Kategori Sparande

Marcus Hernhag om investmentbolag.

Investmentbolag har under en längre tid varit spararfavoriter. Sparprofilen Marcus Hernhag svarar på några frågor kring hur han ser på att investera i investmentbolag.

Publicerad: 2024-06-18

 

Vilka investmentbolag är dina favoriter just nu?

Just nu är mitt svar Investor, Lundbergs och Creades, som för närvarande handlas till överkomliga substansvärderingar sett till deras historiska genomsnitt.

Finns det några risker man som sparare ska vara uppmärksam på när det gäller investmentbolag?

En väldigt hög substansrabatt kan vara en varningssignal om att substansvärdet är överskattat. Kolla vilka branscher som investmentbolaget ligger tungt i och fundera på om det är framtidsbranscher eller inte.
Är det stora eller små bolag som är fokuset och vilka marknader är man exponerad mot? Mycket handlar om att välja ett investmentbolag som passar en själv och den egna portföljen.

Har du några relativt nystartade investmentbolag på radarn?

Nej, jag brukar undvika dem då jag behöver historik för att kunna analysera det jag investerar i. De nya bolagen är enligt min mening ofta för oprövade eller för små.

Investmentbolag eller indexfond om du får välja?

Då säger jag investmentbolag då jag får en relativt aktiv förvaltning som är långsiktig. Över tid har investmentbolagsaktierna i genomsnitt slagit börsindex och är ofta ett bra val och en viktig komponent i portföljen för många sparare.

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Över tid har investmentbolagsaktierna i genomsnitt slagit börsindex och är ofta ett bra val och en viktig komponent i portföljen för många sparare.

Sparboxar på temat Investmentbolag och Utdelning

Svenska investmentbolag

Svenska investmentbolag

Vill du ha ett komplement till en aktivt förvaltad Sverigefond? Spara i de fem största investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

Läs mer om sparboxen

Investmentbolag i box

Investmentbolag i box

Ta rygg på Wallenbergarna och aktieoraklet Warren Buffett. Med denna sparbox får du en mix av svenska och utländska investmentbolag för en schysst riskspridning.
Läs mer om sparboxen

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Med denna sparbox kan du enkelt spara i svenska utdelningsbolag som väljs ut av sparprofilen och författaren Marcus Hernhag.

Läs mer om sparboxen

Dividend champions

Dividend Champions

En box med utdelningar i fokus. Här finns sex amerikanska bolag som flest år i rad har ökat sin aktieutdelning, så kallade Dividend Champions.

Läs mer om sparboxen

Vill du börja spara i investmentbolag? Här är exempel på olika investmentbolag som du kan investera i.

Till listan

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.