Spara i fonder

Att spara i fonder passar dig som vill sprida riskerna och snabbt komma igång med ett bra och smidigt sparande.

Vad är en fond?

En fond är en portfölj med olika värdepapper, till exempel aktier och räntor, som du kan spara och köpa andelar i.

Fonden sköts av ett fondbolag. Ansvarig för fondens strategi och innehav är en fondförvaltare, som har relevant kunskap inom området för fondens inriktning.

Fördelar med att spara i en fond

Det finns flera fördelar med att spara i en fond:

Sprider riskerna

Den främsta fördelen med att spara i fonder är att du sprider riskerna. Eftersom en fond oftast består av minst 16 olika innehav lägger du inte alla ägg i samma korg.

En ansvarig fondförvaltare som sköter fonden åt dig

Då fonder förvaltas av en fondförvaltare, kan du snabbt och enkelt komma igång med ditt sparande. Du bestämmer vilken fond du vill investera i och förvaltaren sköter resten. Förvaltaren gör jobbet åt dig, vilket innebär att du inte behöver vara lika aktiv i ditt sparande.

Allt arbete såsom strategi, beslut och placering sköter en förvaltare åt dig.

Bra komplement till aktier

Fonder är även ett bra komplement till aktier, särskilt om du genom fonder investerar i marknader och branscher där du inte äger aktier, till exempel tillväxtmarknader. Det ger dina sparpengar en ännu bättre riskspridning.

Olika typer av fonder

Det finns olika typer av fonder som kategoriseras efter vad fonden investerar i:

Indexfond/Passiv fond

Indexfonder, ska följa ett förvalt index, exempelvis OMXS30, som är ett index med de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Om man sparar i en indexfond vet du alltid vilka aktier du sparar i eftersom den utgår från de värdepapper som finns i det specifika indexet. Det innebär att det inte är någon fondförvaltare som aktivt väljer värdepapper till fonden.

En indexfond har oftast en lägre avgift än aktivt förvaltad fond, exempelvis en aktivt förvaltad aktiefond.

Aktiefond

En aktiefond investerar i aktier som fondförvaltaren har analyserat och valt ut att ingå fonden utifrån fondens strategi. En aktivt förvaltad fond har som mål att slå ett bestämt index, exempelvis OMX30.

Det finns mängder av olika aktiefonder såsom globala-, regionala-, lands- och branschaktiefonder. Risken och förvaltningsavgiften för en aktiefond varierar beroende på bland annat fondens placeringsinriktning. Men dessa fonder har oftast en högre avgift än en indexfond.

Blandfond

Blandfonder investerar i både aktier och räntebärande värdepapper. Fördelen med en blandfond är att du köper en färdigpaketerad fond och behöver inte fördela sparpengarna själv i olika fonder.

Hur fördelning ser ut mellan fondens värdepapper beror på fondens strategi samt tid och marknadsförutsättningar. Att fondförvaltaren har möjligheten att justera innehaven och fördelningen mellan aktier och fonder gör att de kan välja värdepapper som de tror kommer ge mest avkastning under rådande marknad.

Räntefond

Räntefonder investerar i långa eller korta ränteinstrument/värdepapper. Det kan exempelvis vara statsskuldväxlar eller bostads-, kommun- och statsobligationer som ger en fast ränta. Ungefär som när du får ränta på ett bankkonto. Att placera sina pengar i en räntefond är inte helt riskfritt, men generellt sett har räntefonder lägre risk än t.ex. aktiefonder.

Räntefonder delas ofta in i olika kategorier baserat på vilken slags typ av räntepapper som fonderna placerar i:

  • Korta räntefonder (penningmarknadsfonder)
  • Långa räntefonder (obligationsfonder)
  • Företagsobligationsfonder
  • Realräntefonder

Gemensamt för alla räntefonder är att det ekonomiska ränteläget påverkar dem på olika sätt.

På vår internettjänst hittar du vår fondfiltrering där du kan filtrera mellan olika typer av fonder – logga in och testa fondfiltreringen >

Låter det som att fonder skulle kunna vara en sparform för dig?

Du kan enkelt bli kund hos oss med BankID.

Bli kund

Förvaltningsavgift

Förvaltningsavgift är en avgift du betalar till fonden för att de sköter fonden och gör det jobbet åt dig. Avgiften är en procentsats på de pengar du har i fonden.

När du ska välja en fond att spara i är det viktigt att du tittar på fondens avkastning och förvaltningsavgift. Väljer du en fond med en hög avgift, men med lägre avkastning, är risken att avgiften äter upp din framtida vinst.

Det finns många fonder på marknaden idag som har en låg förvaltningsavgift och en bra avkastning, men kom ihåg, fonder med en högre avkastning kan också motivera en högre förvaltningsavgift.

Vill du lära dig mer om förvaltningsavgifter och hur du väljer fonder kan vi rekommendera vårt blogginlägg om fonder och fondsparande >

Tycker du att det verkar krångligt att välja fonder?

För dig som tycker det verkar krångligt att välja fonder så har vi på Aktieinvest tagit fram Allroundboxen. Den innehåller tre breda fonder med låga avgifter. På så vis får du en god riskspridning utan att behöva oroa dig för att avgifterna kommer äta upp en alltför stor del av avkastningen i ditt sparande.

Läs mer om Allroundboxen

Kom igång med fondsparande

Allroundboxen

Vår sparbox Allroundboxen innehåller tre breda fonder med låga avgifter.

Månadssparande i fonder

Hos oss kan du spara
automatiskt i fonder.

Fondfiltrerare

Välj fonder till ditt sparande med vår fondfiltrerare.

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

  • Få utdelningar återinvesterade gratis

  • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

  • Spara till barn eller barnbarn

  • Månadsspara direkt i både aktier och fonder