Frågor och svar
Här hittar du några vanliga frågor och svar kring våra tjänster.
Om du inte hittar svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss.
Letar du efter frågor och svar i samband med kommande överlåtelse till Levler, läs mer här.
Klicka på ett ämne nedan så kommer du till frågor och svar för detta:
Aktiespararna
Aktiesparklubb/Samägda depåer
BankID
Barnsparande
Beskattning och deklaration
Courtagefri aktiehandel
Depåer
Dödsbo
Flytt av värdepapper
Företagshändelser & Emissioner
Information om investeringar med koppling till Ryssland
Kundkännedom
Hållbarhet
Insättning & uttag
Internettjänsten
Inloggning
Investeringssparkonto
Månadssparande
Orderläggning
Pensionsspara
Prisplan
Rapporter & Transaktioner
Sparboxar
Trygghet & Säkerhet
Nej, du behöver inte vara medlem hos Aktiespararna för att kunna vara kund hos oss.
För att anmäla ditt medlemsnummer loggar du in och klickar på ”Mina sidor” och väljer därefter ”Profilinställningar”. Där anger du ditt medlemsnummer och klickar på ”Spara”. Rabatten börjar gälla från och med att du anmäler ditt medlemsnummer till oss.
Du har även möjlighet att anmäla ditt medlemsnummer genom att ringa in till kundservice. Du når oss på 08- 506 517 00.
Om du är medlem hos Aktiespararna men inte får några rabatter kan det bero på att du inte meddelat oss ditt medlemsnummer.
Som medlem hos Aktiespararna får du rabatt på både depåavgift och courtage. Klicka här att se prislistan för medlemmarna hos Aktiespararna.
Du kan även läsa mer om medlemskapet och vad det innebär på Aktiespararnas hemsida www.aktiespararna.se eller ringa till dem på 08-5065 1500.
Glöm inte att anmäla ditt medlemsnummer till oss för att få ta del av rabatten.
Du kan teckna ett medlemskap via www.aktiespararna.se eller ringa till Aktiespararnas medlemsregister på tel. 08-5065 1500. Glöm inte att därefter anmäla ditt medlemsnummer till oss för att medlemsrabatten ska börja gälla.
Anledningen till namnbytet är att du som medlem hos Aktiespararna förutom Smartbox även kan investera i Aktiespararna Direktavkastning C. Du har fortfarande samma förmåner som du haft tidigare på depån. Du som medlem kan fortfarande köpa och månadsspara i Smartbox på denna depåtyp.
Cicero Fonder har öppnat upp en ny andelsklass för fonden Aktiespararna Direktavkastning som endast medlemmar hos Aktiespararna får handla i. Som medlem kan du handla fonden i depåtypen ISK Medlem Aktiespararna (f.d. ISK Medlem Smartbox). Det unika med Aktiespararna Direktavkastning C är att förvaltningsavgiften har sänkts till 0,24 %.
På grund av att vi uppdaterar hela vår tekniska miljö och tyvärr inte kommer ha systemstöd för samägda depåer framåt.
Ja, det går bra. Du kan öppna en depå via vår hemsida och därefter måste kontaktpersonen signera blanketten för upplösning av samägd depå. Enklast är om alla delägare har en egen depå och att man fyller i uppgifter om fördelning samtidigt, sedan skriver kontaktpersonen under blanketten och postar in denna.
Ja, det går självklart bra att fortsatt vara kund med en egen depå. Öppna din traditionella depå på vår hemsida: Kom igång här
Vi behöver ditt svar senast 31 augusti 2024.
Om du väljer att inte svara innan den 31 augusti kommer innehavet i den samägda depån att flyttas till individuella depåer för respektive delägare enligt var och ens ägarandel.
Det går att ha ett ombud på en depå. Blanketten hittar du på vår hemsida under Kundservice, Blanketter och avtal.
Ditt månadsspar till den samägda depån kommer att tas bort. Du får själv lägga till ett nytt månadsspar till din egna depå om du önskar fortsätta månadsspara.
Om kontaktpersonen av någon anledning inte har möjlighet att signera uppdraget om att upplösa depån, så måste alla delägare signera uppdraget. Då kan ni skriva ett brev om hur ni önskar fördela depåns innehav, som ni alla skriver under.
Med BankID kommer du snabbt och enkelt igång med ditt sparande. Du kan öppna följande depåer hos oss med BankID:
- ISK (investeringssparkonto)
- Traditionell depå
- ISK medlem Smartbox
- Öppna depå till minderårig
Du måste inte ha BankID för att vara kund hos oss, men det är absolut smidigast när du vill öppna depåer och hantera ditt konto här hos oss i och med att vi är en nätmäklare.
Om du inte har tillgång till BankID kan du bli kund via avtalsblanketter.
För att skaffa BankID, kontakta din bank som kommer att hjälpa dig vidare. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.
Försäljningar av aktier skall deklareras på en K4-blankett. Aktieinvest erbjuder en färdigifylld K4.
Du kan beställa och ladda ner en färdig K4-blankett via vår internettjänst. Du kan även beställa den av vår kundservice på telefonnummer 08-506 517 00.
Vill du inte köpa en K4 kan du använda dig av de kontoutdrag och årssammandrag där årets transaktioner finns med. De finns tillgängliga på din internetdepå men kan också fås hemskickade mot en mindre kostnad.
