Kategori Sparande

Utdelningsexperten om börsläget: ”Fokusera på långsiktiga förutsättningar”

Börsen går just nu igenom en skarp nedgång vilket leder till oro bland sparare. Utdelningsexperten Marcus Hernhag påminner om vikten att i detta läge titta extra på långsiktiga förutsättningar snarare än endast aktiekurser.

Publicerad: 2023-10-23

Börsen i ”avslutande panikfas”

Nu mot slutet av oktober har börsen accelererat nedåt som om även börsindex är i en avslutande panikfas. Tidigare under hösten har jag sett detta fenomen hos många enskilda aktier, främst när det gäller tillväxtaktier. När det uppstår panik och andra negativa känslor i slutet av en nedgångsfas går det allt snabbare, för panik är en så stark känsla.

Det kommer en vändning i konjunkturen förr eller senare. Inflationen är på väg ned och en räntetopp borde vara nära.

Fokus på långsiktighet

Det är viktigt att vi inte tittar för mycket på aktiekurserna utan istället på bolagens långsiktiga förutsättningar. Det är inte så att nuvärdet av börsbolagens alla framtida vinster rasar lika snabbt som aktiekurserna.

Vinsterna i närtid kommer kanske att bli lägre än vad vi tidigare trott. Det vi vet är att det kommer en vändning i konjunkturen förr eller senare. Inflationen är på väg ned och en räntetopp borde vara nära.

Läs mer: Därför ska du fortsätta spara när börsen går ner >

Utdelning bra strategi även i en börssvacka

Även om det är tufft börsläge just nu är inte undergången den här gången heller. Det är bara ännu en börssvacka och det gör ont att titta på fallande aktiekurser och hur mycket våra besparingar minskat i värde.

Själv fokuserar jag mest på summan av all aktieutdelning jag får varje år. Genom att köpa fler aktier till allt högre direktavkastning kan jag få den att stiga snabbare.

Läs mer: Spara smart i oroliga tider >

Troligt att det ljusnar mot våren

De flesta börsbolagen kommer att behålla eller höja sina utdelningar i vår. Att titta på de långa utdelningstrenderna är mitt bästa tips för att hålla huvudet kallt.

I sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag ser det fortsatt bra ut när det gäller aktieutdelningarna. Jag kommer ändå att bevaka bolagens utveckling i niomånadersrapporterna som kommer nu, utifall det mot förmodan skulle ha mörknat när det gäller något av bolagens långsiktiga utdelningsförmåga.

Håll huvudet kallt

Så länge utdelningarna stiger över tid kommer kurserna att göra det också – det är bara en fråga om när.

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Vill du slippa välja aktier själv men ändå fokusera på utdelning? Då är Utdelningsfavoriter by Hernhag den perfekta sparboxen för dig. Sparboxen låter dig månadsspara automatiskt i svenska utdelningsbolag som väljs ut av Marcus. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Läs mer och börja spara

Med utdelningsstrategi i fokus

Vill du veta mer om Marcus Hernhags utdelningsstrategi? Gå hans populära Aktieskola om utdelningsaktier om hur du bygger en stabil utdelningsportfölj.

Läs mer om våra aktieskolor

Hernhag film

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Graf