvis blivit skakigt på börsen, något vi helt klart känt av under oktober. Omvärldsfaktorer såsom det oroliga läget i Mellanöstern har självklart påverkat marknaden.”
Börsen speglar det oroliga världsläget
”Det instabila världsläget, inklusive oroligheter i Mellanöstern och händelser som konflikten mellan Israel och Palestina, påverkar marknaden på flera sätt. Det finns särskild oro kring oljepriser och dess ekonomiska konsekvenser.”
Det är viktigt att komma ihåg att kriser kommer och går, men på sikt har börsen historiskt sett gett bättre avkastning än andra alternativ.
Hur bör man tänka kring sitt sparande?
”Trots oron på börsen är det fortsatt viktigt att hålla fast vid sitt sparande. Historiskt sett har vi gått igenom kriser även förr, men om man tittar på de senaste 100 åren har börsen över tid gett betydligt bättre avkastning än sparkonton eller andra alternativ. Det är viktigt att ha det i bakhuvudet när det är skakigt på börsen.”
Vilka förlorar respektive vinner på läget just nu?
”De företag och branscher som är nära kopplade till olja och export har sett fördelar under den senaste tiden. Prisökningar inom oljeindustrin, delvis på grund av geopolitiska spänningar, har gynnat företag som är involverade i oljeproduktion och -service. Bland dessa hittar vi flera norska bolag som gynnas av läget i oljeindustrin.”
Svag svensk krona fortsatt bra för exportföretag
”Exportbolag har också haft möjlighet att öka sina intäkter på grund av en svagare svensk krona, vilket gör deras varor och tjänster mer konkurrenskraftiga internationellt. Dessa företag inkluderar ofta stora svenska industribolag som är väl positionerade för internationell handel, såsom Volvo, Scania, skogs- och stålindustrin.”
Tufft för tillväxt- och förhoppningsbolag
”Företag som är beroende av tillväxt och har höga kapitalkostnader kan stöta på svårigheter i det nuvarande ekonomiska klimatet. Som till exempel teknik- och bioteknikföretag, eller så kallade förhoppningsbolag, som ofta investerar mycket i forskning, utveckling och expansion.
Men för de som har stabil införsäljning tuffar det ändå på rätt bra på börsen, vilket visar på att mycket av oron kommer från de höga räntorna och ovissheten kring när de kommer att börja sjunka igen.”
Spartips: skattejämka ditt bolån
”Om du har bolån finns det ett enkelt sett att få några hundra- eller till och med tusenlappar över av din lön varje månad. Det du behöver göra är att ansöka om skattejämkning för ditt bolån.
Det innebär att du får ditt ränteavdrag utbetalt månadsvis istället för en gång om året. Det kan vara ett sätt att skapa en buffert när det är tufft ekonomiskt. Deadline för att ansöka om skattejämkning är den 19 november, och då kan du redan i januari få ut mer pengar på lönen varje månad.”
Sprid dina risker med investmentbolag
Vill du få god riskspridning på ditt sparande? Då är sparboxen Investmentbolag i box något för dig. Sparboxen innehåller investmentbolag både i Sverige och i USA vilket ger en bra riskspridning även när kronan är svag.
Håll koll på ditt sparande.
Ladda ner vår app.
Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande och kan enkelt sätta upp ett månadssparande i aktier.
Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.