Med dina aktier och fonder på ett och samma ställe får du en mycket bättre överblick. Det blir också enklare för dig att ta beslut om när du ska göra förändringar i ditt sparande.

Till ett ISK

Flytta aktier och fonder från ett annat Investeringssparkonto (ISK) till ett ISK hos oss.

Flytt av aktier till övriga depåer

Flytta dina aktier till en depå hos oss.

Flytt av fonder till övriga depåer

Vill du flytta in fonder till din depå hos oss? Ta den här blanketten.

Vi hjälper dig med det praktiska med flytten

Det kan kännas krångligt att flytta aktier och fonder. Att kontakta banken och ha koll på vad som ska skickas in. Om du vill kan vi hjälpa dig med allt som rör din flytt. Du skickar in en anmälan om överföring till oss och vi kontaktar din bank som flyttar dina aktier/fonder till oss. När överföringen är gjord meddelar vi dig via e-post att allt är klart.

Om du inte har ett BankID kan du kontakta vår kundservice så skickar de hem en flyttblankett. Du kan också skriva ut en flyttbankett här >

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Deklaration

Att flytta aktier till oss från en vanlig depå eller ett VP-konto räknas inte som en försäljning och du behöver inte ta upp något i din deklaration. Kontakta vår kundservice redan idag så får du hjälp med flytten.

Bra att veta

Anskaffningsvärden

Det är bra om du meddelar oss dina anskaffningsvärden (omkostnadsbelopp) om du flyttar in aktier på en traditionell aktie- och fonddepå. Då blir det enklare att deklarera framtida försäljningar. De följer inte automatiskt med vid en flytt. Du kan meddela oss dina anskaffningsvärden via vanligt brev till Aktieinvest FK AB, Box 7415, 103 91 Stockholm eller via e-post till backoffice@aktieinvest.se.

Specialregler för Investeringssparkontot (ISK)

Det som skiljer lite är om du flyttar aktier från en vanlig aktie- och fonddepå till ett investeringssparkonto (ISK). Värdepapper som flyttas in från din aktie- och fonddepå till ett investeringssparkonto ses som en insättning. De beskattas som om de hade sålts den dagen då de flyttas in till ditt investeringssparkonto. Dina värdepapper säljs alltså inte av, men skattemässigt ses det som en försäljning och en kontrolluppgift skickas till Skatteverket. Du kommer att få ta upp försäljningen på en K4-blankett året därpå.

Vanliga frågor om att flytta aktier och fonder

Ja, det går bra. Skicka in ett underskrivet överföringsuppdrag per post så ordnar vi resten.

Enklast är att använda någon av våra färdiga flyttblanketter. Fyll i en sådan och skicka in den till oss med vanlig post. Du behöver inte göra mer än så. Vi kontaktar din bank och ser till att ditt innehav flyttas över till Aktieinvest, vilket tar ca två veckor.  Blanketter för detta finns här.

Att flytta, dvs. överföra innehavet, från ett individuellt pensionssparande till ett investeringssparkonto går inte.
Däremot kan du givetvis avsluta ett månadssparande till IPS och ersätta det med ett likadant månadssparande på ett ISK.

Öppna ett ISK

Fördelen med ett investeringssparkonto (ISK) är många:

  • Du slipper deklarera enskilda affärer
  • Du betalar ingen skatt på utdelningarna på svenska aktier
  • Du står själv som ägare för dina aktier och fonder

ÖPPNA KONTO

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

  • Få utdelningar återinvesterade gratis

  • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

  • Spara till barn eller barnbarn

  • Månadsspara direkt i både aktier och fonder