Så deklarerar du handel med värdepapper

Här hittar du information om hur du hanterar deklarationen av dina värdepapper.

Viktiga datum inför deklarationen 2021

 • 16 mars 2021: Inkomstdeklarationen öppnar.
 • 30 mars 2021: Sista dag att godkänna deklarationen digitalt för att få pengar redan i april.
 • 7-9 april 2021: Slutskattebesked och skatteåterbäring till dig som har skaffat en digital brevlåda, godkänt din deklaration och anmält ett bankkonto för utbetalning.
 • 3 maj 2021: Sista dag att skicka in din inkomstdeklaration till Skatteverket.
 • 8-11 juni 2021: Nu börjar skatteåterbäringen betalas ut till dig som inte fick pengarna i april.

Deklaration för olika depåtyper

Hur deklarationen av dina värdepapper ska hanteras beror på vilken depåtyp du har.

 1. Traditionell depå
 2. ISK
 3. Kapitalförsäkring
 4. Samägd depå

Fler tips inför deklarationen >

Deklaration för traditionell aktiedepå

Om du sparar på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.

Vad är det som ska redovisas?

Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för. Oavsett om du deklarerar online eller skickar in din deklaration med vanlig post har du nytta av vår K4-tjänst.

Vill du ha deklarationshjälp?

Du kan beställa en färdig K4 till deklarationen hos oss. Den gör att det blir riktigt enkelt för dig när du har gjort affärer på din traditionella aktiedepå hos oss. Alla transaktioner som ska redovisas till Skatteverket kommer med. Du kan beställa din K4 via vår internettjänstmejl eller telefon 08-5065 1700. Om du beställer din K4 online och skriver ut den själv kostar den 99 kr. Om du vill få din K4 hemskickad kostar den 199 kr.

Beställ K4

Glöm inte att göra en insättning till din depå innan du beställer en K4. Läs mer om hur du gör en insättning >

Kvitta dina vinster mot förluster

Normalt sett kan du kvitta aktievinster mot aktieförluster rakt av om du har aktierna på en traditionell depå.

Exempel:

Du har sålt Aktie A och gjort 8 000 kr i vinst. Du har också sålt Aktie B, fast där gjorde du en förlust på -4 000 kr. Du kan kvitta vinsten mot förlusten, dvs. 8 000 – 4 000 kr och betalar reavinstskatt 30 % på 4 000 kr = 1200 kr i reavinstskatt. Hade du inte sålt något med förlust så hade du betalat vinstskatt, 30 %, på hela vinsten, 8 000 kr, dvs. 2 400 kr i reavinstskatt.

Har du sålt teckningsrätter?

Om du blivit tilldelad teckningsrätter som du sedan sålt räknas hela försäljningsbeloppet som en vinst eftersom anskaffningsvärdet är 0 kr.

Har du aktier som blivit uppköpta, som du fått pengar för istället?

Då ska det tas upp i din deklaration. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida >

En färdig K4 till din deklaration

Beställ K4 till deklarationen

Beställ din K4 via vår internettjänstmejl eller telefon 08-5065 1700!

Deklaration för ett investeringssparkonto (ISK)

Om du sparar på ett investeringssparkonto (ISK) slipper du själv redovisa varje köp och försäljning i deklarationen. Istället betalar du en årlig skatt på det sammanlagda värdet på dina tillgångar, oavsett om du har gjort en vinst eller förlust. Vi hjälper dig med rapporteringen av din schablonintäkt till Skatteverket som sedan kommer förifylld i din deklaration.

Hur beräknas skatten för ett ISK?

Den skatt som du ska betala baseras på en s.k. schablonintäkt. Du kan själv räkna ut och göra en prognos schablonintäkten på ditt investeringssparkonto på Skatteverkets hemsida.

Schablonskatten varierar från år till år och baseras på statslåneräntan (se tabell).

Så beräknas ISK skatt >

Schablonskatten

Här är schablonskatten de senaste åren:

Beskattningsår 2020      0,375 %
Beskattningsår 2019      0,453 %
Beskattningsår 2018      0,447 %
Beskattningsår 2017      0,375 %
Beskattningsår 2016      0,420 %
Beskattningsår 2015      0,270 %
Beskattningsår 2014      0,627 %
Beskattningsår 2013      0,447 %
Beskattningsår 2012      0,495 %

Deklaration för en kapitalförsäkring

När du sparar på en kapitalförsäkring betalar du en avkastningsskatt som automatiskt dras från din depå. Du hittar kontrolluppgiften förifylld i din deklaration.

Hur beräknas avkastningsskatten?

Avkastningsskatten beräknas på kontots värde per den 1/1 samt de insättningar som man gjort till kontot under året. Den påverkas även statslåneräntan och varierar därför från år till år.

Deklaration för en samägd depå

Om du har du en samägd depå hos oss så redovisar vi var och ens ägarandel till Skatteverket. Du behöver inte räkna ut din ägarandel själv. Om du beställer en K4 från oss är det din procentuella andel som kommer med.

Fler tips inför deklarationen

Samla ditt sparande

Det kan lätt bli svårt att hålla reda på anskaffningsvärden, reavinster och förluster när man har aktier hos både banken och oss. Om du samlar dina aktier och fonder på din depå hos oss så får du en bra överblick och din deklaration blir mycket enklare. Vi tar hand om allt det praktiska och du behöver inte kontakta banken själv.

Läs mer om inflytt här >

Har du frågor om din deklaration?

Vi har samlat några vanliga frågor och svar kring deklarationen här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

 • Få utdelningar återinvesterade gratis

 • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

 • Spara till barn eller barnbarn

 • Månadsspara direkt i både aktier och fonder