Aktieinvest erbjuder sina kunder en färdigifylld K4.
För att beställa en K4 så loggar du in i vår internettjänst, klicka sedan på rubriken ”Mina sidor” och därefter ”Beställ K4” . Välj först för vem du ska skapa K4-blanketten, här kan du välja dig själv som kund eller minderårigt barn där du har föräldrafullmakt. I nästa steg väljer du önskat inkomstår och därefter från vilken depå kostnaden för tjänsten ska debiteras. Klicka sedan i rutan om att du har tagit del av ansvarsbegränsningen för Aktieinvest och ”Beställ K4-tjänsten”. När beställningen är klar klickar du på ”Skapa ny K4” för att skapa denna som en pdf-fil som då hamnar högst upp i listan nedanför. Önskar du hellre att få din K4 hemskickad via brev mot en avgift så kan du bocka i rutan för detta innan du klickar på ”Skapa ny K4”.
Du kan även beställa din K4 via vår kundservice på tel. 08-506 517 00.
Ja, du kan beställa en K4 innan inkomståret är slut. Tänk dock på att den K4:an kommer att vara preliminär. När deklarationstiden närmar sig laddar du bara ner K4:an igen som då är uppdaterad, du behöver inte beställa tjänsten igen utan pdf-filen kommer att finnas redo för nedladdning i listan.
Nej, har du flera depåer hos Aktieinvest behöver du endast beställa en K4 då vår K4-tjänst omfattar alla depåer du äger.
Ja, om ni har sålt aktier på barnets traditionella depå så ska en K4-blankett fyllas i. Du kan enkelt beställa en färdigifylld K4-blankett för dina barn genom att logga in i vår internettjänst. Beställningsformuläret hittar du under ”Mina sidor” och sedan ”Beställ K4”.
Du kan även göra beställningen via vår kundservice på tel. 08-506 517 00.
Ett investeringssparkonto (ISK) är ett schablonbeskattat konto, där schablonskatten baseras på kontots värde istället för de vinster du gjort under året. Har du ett ISK behöver du inte på egen hand deklarera dina försäljningar utan Aktieinvest skickar kontrolluppgifter till Skatteverket som räknar fram schablonskatten.
Skatten för ditt investeringssparkonto beräknas utifrån ett så kallat kapitalunderlag.
Kapitalunderlaget för ditt ISK beräknas på en fjärdedel av
- Värdet på ditt ISK vid ingången av varje kvartal
- De insättningar som gjorts till ditt ISK under året
- Värdet av värdepapper som flyttats in till kontot under året
Så här räknar du ut schablonintäkten
Multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan per den 30 november året före beskattningsåret + ett tillägg på 1 %. (Skatteverket har bestämt att som lägst ska schablonintäkten beräknas till 1,25 % av kapitalunderlaget.) Resultatet du får fram är den beräknade schablonintäkten som kommer förtryckt i in deklaration där den tas upp som inkomst av kapital. På den betalar du 30 % skatt.
Klicka här för mer information.
Individuellt pensionsspar, IPS, beskattas inte med kapitalvinstskatt på affärer och därmed kan du inte kvitta förlusterna med vinster i andra sparprodukter. Det dras inte heller preliminärskatt på utdelningar från svenska bolag. Däremot betalar du en utländsk skatt för utdelningar från utländska aktier.
IPS beskattas av en årlig avkastningsskatt som beräknas på depåns marknadsvärde vid årsskiftet. Storleken på avkastningsskatten varierar beroende på statslåneräntan. Skatten dras direkt från depån.
Vid utbetalning belastas din IPS med en inkomstskatt som dras direkt från kontot och utbetalas till Skatteverket.
Om du har en traditionellt beskattad aktie- och fonddepå
Aktieinvest rapporterar de transaktioner som utlöser en beskattningsåtgärd, t.ex. utdelningar och försäljningar, till Skatteverket. Du ansvarar själv för att redovisa kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Dessa redovisar du i samband med inkomstdeklarationen på en s.k. K4-blankett.
Vid försäljning av svenska fonder har Aktieinvest även skyldighet att rapportera dina kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Dessa vinster och/eller förluster kommer finnas förtryckta i din inkomstdeklaration och behöver därför inte redovisas i K4-blanketten.
Om du har ett investeringssparkonto (ISK)
Aktieinvest rapporterar en så kallad schablonintäkt till Skatteverket, som skatten baseras på. Du behöver själv inte rapportera något ytterligare till Skatteverket.
Som aktieägare ansvarar du själv för uppgifter om anskaffningsvärden. Vi på Aktieinvest hjälper dig till stor del med detta, men trots det kan ibland anskaffningsvärden saknas eller vara felaktiga. För mer information klicka här.
Om du har flyttat in aktier från en annan aktör till Aktieinvest, kontaktar du denna aktör för uppgifter om anskaffningsvärden. Du kan därefter lägga in dessa värden på din depå genom inloggning eller genom att posta oss uppgifterna om anskaffningsvärde för de aktier som du har flyttat in.
För ytterligare information och vid frågor om anskaffningsvärden är du välkommen att ringa vår kundservice på tel. 08-506 517 00.
