Tips inför deklarationen

Om du sparar på en traditionell aktiedepå och har sålt aktier eller andra värdepapper under 2020 behöver du deklarera dina affärer 2021.

Viktiga datum inför deklarationen 2020

  • 16 mars 2021: Inkomstdeklarationen öppnar.
  • 30 mars 2021: Sista dag att godkänna deklarationen digitalt för att få pengar redan i april.
  • 7-9 april 2021: Slutskattebesked och skatteåterbäring till dig som har skaffat en digital brevlåda, godkänt din deklaration och anmält ett bankkonto för utbetalning.
  • 3 maj 2021: Sista dag att skicka in din inkomstdeklaration till Skatteverket.
  • 8-11 juni 2021: Nu börjar skatteåterbäringen betalas ut till dig som inte fick pengarna i april.

Deklaration för traditionell aktiedepå

Om du har sparande på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.

Vad är det som ska redovisas?

Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för. Oavsett om du deklarerar online eller skickar in din deklaration med vanlig post har du nytta av vår K4-tjänst.

Vill du ha deklarationshjälp?

Du kan beställa en färdig K4 till deklarationen hos oss. Den gör att det blir riktigt enkelt för dig när du har gjort affärer på din traditionella aktiedepå hos oss. Alla transaktioner som ska redovisas till Skatteverket kommer med. Du kan beställa din K4 via vår internettjänstmejl eller telefon 08-5065 1700. Om du beställer din K4 online och skriver ut den själv kostar den 99 kr. Om du vill få din K4 hemskickad kostar den 199 kr.

Beställ K4

Glöm inte göra en insättning till din depå innan du beställer en K4. Läs mer om hur du gör en insättning >

Kvitta dina vinster mot förluster

Normalt sett kan du kvitta aktievinster mot aktieförluster rakt av om du har aktierna på en traditionell depå.

Exempel:

Du har sålt Aktie A och gjort 8 000 kr i vinst. Du har också sålt Aktie B, fast där gjorde du en förlust på -4 000 kr. Du kan kvitta vinsten mot förlusten, dvs. 8 000 – 4 000 kr och betalar reavinstskatt 30 % på 4 000 kr = 1200 kr i reavinstskatt. Hade du inte sålt något med förlust så hade du betalat vinstskatt, 30 %, på hela vinsten, 8 000 kr, dvs. 2 400 kr i reavinstskatt.

Har du sålt teckningsrätter?

Om du blivit tilldelad teckningsrätter som du sedan sålt räknas hela försäljningsbeloppet som en vinst eftersom anskaffningsvärdet är 0 kr.

Har du aktier som blivit uppköpta, som du fått pengar för istället?

Då ska det tas upp i din deklaration. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida >

Samägd aktiedepå

Om du har du en samägd depå hos oss så redovisar vi var och ens ägarandel till Skatteverket. Du behöver inte räkna ut din ägarandel själv. Beställer du en K4 av oss så är det din procentuella andel som kommer med.

Du slipper deklarera för investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring

Om du sparar på ett investeringssparkonto (ISK) slipper du arbetet med K4-blanketten inför deklarationen då ett ISK-konto schablonbeskattas. Vi hjälper dig istället med rapporteringen av din schablonintäkt till Skatteverket och den kommer sedan förifylld i din deklaration.

För en kapitalförsäkring betalar du istället en avkastningsskatt som dras från din depå och kontrolluppgiften förtrycks i din deklaration.

Enklare deklaration

Det kan lätt bli svårt att hålla reda på anskaffningsvärden, reavinster och förluster när man har aktier hos både banken och oss. Om du samlar dina aktier och fonder på din depå hos oss så får du en bra överblick och din deklaration blir mycket enklare. Vi tar hand om allt det praktiska och du behöver inte kontakta banken själv.

Läs mer om inflytt här >

Har du frågor om din deklaration?

Vi har samlat några vanliga frågor och svar kring deklarationen här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.  

En färdig K4 till din deklaration

Beställ K4 till deklarationen

Beställ din K4 via vår internettjänstmejl eller telefon 08-5065 1700!

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

  • Få utdelningar återinvesterade gratis

  • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

  • Spara till barn eller barnbarn

  • Månadsspara direkt i både aktier och fonder