Flytta dina aktier och fonder till Aktieinvest

Så här flyttar du ditt sparande i aktier och fonder till oss på Aktieinvest. Med dina aktier och fonder på ett och samma ställe får du en mycket bättre överblick. Det blir också enklare för dig att ta beslut om när du ska göra förändringar i ditt sparande.

Flytta dina aktier och fonder

Flytta aktier och fonder till ISK

Flytt till ett ISK

Flytta aktier och fonder från ett investeringssparkonto (ISK) till ett ISK hos oss.

Flytt till ISK

Flytt av aktier till annan depåtyp

Flytt av aktier till övriga depåtyper

Flytta dina aktier till en depå hos oss.

Överför aktier

Flytta fonder till annan depåtyp

Flytt av fonder till övriga depåtyper

Vill du flytta fonder till din depå hos oss?

Överför fonder

Vi hjälper dig med det praktiska kring flytten

Det kan kännas krångligt att flytta aktier och fonder. Att kontakta banken och ha koll på vad som ska skickas in. Om du vill kan vi hjälpa dig med allt som rör din flytt. Du skickar in en anmälan om överföring till oss och vi kontaktar din bank som flyttar dina värdepapper till oss. När överföringen är genomförd meddelar vi dig via e-post.

Om du inte har ett BankID kan du kontakta vår kundservice så skickar de hem en flyttblankett. Du kan också skriva ut en flyttbankett här >

Så påverkas din deklaration

En flytt av värdepapper mellan depåer av samma typ räknas inte som en försäljning. Vid en sådan flytt behöver du inte ta upp något i din deklaration. Däremot kan en flytt av värdepapper mellan olika depåtyper ha skattemässiga konsekvenser.

Flytt mellan vanlig depå och ISK

De värdepapper som flyttas in från din aktie- och fonddepå till ett ISK ses som en insättning. De beskattas som om de hade sålts den dagen då de flyttas in till ditt ISK. Dina värdepapper säljs alltså inte av, men skattemässigt ses det som en försäljning och en kontrolluppgift skickas till Skatteverket. Du kommer att få ta upp försäljningen på en K4-blankett året därpå.

Anskaffningsvärden

Det är bra om du meddelar oss dina anskaffningsvärden (omkostnadsbelopp) om du flyttar in aktier på en traditionell aktie- och fonddepå. Då blir det enklare att deklarera framtida försäljningar. De följer inte automatiskt med vid en flytt. Du kan meddela oss dina anskaffningsvärden via vanligt brev till Aktieinvest FK AB, Box 7415, 103 91 Stockholm eller via e-post till [email protected].

Har du frågor? Här finns några
vanliga frågor & svar

Kan jag flytta aktier till närståendes depå hos Aktieinvest?

Ja, det går bra. Skicka in ett underskrivet överföringsuppdrag per post så ordnar vi resten.

Hur flyttar jag aktier och fonder till Akteinvest som finns hos banken idag?

Enklast är att använda någon av våra färdiga flyttblanketter. Fyll i en sådan och skicka in den till oss med vanlig post. Du behöver inte göra mer än så. Vi kontaktar din bank och ser till att ditt innehav flyttas över till Aktieinvest, vilket tar ca två veckor. Blanketter för detta finns här.

Går det att flytta befintligt sparande från en IPS till ISK?

Att flytta, dvs. överföra innehavet, från ett individuellt pensionssparande till ett investeringssparkonto går inte. Däremot kan du givetvis avsluta ett månadssparande till IPS och ersätta det med ett likadant månadssparande på ett ISK.

Hur flyttar jag aktier och fonder till Aktieinvest som finns hos banken idag?

Du flyttar enklast värdepapper med någon av våra färdiga flyttblanketter. Fyll i en sådan och skicka in den till oss med vanlig post. Du behöver inte göra mer än så. Vi kontaktar din bank och ser till att ditt innehav flyttas över till Aktieinvest, vilket tar ca två veckor. Läs mer om flytt av värdepapper här.

Hur flyttar jag värdepapper mellan depåer?

För att flytta värdepapper mellan dina depåer behöver du ringa till vår kundservice.

Tänk på att flytt av värdepapper från en traditionell depå till ett investeringssparkonto (ISK) ses som en försäljning, vilket innebär skattemässiga konsekvenser.

Vid frågor kring detta, vänligen ring till vår kundservice på tel. 08-5065 1700.