Den 1 januari 2019 införde Norge nya krav på dokumentation vid utdelning av norska aktier. Den nuvarande kupongskatten på 15 % vid utbetalningstillfället har sedan årsskiftet höjts till 25 %. Det innebär att vid utdelning av en norsk aktie kommer endast 5 % svensk källskatt debiteras (på en aktie- och fonddepå). Skatteverket i Sverige kommer därför att kräva in resterande 10 % eftersom det är reglerat i dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Norge.
Som kund hos Aktieinvest kan du årligen begära tillbaka de extra 10 % som norska skatteverket debiterat på bankprodukter (aktie- och fonddepå, investeringssparkonto och IPS).
Som svensk ägare av norska aktier måste du ha ett hemvistintyg som bevisar att du bor och är skriven i Sverige. Du kan ladda ner ett hemvistintyg på Skatteverkets hemsida.
Dessutom behöver du ett kontoutdrag från Aktieinvest där de utdelningar som du begär återbetalning för finns registrerade.
Fyll även i den här blanketten: https://www.skatteetaten.no/globalassets/skjema/alltid/reclaimform_refusjon-av-kildeskatt-pa-aksjer.pdf
Dokumenten skickar du sedan till norska skatteverken på adressen: Central Office – Foreign Tax Affairs P.O. Box 8031N-4068 Stavanger Norway
Du som har mindre än 60 000 kr i sparande hos oss kan handla aktier courtagefritt direkt på Stockholmsbörsen i vår internettjänst.
Dessutom tar vi inte ut något köp- och säljcourtage för fonder, men det kan tillkomma avgifter, till exempel en förvaltningsavgift, från fondbolaget.
Du hittar mer information om våra priser här.
Du kan handla courtagefritt på investeringssparkonton (ISK) och traditionella aktie- och fonddepåer hos oss.
Däremot gäller den courtagefria handeln inte på fonddepåer, IPS, samägda depåer/sparklubbar, kapitalförsäkringar och andra depåtyper.
Du kan handla aktier courtagefritt på Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm – Large, Mid och Small Cap) hos oss.
Det totala värdet inkluderar både likvida medel och värdepapper som du har på depåer som omfattas av erbjudandet om courtagefri handel.
Eventuellt sparande på IPS, samägd depå/klubbdepå, Portföljspar, fonddepå eller Spira omfattas inte och påverkar inte heller det totala värdet för dig som kund.
När det totala värdet har nått gränsen på 60 000 kr så upphör rabatten att gälla och är då förbrukad. Det gäller oavsett om värdeutvecklingen på depåerna efter detta skulle utvecklas negativt och återigen hamna under gränsvärdet.
När du har över 60 000 kr i totalt sparande på dina investeringssparkonton (ISK) och traditionella depåer betalar du courtage enligt den prisplan som du har valt när du blev kund.
Det gäller oavsett om värdeutvecklingen på depåerna efter detta skulle utvecklas negativt och återigen hamna under 60 000 kr.
Du hittar mer information av våra priser här.
Kul att du vill bli kund hos oss på Aktieinvest!
Du kan öppna en depå hos Aktieinvest på två olika sätt, välj ett av följande alternativ:
- Absolut enklast är att bli kund via BankID, det går väldigt fort och du kommer inom några minuter igång med ditt sparande. Klicka på ”Bli kund” uppe i det högra hörnet på vår hemsida eller klicka här för att öppna depå.
- Skriv ut nödvändiga blanketter direkt från vår hemsida och posta tillbaka dem till oss. Avtalsblanketter, regler, m.m. hittar du här.
Traditionell aktie- och fonddepå
För smidigt och enkelt sparande i fonder, aktier och färdiga portföljer till förmånligt courtage.
Investeringssparkonto (ISK)
Förenklar sparandet i aktier och fonder såväl skatte- som deklarationsmässigt. Istället för att beskatta vinster med 30 % (som vid försäljning på en traditionell aktie- och fonddepå) betalar man en årlig schablonskatt.
Pension
Ett individuellt pensionssparande (IPS). I denna depå kan du spara i aktier, fonder och färdiga portföljer till din pension. Uttag från depån kan tidigast göras vid 55 års ålder.
Fond
Aktieinvest Fond är för dig som på ett enkelt sätt vill spara i fonder.
Företagsdepå
Aktie- och Fonddepå för företag.
Depå för minderåriga
Du kan smidigt spara till ditt barn hos oss. Du kan välja mellan att öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller en traditionell aktie- och fonddepå.
Du hittar information om våra priser här.
Du loggar in på vår internettjänst med BankID.
Kul att du vill öppna en till depå!
Är du redan inloggad klickar du på ”Mina sidor” och sedan ”Öppna ny” vid “Mina depåer”. Här kan du öppna en ny depå med BankID.
Är du inte inloggad klickar du istället på Bli kund och fortsätter den vägen. Eftersom du redan är kund hos oss kommer systemet känna av det när du knappar in dina uppgifter, du följer helt enkelt stegen i processen och när du fullföljt stegen har du en ny depå.
Ja, du kan själv döpa om dina depåer för att göra det enklare att särskilja dessa.
Klicka på ”Mina sidor” och välj därefter ”Profilinställningar”. Under ”Ändra depånamn” väljer du sedan den depå som du vill namnge. Depånumret kan du ersätta med det du vill att depån ska heta. Klicka sedan på ”Spara”.
Tillåtna tecken i depånamnet är bokstäver, siffror, mellanslag och bindestreck. Det är inte möjligt att ändra namn på depåer under sparformen Portföljspar.
