Kategori Sparande

”2023 banar vägen för en allt ljusare framtid” – Hernhag om utdelningsåret som gått

Utdelningsexperten Marcus Hernhag sammanfattar börsåret 2023: vilken av sparboxens aktier gick bäst respektive sämst, och vad kan utvecklingen innebära för år 2024?

Sparprofilen Marcus Hernhag sammanfattar hur börsåret 2023 gått för sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Publicerad: 2023-12-28

 

Gott år för industri- och investmentbolag

Tuffa tider kommer inte alltid till alla bolag samtidigt. Vissa industribolag, samt Investor med innehav i Atlas Copco och ABB, verkar ha klarat sig relativt bra genom senaste årets tuffare börsklimat. Ingen aktiekrasch har inträffat där ännu och året ser ut att sluta bra.

Läs mer: Hernhag om Q3-rapporterna 2023

Stabilt resultat för investmentbolagen

Bland sparboxens bolag har investmentbolagen Latour och Investor B samt industribolaget Lagercrantz gått upp ordentligt sen årsskiftet. Per den 27 december 2023 har Investor gått upp med dryga 22 procent, Lagercrantz med strax under 30 procent och Latour med dryga 32 procent.

Investmentbolaget Latour är det senaste tillskottet i sparboxen (ersatte Intrum). Därför är det extra roligt att den aktien ser ut att bli årets vinnare.

Fettillverkaren AAK har levererat ett par omvända vinstvarningar och också haft ett bra år. De vegetabiliska specialfetterna för dagligvarusektorn säljer uppenbarligen riktigt bra och aktien har gått upp med dryga 27 procent under 2023.

Tufft år för tillväxtbolag

Många tillväxtaktier på börsen har haft det tufft under 2023, men bland annat BTS Group hämtade sig mot slutet av året och ser ut att sluta på plus sen förra årsskiftet.

Axfood har gått sämst med 6 procent i nedgång men här känner jag mig utifrån kvartalsrapporterna riktigt lugn inför framtiden.

IT-konsultmäklaren Ework hann tyvärr rusa i kurs innan aktien kom in i sparboxen, vilket gör att aktien backade en stund efteråt. Aktien rasade på niomånadersrapporten och blev då ovanligt undervärderad, enligt min bedömning.

Sedan dess har aktien gått bra, och per den 27 december har den gått upp dryga 17 procent sen årets början. Långsiktigt verkar Eworks utveckling som bolag gå helt rätt med mer digitaliserade och automatiserade tjänster.

Fin slutspurt för sparboxens innehav

Roligt att sparboxen ser ut att sluta på plus år 2023 trots ett svängigt börsår. Efter detta år litar jag ännu mer på sparboxinnehavens möjligheter att prestera bra på sikt. Som sagt, historiskt sett har börsen alltid vänt uppåt. Något vi tycks se nu mot slutet av året.

Redan 2024 kan komma att bjuda på fler positiva överraskningar om externa faktorer som marknadsräntor och konjunktur vill oss väl.

Tills dess önskar jag er god fortsättning och gott nytt börsår 2024!

/ Marcus Hernhag

 

Åsikterna som presenteras i denna krönika är författarens egna och ska inte ses som investeringsråd. 

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Efter 2023 litar jag ännu mer på sparboxinnehavens möjligheter att prestera bra på sikt.

Med utdelningsstrategi i fokus

Vill du veta mer om Marcus Hernhags utdelningsstrategi? Gå hans populära Aktieskola om utdelningsaktier om hur du bygger en stabil utdelningsportfölj.

Läs mer om våra aktieskolor

Hernhag film
Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Vill du slippa välja aktier själv men ändå fokusera på utdelning? Då är Utdelningsfavoriter by Hernhag den perfekta sparboxen för dig. Sparboxen låter dig månadsspara automatiskt i svenska utdelningsbolag som väljs ut av Marcus. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Läs mer och börja spara

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy