Eget pensionssparande

Är det ett tag kvar innan du tänker gå i pension? Starta ett långsiktigt sparande med lite högre risk i början men också större chans till högre avkastning. Var lite smart och sprid inköpen över tiden så har du bra förutsättningar när du slutar arbeta.

Din kommande pension bygger på din lön och det du sparar själv. Pensionen som utgår från din lön delas upp i inkomstpension och din premiepension (PPM). Förmodligen omfattas du också av någon form av tjänste- och avtalspension. Du kan också själv agera för att få en bättre pension.

Hos oss kan du spara till pensionen via ett investeringssparkonto (ISK) eller en traditionell aktie- och fonddepå. Vi tycker att ISK passar bäst för ett eget pensionssparande.

Starta ett pensionssparande

Investeringssparkonto (ISK)

På ett investeringssparkonto blir ditt sparande enkelt att deklarera eftersom kontot schablonbeskattas. Du kan spara i aktier, fonder och färdiga portföljer på kontot.

Läs mer om investeringssparkontot

Traditionell depå

Pensionssparar du på en vanlig traditionell depå behöver du deklarera för dina enskilda affärer. Du kan göra avdrag för eventuella förluster i din deklaration.

Läs med om en traditionell depå

Viktigt att pensionsspara

Klart att det är mer inspirerande och roligt att spara till ett mål som ligger närmare i tiden. Kanske en resa eller den där bilen du sett fram emot att köpa. Många tycker inte att det verkar viktigt att börja spara till pensionen när man är ung. Men att ha ett eget privat sparande till pensionen är viktigt. Har du inte något eget sparande är det inte säkert att du har så mycket pengar du skulle behöva när du slutar arbeta.

Ett tips är att börja smått så har du i alla fall kommit igång. Några hundralappar i månaden. Du kan öka på sparandet allt eftersom. Men vänta inte för länge. Du kan öppna ett extra investeringssparkonto just för ditt eget pensionssparande. Namnge gärna din depå om du har fler hos oss. Då ser du tydligt vilket av ditt sparande som är tänkt till pensionen.

Pensionsspara på ett investeringssparkonto

En av fördelarna med investeringssparkontot att du inte behöver deklarera de affärer du gör. På ett investeringssparkonto betalar du en årlig schablonskatt på 0,42 % (2016) som är baserat på kontots värde.

Fördelar med ett ISK

  • Ingen skatt på dina utdelningar
  • Ingen skatt vid försäljningar
  • Du behöver inte deklarera – det sköter sig själv
  • Det statliga investerarskyddet gäller
  • Möjlighet att rösta på bolagsstämmor

En nackdel med ett ISK är att du inte kan använda kontot att kvitta vinster mot förluster.

Läs mer om investeringssparkontot

Hur kan du spara?

Du kan spara genom enstaka insättningar eller genom autogirodragningar från ditt bankkonto varje månad. En kombination av båda är kanske det bästa. Får du pengar över någon månad kan du göra en extra insättning på kontot.

Månadsspara i aktier och fonder

Med ett månadssparande via autogiro ”glömmer” du aldrig bort att spara. Du tänker inte så mycket på att pengar dras från ditt konto varje månad och att det köps aktier eller fonder för pengarna. Du köper inte vid ett enda tillfälle utan sprider köpen över tiden. Det är bra för då risker du inte att köpa just den dagen då kursen stod som allra högst.

Läs mer om månadssparande

Icon Diagram

Så kan du sprida riskerna

Har du långt kvar till pensionen? Välj då ett sparande med lite mer risk men också chans till högre avkastning. Dit brukar aktier eller aktiefonder räknas. På sikt har aktier visat ge den bästa avkastningen per investerad krona. Vi har många aktier att välja mellan för ditt pensionssparande. Både svenska och utländska.

Vi har också ett antal färdiga aktieportföljer med mellan fem och tio aktier i som du kan spara i. Portöljerna ska du se som modellportföljer som satts ihop för att förenkla ditt sparande.

Du kan komplettera med andra fonder så att du sprider dina risker i flera marknader och regioner. Är det nära tills dess att du ska börja ta av ditt sparande är det bra att minska risken. Det kan du göra i räntefonder eller kanske överäga att lägga en del av sparandet i ett sparkonto. Tänk då på att idag är räntan noll eller nära 0 %.

IPS-kontot är inte avdragsgillt längre

IPS-kontot har tidigare varit ett bra alternativ att ha sitt pensionssparande på. Numera är insättningar som görs till din IPS inte längre avdragsgilla. Det innebär att pengar du sätter in på en IPS dubbelbeskattas. Har du inte slutat göra insättningar till din IPS så bör du göra det snarast. Välj i stället att pensionsspara på t.ex. ett investeringssparkonto (ISK).

Har du ett IPS redan kan du fortsätta placera om sparandet då och då för att få en så bra avkastning på dina pengar som möjligt. Har du ett IPS någon annanstans? Du kan flytta det till oss. Vi har tagit bort depåavgiften på kontot och du har ett brett utbud av aktier och fonder att placera ditt sparande i.

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

  • Få utdelningar återinvesterade gratis

  • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

  • Spara till barn eller barnbarn

  • Månadsspara direkt i både aktier och fonder