Om du vill att en person i din närhet ska få fri förfoganderätt till din depå har du möjlighet att ge en fullmakt till den personen. Blanketten hittar du här.
För att återkalla en fullmakt skickar du in en skriftlig återkallelse till oss på Aktieinvest per brev. Gäller det en minderårigs depå är det föräldrarna som skriver under återkallelsen.
Om du vill avsluta din depå så gör du det enklast genom att sälja av innehavet samt utföra en utbetalning. När depån är tom kontaktar du oss per telefon angående nedstängning av depån. Du når oss på tel. 08-5065 1700.
Du hittar våra regler och villkor här!
För att ge bort aktier eller fonder, posta in ett gåvobrev till Aktieinvest FK AB, Box 7785, 103 96 Stockholm. Gåvogivaren behöver signera överföringsuppdraget samt få det vidimerat av 2 utomstående personer. För de personer som intygar gåvan ska namnunderskrift, namn, personnummer samt telefonnummer finnas med. Även en vidimerad ID-kopia på gåvogivaren behöver bifogas av säkerhetsskäl. Var noga med att själva upprätta ett gåvobevis sinsemellan.
Ja, du kan äga både investeringssparkonton och traditionella aktie- och fonddepåer.
Aktieinvest kan erbjuda ett stort sortiment till konkurrenskraftigt courtage. Du väljer mellan två olika prisplaner:
- Stor
- Liten
Se aktuell prislista här!
- Barn under 18 år – 0kr
- IPS-depåer – 0kr
- Investeringssparkonto (ISK) – 0 kr
- Traditionell aktie- och fonddepå – 0 kr*
* vid färre än 3 affärer/kalenderkvartal eller utan månadssparande är avgiften 100kr/kvartal.
Dvs. för traditionell aktie- och fonddepå utgår en depåavgift om du gör färre än tre affärer per kalenderkvartal eller saknar månadssparande med autogiro. Är du medlem hos Aktiespararna/Unga Aktiesparare så tillkommer det ingen depåavgift oavsett hur många affärer du gör per kvartal.
Det dras ingen skatt på utdelningar på svenska aktier. De utdelningar du erhåller ingår dock i det kapitalunderlag som rapporteras till Skatteverket. Däremot så dras utländsk kupongskatt vid utländska aktieslag. Denna skatt kan du dock få avräkning på, vilket du själv tar upp i din deklaration. Kontakta Skatteverket för mer information.
Ja, det går att flytta in värdepapper till ett investeringssparkonto. Kontakta kundservice för få hjälp med en flytt, 08-5065 1700, eller klicka här för att skriva ut en flyttblankett.
En inflytt från en traditionellt beskattad depå till ett investeringssparkonto betraktas som en försäljning av värdepapper och rapporteras till Skatteverket. Du ska därför fylla i en K4-blankett där du redovisar de aktier du flyttat in till ett investeringssparkonto.
En utflytt av värdepapper från ett investeringssparkonto kan endast göras till ett annat investeringssparkonto och inte till en traditionellt beskattad depå eller VP-konto.
Interna flyttar mellan dina egna depåer är avgiftsfria.
Ja, du kan rösta för dina aktier som du har på ett investeringssparkonto.
Om du vill gå på en bolagsstämma måste du först registrera dig som aktieägare i bolagets aktiebok, vilket du gör med en enkel inställning på din depå. Därefter kan du ta kontakt med bolaget och anmäla dig till stämman.
Rösträttsregistrera din depå:
1. Klicka på ”Mina sidor”
2. Klicka på ”Rösträttsregistering”
3. Välj depå
4. Kryssa i rutan ”Jag vill rösträttregistrera mina aktier på den här depån”
5. Klicka på Spara inställningar
Vid rösträttsregistrering ägarregistreras samtliga aktieslag du har på depån per automatik. Har du flera depåer är det viktigt att du göra samma inställning på samtliga för att alla aktier ska registreras. Inställningen på depån behöver du enbart göra en gång.
Nej, ett investeringssparkonto kan tyvärr inte samägas.
Nej, du kan när som helst avsluta ditt investeringssparkonto.
Det är inte möjligt att ha en förmånstagare på ett investeringssparkonto. Vid händelse av dödsfall tillfaller sparandet dödsboet. Vanliga arvsregler gäller.
Ja, men de skatteregler som normalt appliceras på ett investeringssparkonto tillämpas inte om du är skatteskriven i annat land än Sverige. Om du skatteskriver dig utanför Sverige kan du äga ett investeringssparkonto men rent skattemässigt tillämpas då traditionella skatteregler per automatik.
För att avsluta en avliden anhörigs depå behöver vi få in dokumentation från dödsbodelägarna. Ni hittar blanketter för avslut av dödsbo här. Välj blankett efter vilken depåtyp som ska avslutas, d.v.s. om dödsboets depå är en traditionell depå, ska blanketten för traditionell depå användas. Om dödsboets depå är en ISK, ska blanketten för ISK användas.
Utöver blanketten för avslut behöver vi också få in en kopia på fullständig bouppteckning och vidimerade ID-kopior på samtliga dödsbodelägare. Den vidimerade ID-kopian kan vara kopia på körkort eller pass som bevittnas av två utomstående personer. Vidimeringen ska innehålla namn, underskrift, personnummer samt telefonnummer. Ni kan även använda er utav vår blankett för vidimering som du finner här.
