Deklarera aktier – så deklarerar du handel med värdepapper

Har du gjort en försäljning under 2023? Oavsett om det handlar om värdepapper eller bostad och reavinstskatt påverkar det din deklaration och vilka blanketter du ska fylla i. Här hittar du information kring hur du redovisar din aktiehandel i deklarationen.

Viktiga datum inför deklarationen 2024

8 mars 2024 Inkomstdeklarationen öppnar.
3 april 2024 Sista dag att godkänna deklarationen digitalt för att få pengar redan i april.
9–12 april 2024 Skatteåterbäring till dig som har skaffat en digital brevlåda, godkänt din deklaration och anmält ett bankkonto för utbetalning senast den 3 april.
2 maj 2024 Sista dag att skicka in din inkomstdeklaration till Skatteverket.
4–7 juni 2024 Nu börjar skatteåterbäringen betalas ut till dig som inte fick pengarna i april.

Deklaration för olika depåtyper

Hur deklarationen av dina värdepapper ska hanteras beror på vilken depåtyp du har.

  1. Traditionell depå
  2. ISK
  3. Kapitalförsäkring
  4. Samägd depå

Fler tips inför deklarationen >

Deklaration för traditionell aktiedepå

Om du sparar på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.

Vad är det som ska redovisas?

Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för. Oavsett om du deklarerar online eller skickar in din deklaration med vanlig post har du nytta av vår K4-tjänst.

Vill du ha deklarationshjälp?

Du kan beställa en färdig K4 till deklarationen hos oss. Den gör att det blir riktigt enkelt för dig när du har gjort affärer på din traditionella aktiedepå hos oss. Alla transaktioner som ska redovisas till Skatteverket kommer med. Du kan beställa din K4 via vår internettjänstmejl eller telefon 08-5065 1700. Om du beställer din K4 online och skriver ut den själv kostar den 99 kr. Om du vill få din K4 hemskickad kostar den 199 kr.

Beställ K4

Glöm inte att göra en insättning till din depå innan du beställer en K4. Läs mer om hur du gör en insättning >

Traditionell depå – kvitta dina vinster mot förluster

Normalt sett kan du kvitta aktievinster mot aktieförluster rakt av om du har aktierna på en traditionell depå.

Exempel:

Du har sålt Aktie A och gjort 8 000 kr i vinst. Du har också sålt Aktie B, fast där gjorde du en förlust på -4 000 kr. Du kan kvitta vinsten mot förlusten, dvs. 8 000 – 4 000 kr och betalar reavinstskatt 30 % på 4 000 kr = 1200 kr i reavinstskatt. Hade du inte sålt något med förlust så hade du betalat vinstskatt, 30 %, på hela vinsten, 8 000 kr, dvs. 2 400 kr i reavinstskatt.

Har du sålt teckningsrätter?

Om du blivit tilldelad teckningsrätter som du sedan sålt räknas hela försäljningsbeloppet som en vinst eftersom anskaffningsvärdet är 0 kr.

Har du aktier som blivit uppköpta, som du fått pengar för istället?

Då ska det tas upp i din deklaration. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida >

En färdig K4 till din deklaration

Beställ K4 till deklarationen

Beställ din K4 via vår internettjänstmejl eller telefon 08-5065 1700!

Deklaration för ett investeringssparkonto (ISK)

Om du sparar på ett investeringssparkonto (ISK) slipper du själv redovisa varje köp och försäljning i deklarationen. Istället betalar du en årlig skatt på det sammanlagda värdet på dina tillgångar, oavsett om du har gjort en vinst eller förlust. Vi hjälper dig med rapporteringen av din schablonintäkt till Skatteverket som sedan kommer förifylld i din deklaration.

Hur beräknas skatten för ett ISK?

Den skatt som du ska betala baseras på en s.k. schablonintäkt. Du kan själv räkna ut och göra en prognos schablonintäkten på ditt investeringssparkonto på Skatteverkets hemsida.

Schablonskatten varierar från år till år och baseras på statslåneräntan (se tabell).

