Spara i fonder

Att spara i fonder passar dig som vill sprida riskerna och snabbt komma igång med ett bra och smidigt sparande.

Vad är en fond?

En fond är en portfölj med olika värdepapper, till exempel aktier och räntor, som du kan spara och köpa andelar i.

Fonden sköts av ett fondbolag. Ansvarig för fondens strategi och innehav är en fondförvaltare, som har relevant kunskap inom området för fondens inriktning.

Fördelar med att spara i en fond

Det finns flera fördelar med att spara i en fond:

Sprider riskerna

Den främsta fördelen med att spara i fonder är att du sprider riskerna. Eftersom en fond oftast består av minst 16 olika innehav lägger du inte alla ägg i samma korg.

En ansvarig fondförvaltare som sköter fonden åt dig

Då fonder förvaltas av en fondförvaltare, kan du snabbt och enkelt komma igång med ditt sparande. Du bestämmer vilken fond du vill investera i och förvaltaren sköter resten. Förvaltaren gör jobbet åt dig, vilket innebär att du inte behöver vara lika aktiv i ditt sparande.

Allt arbete såsom strategi, beslut och placering sköter en förvaltare åt dig.

Bra komplement till aktier

Fonder är även ett bra komplement till aktier, särskilt om du genom fonder investerar i marknader och branscher där du inte äger aktier, till exempel tillväxtmarknader. Det ger dina sparpengar en ännu bättre riskspridning.

Olika typer av fonder

Det finns olika typer av fonder som kategoriseras efter vad fonden investerar i:

Indexfond/Passiv fond

Indexfonder, ska följa ett förvalt index, exempelvis OMXS30, som är ett index med de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Om man sparar i en indexfond vet du alltid vilka aktier du sparar i eftersom den utgår från de värdepapper som finns i det specifika indexet. Det innebär att det inte är någon fondförvaltare som aktivt väljer värdepapper till fonden.

En indexfond har oftast en lägre avgift än aktivt förvaltad fond, exempelvis en aktivt förvaltad aktiefond.

Aktiefond

En aktiefond investerar i aktier som fondförvaltaren har analyserat och valt ut att ingå fonden utifrån fondens strategi. En aktivt förvaltad fond har som mål att slå ett bestämt index, exempelvis OMX30.

Det finns mängder av olika aktiefonder såsom globala-, regionala-, lands- och branschaktiefonder. Risken och förvaltningsavgiften för en aktiefond varierar beroende på bland annat fondens placeringsinriktning. Men dessa fonder har oftast en högre avgift än en indexfond.

Blandfond

Blandfonder investerar i både aktier och räntebärande värdepapper. Fördelen med en blandfond är att du köper en färdigpaketerad fond och behöver inte fördela sparpengarna själv i olika fonder.

Hur fördelning ser ut mellan fondens värdepapper beror på fondens strategi samt tid och marknadsförutsättningar. Att fondförvaltaren har möjligheten att justera innehaven och fördelningen mellan aktier och fonder gör att de kan välja värdepapper som de tror kommer ge mest avkastning under rådande marknad.

Räntefond

Räntefonder investerar i långa eller korta ränteinstrument/värdepapper. Det kan exempelvis vara statsskuldväxlar eller bostads-, kommun- och statsobligationer som ger en fast ränta. Ungefär som när du får ränta på ett bankkonto. Att placera sina pengar i en räntefond är inte helt riskfritt, men generellt sett har räntefonder lägre risk än t.ex. aktiefonder.

Räntefonder delas ofta in i olika kategorier baserat på vilken slags typ av räntepapper som fonderna placerar i:

  • Korta räntefonder (penningmarknadsfonder)
  • Långa räntefonder (obligationsfonder)
  • Företagsobligationsfonder
  • Realräntefonder

Gemensamt för alla räntefonder är att det ekonomiska ränteläget påverkar dem på olika sätt.

På vår internettjänst hittar du vår fondfiltrering där du kan filtrera mellan olika typer av fonder – logga in och testa fondfiltreringen >

Låter det som något för dig?

Du kan enkelt bli kund hos oss med BankID.

Bli kund

Förvaltningsavgift

Förvaltningsavgift är en avgift du betalar till fonden för att de sköter fonden och gör det jobbet åt dig. Avgiften är en procentsats på de pengar du har i fonden.

När du ska välja en fond att spara i är det viktigt att du tittar på fondens avkastning och förvaltningsavgift. Väljer du en fond med en hög avgift, men med lägre avkastning, är risken att avgiften äter upp din framtida vinst.

Det finns många fonder på marknaden idag som har en låg förvaltningsavgift och en bra avkastning, men kom ihåg, fonder med en högre avkastning kan också motivera en högre förvaltningsavgift.

Vill du lära dig mer om förvaltningsavgifter och hur du väljer fonder kan vi rekommendera vårt blogginlägg om fonder och fondsparande >

Tredjepartsersättning av fonder

Vid förmedling av fonder får Aktieinvest en procentuell del av den förvaltningsavgift som fondförvaltaren tar ut. Ersättningen baseras på storleken av våra kunders förvaltade kapital. Hur stor del av förvaltningsavgiften vår ersättning är varierar från fond till fond och regleras av respektive fondförvaltare. Tredjepartsersättning eller kick back är andra namn för avgiften som betalas till distributören av fonder, i detta fall Aktieinvest. Aktieinvest redovisar förvaltningsavgiften för fonder på respektive fondfaktasida och på respektive kunds årsbesked kan man ta del av hur stor del av den totala avgiften som har betalats i ersättning till Aktieinvest. Kunden betalar alltså inte något extra utan förvaltningsavgiften är densamma.

Genom att få en del av fondbolagets förvaltningsavgift kan Aktieinvest kvalitetshöja sina tjänster genom att tillhandahålla ett brett spektrum av fonder, kundtjänst med hög kompetens och hög tillgänglighet och en stor tillgänglighet via digitala kanaler. Aktieinvest bedriver inte en rådgivningsverksamhet och marknadsför inte enskilda fonder dvs en oberoende plattformsleverantör av fonder.

Kom igång med ett fondsparande

Månadssparande i fonder

Hos oss kan du spara automatiskt i fonder.

Fondfiltrerare

Välj fonder till ditt sparande med vår fondfiltrerare.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.