OBS: Vi behöver endast vidimerade ID-kopior vid flytt av tillgångar utanför Aktieinvest.
Om dödsboets depå är en ISK, kan en flytt av värdepapper till dödsbodelägare ske endast till dödsbodelägarens ISK hos Aktieinvest. Alla interna flyttar, d.v.s. flyttar mellan depåer hos Aktieinvest, är kostnadsfria. Om dödsboets depå är en traditionell depå, är flytt till andra institut möjlig (exklusive fonder). Observera då att flyttavgifter tillkommer enligt vår prislista för flyttuppdrag.
I händelse av dödsfall får Aktieinvest automatiskt information från Skatteverket om att ett dödsfall har inträffat. Vi skickar då ut ett värdeintyg per dödsdatumet till dödsboets adress.
Om du inte har fått ett värdeintyg kan du ringa in till kundservice på tel. 08-5065 1700. Vid en beställning behöver vi uppgifter på den avlidnes personnummer samt dödsdag för att kunna ge korrekta uppgifter.
Alla dokument postas till Aktieinvest FK AB, Box 7785, 103 96 Stockholm.
Ja, det går bra. Skicka in ett underskrivet överföringsuppdrag per post så ordnar vi resten.
Enklast är att använda någon av våra färdiga flyttblanketter. Fyll i en sådan och skicka in den till oss med vanlig post. Du behöver inte göra mer än så. Vi kontaktar din bank och ser till att ditt innehav flyttas över till Aktieinvest, vilket tar ca två veckor. Blanketter för detta finns här.
Att flytta, dvs. överföra innehavet, från ett individuellt pensionssparande till ett investeringssparkonto går inte. Däremot kan du givetvis avsluta ett månadssparande till IPS och ersätta det med ett likadant månadssparande på ett ISK.
Du flyttar enklast värdepapper med någon av våra färdiga flyttblanketter. Fyll i en sådan och skicka in den till oss med vanlig post. Du behöver inte göra mer än så. Vi kontaktar din bank och ser till att ditt innehav flyttas över till Aktieinvest, vilket tar ca två veckor. Läs mer om flytt av värdepapper här.
För att flytta värdepapper mellan dina depåer behöver du ringa till vår kundservice.
Tänk på att flytt av värdepapper från en traditionell depå till ett investeringssparkonto (ISK) ses som en försäljning, vilket innebär skattemässiga konsekvenser.
Vid frågor kring detta, vänligen ring till vår kundservice på tel. 08-5065 1700.
Ja, det går bra. Skicka in ett gåvobrev per post så ordnar vi resten.
Osäkerheten på marknaden är stor och det finns en risk för ytterligare sanktioner riktade mot Ryssland som kan påverka Rysslandsfonder. Vi väljer därför att stänga möjligheten för handel i dessa fonder.
I dagsläget gäller det endast rena Rysslandsfonder. Vi följer utvecklingen noga. Fler fonder kan påverkas, fondbolagen kan exempelvis själva välja att stänga ner in- och utflöden.
Det kan det göra och det kan gå snabbt. Just nu är läget väldigt osäkert. Det går inte att säga exakt vilka fonder som kan komma att stoppas och hur ytterligare sanktioner kan komma att påverka. Fondbolagen själva kan exempelvis välja att stänga ner in- och utflöden.
Nej, Rysslandsfonder är helt stoppade för handel just nu.
Vi vill mana till stor försiktighet med alla typer av investeringar mot Ryssland. Osäkerheten är väldigt stor just nu och det är svårt att veta när läget kommer att stabiliseras igen.
The Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA, är ett avtal mellan skattemyndigheterna i Sverige och USA. Det går ut på att Skatteverket och den amerikanska federala skattemyndigheten IRS delar uppgifter om kapitalinkomster och kapitaltillgångar med varandra. Den svenska myndigheten lämnar uppgifter om amerikanska personer och den amerikanska myndigheten lämnar uppgifter om svenska personer.
Avtalet bygger på den amerikanska skattelagen FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Det är en lag som ska förhindra skatteflykt. FATCA-avtalet har även införts i svensk lagstiftning och gäller från och med 2015-04-01.
Mer information om FATCA finns på Skatteverkets hemsida.
Vi måste ta reda på vilka av våra kunder som är skatteskyldiga i USA och lämnar ut uppgifter om kontosaldon en gång per år till Skatteverket, som i sin tur rapporterar till den amerikanska skattemyndigheten, IRS.
Aktieinvest måste även i vissa fall dra källskatt på fasta, bestämda, årliga eller periodiska betalningar från USA till vissa banker som inte följer FATCA.
Vi genomför regelbundet sökningar i våra system efter kunder som påverkas av FATCA. Kunder som uppfyller någon av nedanstående punkter kan komma att kontaktas för mer information.
- Amerikanskt medborgarskap eller bosatt i USA
- Född i USA
- Amerikansk adress i vårt kundregister
- Återkommande betalningar till amerikanska konton
- Har lämnat fullmakt eller firmateckningsrätt till en person med en amerikansk adress
- Kunder som endast uppgivit en c/o eller Poste Restante adress
Därmed kan det hända att vi kontaktar kunder som faktiskt inte är skatteskyldiga i USA.
