Handla enkelt på börsen med Andelsorder

Vår tjänst Andelsorder gör det enkelt att handla på börsen – oavsett storlek på plånboken. Tjänsten gör börsen tillgänglig för alla genom att möjliggöra handel på belopp. Med Andelsorder kan du bekvämt köpa både svenska och internationella aktier och fraktioner för endast 100 kronor per bolag.

För att komma igång med Andelsorder behöver du först öppna ett konto hos oss. Det tar bara 3 minuter.

Öppna konto

Om Andelsorder

När du använder tjänsten Andelsorder handlar du med både aktier och fraktioner. Fraktioner är ett finansiellt instrument som gör det möjligt för sparare att investera i bolag på belopp, vilket gör det enklare att handla i många olika bolag – oavsett aktiekurs.

Har du endast 500 kr per månad att avvara för aktiehandel blir det svårt att köpa aktier med hög kurs. Med Andelsorder kan du istället köpa en eller flera fraktioner och på så vis ta del av dyrare aktiers värdeutveckling.

Så här enkelt är det

Minsta belopp att köpa aktier och fraktioner för med Andelsorder är 100 kr per bolag. Om aktien exempelvis står i 400 kr kommer din investering på 100 kr ge dig en fraktion på 0,25. Om du väljer att månadsspara i bolaget får du nästa månad fler fraktioner. Detta gör att du för mindre belopp kan sprida dina risker och öka ditt innehav varje månad. Du kan blanda svenska och utländska bolag i din köpkorg och månadsspara i upp till 1000 olika värdepapper.

Före och efter kl. 14.00

Köporder som du lägger före kl. 14.00 genomförs samma dag. Lägger du den efter kl. 14.00 genomförs den bankdagen efter.

Köp- och säljkurs

För att allt ska fungera med automatik och kunna vara så enkelt som möjligt måste vi ha en särskild kurssättning för Andelsorder. Vi måste se till att alla kunder som lägger en köporder i ett bolag får köpa till samma kurs och detsamma när det gäller försäljning av innehav. Läs mer om kurssättningen i Andelsorder här.

Så väljer du rätt ordertyp

Så använder du Andelsorder

Välj bolag

Sök eller filtrera fram de bolag du vill investera i och lägg dem i din köpkorg. Vet du inte vilka du ska välja kan du ta hjälp av Aktieinspo. Med Aktieinspo får du inspiration om vilka bolag du kan spara i.

Bestäm sparbelopp

Bestäm ett belopp som du vill fördela på bolagen du har valt. Minsta sparbelopp är 100 kronor per bolag.

Köp aktier och fraktioner

Välj om du vill göra ett engångsköp eller månadsspara. Vid engångsköp måste du ha pengar på depån. Om du väljer att månadsspara behöver du bara ange vilket bankkonto pengarna ska dras från via Autogiro.

Köpa aktier

Återinvesterade utdelningar får din aktieportfölj att växa

Det är inte bara aktievärdet som ökar det totala värdet på din portfölj. Du kan även få avkastning på dina utdelningar.

Exempel:

Du äger aktien Investor B och får 2 500 kr i utdelning. Den pengen kan du låta oss återinvestera helt gratis i fler Investor-aktier. Din aktieportfölj växer av sig självt. Det blir en fiffig ränta-på-ränta effekt på ditt långsiktiga sparande!

Du kan få alla dina aktieutdelningar återinvesterade utan kostnad hos oss.

Läs mer om ränta-på-ränta-effekten

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.