Så beräknas ISK skatt >

Schablonskatten

Här är schablonskatten de senaste åren:

  • Beskattningsår 2023      0,882 %
  • Beskattningsår 2022      0,375 %
  • Beskattningsår 2021      0,375 %
  • Beskattningsår 2020      0,375 %
  • Beskattningsår 2019      0,453 %
  • Beskattningsår 2018      0,447 %
  • Beskattningsår 2017      0,375 %
  • Beskattningsår 2016      0,420 %
  • Beskattningsår 2015      0,270 %
  • Beskattningsår 2014      0,627 %
  • Beskattningsår 2013      0,447 %
  • Beskattningsår 2012      0,495 %

Deklaration för en kapitalförsäkring

När du sparar på en kapitalförsäkring betalar du en avkastningsskatt som automatiskt dras från din depå. Du hittar kontrolluppgiften förifylld i din deklaration.

Hur beräknas avkastningsskatten?

Avkastningsskatten beräknas på kontots värde per den 1/1 samt de insättningar som man gjort till kontot under året. Den påverkas även statslåneräntan och varierar därför från år till år.

Deklaration för en samägd depå

Om du har du en samägd depå hos oss så redovisar vi var och ens ägarandel till Skatteverket. Du behöver inte räkna ut din ägarandel själv. Om du beställer en K4 från oss är det din procentuella andel som kommer med.

Fler tips inför deklarationen

Samla ditt sparande

Det kan lätt bli svårt att hålla reda på anskaffningsvärden, reavinster och förluster när man har aktier hos både banken och oss. Om du samlar dina aktier och fonder på din depå hos oss så får du en bra överblick och din deklaration blir mycket enklare. Vi tar hand om allt det praktiska och du behöver inte kontakta banken själv.

Läs mer om inflytt här >

Har du frågor om din deklaration?

Vi har samlat några vanliga frågor och svar kring deklarationen här >

Vanliga frågor och svar

Kan Aktieinvest hjälpa mig med att deklarera?

Försäljningar av aktier skall deklareras på en K4-blankett. Aktieinvest erbjuder en färdigifylld K4.

Du kan beställa och ladda ner en färdig K4-blankett via vår internettjänst. Du kan även beställa den av vår kundservice på telefonnummer 08-506 517 00.

Vill du inte köpa en K4 kan du använda dig av de kontoutdrag och årssammandrag där årets transaktioner finns med. De finns tillgängliga på din internetdepå men kan också fås hemskickade mot en mindre kostnad.

Hur beställer jag en färdig K4?

Aktieinvest erbjuder sina kunder en färdigifylld K4.

För att beställa en K4 så loggar du in i vår internettjänst, klicka sedan på rubriken ”Mina sidor” och därefter ”Beställ K4” . Välj först för vem du ska skapa K4-blanketten, här kan du välja dig själv som kund eller minderårigt barn där du har föräldrafullmakt. I nästa steg väljer du önskat inkomstår och därefter från vilken depå kostnaden för tjänsten ska debiteras. Klicka sedan i rutan om att du har tagit del av ansvarsbegränsningen för Aktieinvest och ”Beställ K4-tjänsten”. När beställningen är klar klickar du på ”Skapa ny K4” för att skapa denna som en pdf-fil som då hamnar högst upp i listan nedanför. Önskar du hellre att få din K4 hemskickad via brev mot en avgift så kan du bocka i rutan för detta innan du klickar på ”Skapa ny K4”.

Du kan även beställa din K4 via vår kundservice på tel. 08-506 517 00.

Instruktionsfilm om att beställa en K4.

Kan jag beställa en K4 innan inkomståret är slut?

Ja, du kan beställa en K4 innan inkomståret är slut. Tänk dock på att den K4:an kommer att vara preliminär. När deklarationstiden närmar sig laddar du bara ner K4:an igen som då är uppdaterad, du behöver inte beställa tjänsten igen utan pdf-filen kommer att finnas redo för nedladdning i listan.

Jag har flera depåer hos er, måste jag beställa en K4 för varje depå?

Nej, har du flera depåer hos Aktieinvest behöver du endast beställa en K4 då vår K4-tjänst omfattar alla depåer du äger.

Ska jag deklarera åt mitt barn?

Ja, om ni har sålt aktier på barnets traditionella depå så ska en K4-blankett fyllas i. Du kan enkelt beställa en färdigifylld K4-blankett för dina barn genom att logga in i vår internettjänst. Beställningsformuläret hittar du under ”Mina sidor” och sedan ”Beställ K4”.

Du kan även göra beställningen via vår kundservice på tel. 08-506 517 00.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.