Om vi har indikationer som tyder på att man skulle kunna vara skatteskyldig i USA så kommer vi att kontakta den berörda kunden för mer information. Antingen för att få in det amerikanska skatteregistreringsnumret (TIN) eller för att få intyg som bekräftar att man inte är skatteskyldig i USA.
De allra flera har sin skattehemvist i det land där de bor. Särskilda omständigheter såsom utlandsstudier, utlandsjobb eller resor som sträcker sig över en längre tid kan dock innebära att du betraktas som skatterättsligt bosatt i ett annat land, eller i fler än ett land samtidigt.
Först när du har svarat på frågorna kan du fortsätta att använda våra tjänster som vanligt. Vi skickar ut en påminnelse om att svara om frågorna inte är besvarade. Om du väljer att inte svara kan vi tyvärr inte erbjuda våra tjänster eller ge stöd i det som önskar från dig som kund. Mer information om varför Aktieinvest och andra banker ställer frågor hittar du på Bankföreningens hemsida.
Alla uppgifter som lämnas är konfidentiella, i enlighet med reglerna för banksekretess. Vi hanterar personuppgifter inom ramen för GDPR. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy.
Vi skickar vid behov ut mejl om att du behöver svara på frågor om kundkännedom. Dessa mejl skickas ut via en extern samarbetspartner. Du behöver besvara dessa frågor för att kunna använda våra tjänster.
Om du är osäker på om ett mejl kom från oss, tveka inte att kontakta vår kundservice.
Från och med den 1 augusti 2017 gäller nya regler enligt penningtvättslagen som innebär att vi bland annat måste veta vilka av våra kunder som är personer i politiskt utsatt ställning, närstående eller är nära medarbetare till PEP. Begreppet omfattar kunder som är bosatta i Sverige såväl som utomlands. Därför ställer vi frågor kring PEP till våra befintliga och nya kunder.
En PEP (Politically Exposed Person) är en person i politiskt utsatt ställning, dvs. en person som har eller har haft viktiga offentliga funktioner i en stat eller i en internationell organisation.
En PEP är en person som har eller de senaste 18 månaderna har haft någon av följande befattningar:
- Stats- eller regeringschef, minister eller vice/biträdande minister
- Ledamöter i styrelsen för politiska partier
- Parlamentsledamot
- Domare i Högsta domstolen, konstitutionell domstol eller i annat rättsligt organ på hög nivå, vilkas beslut endast undantagsvis kan överklagas
- Högre tjänsteman vid revisionsmyndighet eller ledamot i centralbank
- Ambassadör, diplomatiskt sändebud eller hög officer i Försvarsmakten
- Person som ingår i statsägd företagsförvaltnings-, lednings- eller kontrollorgan
- Någon av ovanstående befattningar på internationell nivå
- Ledningsperson i en internationell organisation (t.ex. FN, FN-anslutna organisationer, Europarådet, NATO och WTO)
Som PEP betraktas även en person som är nära familjemedlem eller känd medarbetare till en PEP. I det hänseendet betyder nära familjemedlem:
- Make/maka
- Partner som enligt nationell lag likställs med make/maka
- Sambo, enligt definitionen i Sambolagen (2003:376)
- Barn eller barns make/partner
- Förälder
En PEP anses genom sin position och sitt inflytande inneha en ställning som i sig utgör en risk för att utnyttjas för exempelvis mutbrott.
Med nära medarbetare menas du som gemensamt med en person i politiskt utsatt ställning är verklig huvudman till en juridisk person eller juridisk konstruktion som på annat sätt har eller har haft nära förbindelser med en person i politiskt utsatt ställning.
Det vanligaste är att skattehemvisten är samma land som där man har sin permanenta bostad.
Tänk på att varje land har olika regler för skattehemvist. Mer information om vilka regler som gäller för skattehemvist i ett visst land finns på OECD:s hemsida.
Vid osäkerhet kring din skatterättsliga hemvist, vänligen kontakta en skatterådgivare eller skattemyndigheten.
Insättning via Swish
För att sätta in pengar med hjälp av Swish så loggar du in på din depå och klickar på ”Mina sidor” och ”Gör en insättning”. Pengarna ska finnas på depån omedelbart efter du har följt stegen.
Direktinbetalning via din internetbank
Du loggar in på din depå och slussas vidare till din internetbank för att göra överföringen. Anslutna banker är Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB. Pengarna kommer finnas tillgängliga på depån inom några minuter. Direktinbetalningsfunktionen finns än så länge bara i vår gamla inloggningstjänst. Avgiften är 10 kr per insättning.
Insättning på vårt plusgiro med ditt OCR-nummer som referens
Varje depå har ett unikt OCR-nummer som du måste ange vid inbetalningen för att pengarna ska hamna på din depå. Du gör inbetalningen till Plusgiro 480 62 04-6 och anger OCR-numret för depån. Pengarna finns tillgängliga för köp efter 2-3 bankdagar.
Allt som gäller inbetalningar, t.ex. det OCR-nummer som gäller för just din depå, hittar du via inloggningen under “Mina sidor” i menyn och sedan “Gör en insättning”.
Insättning på vårt plusgiro utan OCR-nummer
Om du gör en insättning till våra plus- och bankgiron nedan behöver du ange mottagarens depånummer som referens. Får vi ingen sådan referens vet vi inte på till vilken depå pengarna ska sättas in.
Aktieinvest depåer
- Plusgiro: 40 01 70-7
- Bankgiro: 562-2899
IPS-depå (Individuellt pensionssparande)
- Plusgiro: 50 59 50-6
- Bankgiro: 5150-0908
Ett bra alternativ till manuella insättningar – automatiskt månadssparande
Med ett automatiskt månadssparande från ditt bankkonto får du ett sparande där köpen sker helt automatiskt 12 gånger om året. Du kan enkelt starta ett månadssparande i vår internettjänst.
För att anmäla ditt bankkonto loggar du in på din depå och klickar på ”Mina sidor” i menyn och väljer därefter ”Mina bankkonton”. Notera att bankkontot som du registrerar ska vara ett bankkonto som går att koppla ett autogiro på samt att du står som ensam ägare till bankkontot.
Du kan även anmäla ditt bankkonto skriftligen via blankett tillsammans med en vidimerad ID-kopia.
Flytta pengar mellan depåer gör du via inloggat läge. Klicka på ”Mina sidor” i menyn och välj därefter ”Överföringar mellan depåer”.
Du har även möjlighet att ringa in till kundservice på tel. 08-5065 1700 så hjälper vi dig att flytta pengarna.
För att genomföra ett uttag från depån krävs det att du först har anmält ditt bankkonto. Bankkontot kan du själv registrera genom att logga in och klicka på ”Mina bankkonton”.
Utbetalningen genomför du genom att klicka på ”Mina sidor” och sedan ”Gör ett uttag”. Väl där väljer du från vilken depå du vill göra uttaget ifrån samt vilken summa som ska utbetalas.
Du kan även anmäla bankkontot och begära uttag genom att skicka en blankett till oss per post.
Tänk på att utbetalningar som görs före kl. 11.00 bokas in på bankkontot samma bankdag före kl. 17.30. Genomför du utbetalningen efter kl. 11.00 bokas pengarna in senast kl. 17.30 nästkommande bankdag.
Utbetalning kan även göras genom att du ringer in till vår kundservice, under förutsättning att ditt bankkonto finns registrerat.
Utbetalningar som görs före kl. 11.00 under en bankdag syns på bankkontot samma dag före kl. 17.30. Utbetalningar som görs efter kl. 11.00 syns på bankkontot nästkommande bankdag före kl. 17.30.
Att själv göra ett uttag från hemsidan är kostnadsfritt. Om du däremot ringer eller postar in din begäran om utbetalning tas en avgift ut per uttag enligt gällande prislista.
Har du nyligen gjort en försäljning på depån? Vid aktieförsäljning så tillämpas alltid 2 likviddagar innan en utbetalning från depån kan göras. Innan dess är saldot enbart tillgängligt för köp på samma depå. Vid försäljning av fonder kan antalet likviddagar variera mellan 3-10 dagar beroende på fond. För mer exakt information gällande detta så kontaktar du enklast vår kundservice.
En annan orsak kan vara att saldot är reserverat för en köporder, det kan dels vara en egen order alternativt att det pågår en återinvestering av utdelning eller autogiroköp. Om så är fallet kan du se detta genom att klicka på ”Handla” i menyn och därefter på ”Mina order och avslut”.
Ja, du kan sätta in pengar till en annan persons depå. Har du en fullmakt för depån kan du logga in och genomföra en insättning via Swish.
Har du ingen fullmakt kan du genomföra en Plusgiro-insättning. Titta på avsnitten ”Hur gör jag en insättning” för vidare information.
Nej, det kostar inget.
Tjänsten är kostnadsfri för dig som kund och insatt belopp syns omedelbart på din depå, vilket gör det till det enklaste och snabbaste insättningsalternativet.
Ja, det går bra. Tänk bara på att viss kostnad för datatrafik kan tillkomma om du inte är i Sverige.
Ja, men du måsta ha ett konto i någon av de banker som erbjuder tjänsten.
Läs mer på din banks hemsida, eller på Swish egna hemsida: https://www.swish.nu/
Du loggar in på din depå och klickar på Mina sidor à Gör en insättning. Därefter väljer du Direktinsättning som betalningsmetod och anger vilken depå pengarna ska landa på, samt beloppet du vill sätta in. Du kommer då bli slussad vidare till din bank där du får signera transaktionen med BankID. Pengarna finns sedan tillgängliga på din depå inom ett par minuter.
För tillfället är följande banker anslutna för direktinbetalning:
- Handelsbanken
- Länsforsäkringar
- SEB
- Nordea
- Skandiabanken
- Sparbanken Syd
- Swedbank
Avgiften för en direktinbetalning är 10kr.
Aktieinvest använder endast Trustly för inbetalningar.
Ja, minsta belopp är 10 kronor och högsta är 10.000.000 kronor.
- Kontrollera att hemsidans adress är korrekt; www.aktieinvest.se. Klicka på Logga in i högra hörnet.
- Notera att personnumret skrivs i form av 12 siffror i en följd, ååååmmddxxxx, när du loggar in med BankID.
Systemet är anpassat för de flesta versioner av Internet Explorer, Google Chrome, Safari och Mozilla Firefox.
Ja, du kan äga både investeringssparkonton och traditionella aktie- och fonddepåer.
Aktieinvest kan erbjuda ett stort sortiment till konkurrenskraftigt courtage. Du väljer mellan två olika prisplaner:
- Stor
- Liten
Se aktuell prislista här!
- Barn under 18 år – 0kr
- IPS-depåer – 0kr
- Investeringssparkonto (ISK) – 0 kr
- Traditionell aktie- och fonddepå – 0 kr*
* vid färre än 3 affärer/kalenderkvartal eller utan månadssparande är avgiften 100kr/kvartal.
Dvs. för traditionell aktie- och fonddepå utgår en depåavgift om du gör färre än tre affärer per kalenderkvartal eller saknar månadssparande med autogiro. Är du medlem hos Aktiespararna/Unga Aktiesparare så tillkommer det ingen depåavgift oavsett hur många affärer du gör per kvartal.
Det dras ingen skatt på utdelningar på svenska aktier. De utdelningar du erhåller ingår dock i det kapitalunderlag som rapporteras till Skatteverket. Däremot så dras utländsk kupongskatt vid utländska aktieslag. Denna skatt kan du dock få avräkning på, vilket du själv tar upp i din deklaration. Kontakta Skatteverket för mer information.
Ja, det går att flytta in värdepapper till ett investeringssparkonto. Kontakta kundservice för få hjälp med en flytt, 08-5065 1700, eller klicka här för att skriva ut en flyttblankett.
En inflytt från en traditionellt beskattad depå till ett investeringssparkonto betraktas som en försäljning av värdepapper och rapporteras till Skatteverket. Du ska därför fylla i en K4-blankett där du redovisar de aktier du flyttat in till ett investeringssparkonto.
En utflytt av värdepapper från ett investeringssparkonto kan endast göras till ett annat investeringssparkonto och inte till en traditionellt beskattad depå eller VP-konto.
Interna flyttar mellan dina egna depåer är avgiftsfria.
Ja, du kan rösta för dina aktier som du har på ett investeringssparkonto.
Om du vill gå på en bolagsstämma måste du först registrera dig som aktieägare i bolagets aktiebok, vilket du gör med en enkel inställning på din depå. Därefter kan du ta kontakt med bolaget och anmäla dig till stämman.
Rösträttsregistrera din depå:
1. Klicka på ”Mina sidor”
2. Klicka på ”Rösträttsregistering”
3. Välj depå
4. Kryssa i rutan ”Jag vill rösträttregistrera mina aktier på den här depån”
5. Klicka på Spara inställningar
Vid rösträttsregistrering ägarregistreras samtliga aktieslag du har på depån per automatik. Har du flera depåer är det viktigt att du göra samma inställning på samtliga för att alla aktier ska registreras. Inställningen på depån behöver du enbart göra en gång.
Nej, ett investeringssparkonto kan tyvärr inte samägas.
Nej, du kan när som helst avsluta ditt investeringssparkonto.
Det är inte möjligt att ha en förmånstagare på ett investeringssparkonto. Vid händelse av dödsfall tillfaller sparandet dödsboet. Vanliga arvsregler gäller.
Ja, men de skatteregler som normalt appliceras på ett investeringssparkonto tillämpas inte om du är skatteskriven i annat land än Sverige. Om du skatteskriver dig utanför Sverige kan du äga ett investeringssparkonto men rent skattemässigt tillämpas då traditionella skatteregler per automatik.
Du startar enkelt ett månadssparande på internettjänsten.
Egenvalda värdepapper
Börja med att söka på det värdepapper du önskar ha i ditt månadssparande i sökrutan längst upp på höger sida. Klicka sedan på ”Köp/sälj” knappen och välj ”Lägg i Månadsspara”. Efter att du har valt alla värdepapper du vill spara i klickar du på ”Köpkorgen” och väljer ”starta månadssparande”. Skriv in det totala beloppet samt fördelningen. Därefter väljer du vilken depå som du vill spara på.
Välj därefter bankkonto och dragningsdatum samt bocka i att du godkänt och tagit del av medgivandet för Autogiro. Klicka sedan på ”Börja månadsspara” och slutför genom att klicka på ”Godkänn månadssparandet”.
Finns inget bankkonto inlagt på din depå behöver du först registrera ett nytt bankkonto innan du kan lägga upp ditt nya månadssparande. Du klickar på ”Mina sidor” och ”Mina bankkonton”. Där kan du registrera ditt bankkonto.
Du kan också fylla i en blankett för att starta ett månadssparande. Blanketten hittar du här!.
Instruktionsfilm för hur du sätter upp ett månadssparande i aktier och fonder >>
Sparbox
För att lägga upp ett månadssparande i någon av våra sparboxar klickar du på ”Handla” och väljer därefter ” Månadsspara i en sparbox”. Välj först vilken box du vill månadsspara i samt hur mycket du vill månadsspara varje månad. Välj sedan vilken depå du vill spara på och klicka på det bankkonto som pengarna ska dras ifrån samt vilket datum dragningen ska ske. Slutligen bockar du i att du godkänner medgivandet för Autogiro sam klickar på ”Börja månadsspara”.
Du kan även ringa in till kundservice för att få hjälp med att lägga upp ett månadssparande i en sparbox.
Instruktionsfilm om hur du sätter upp ett månadssparande i en sparbox >>
För att justera vilka värdepapper (aktier/fonder) som du ska månadsspara i klickar du på ”Mina sidor” och därefter ”Mina månadsspar”. Klicka sedan på ”Ändra” för den dragning som du vill ändra.
Börja med att ta bort de värdepapper som du inte längre önskar månadsspara i genom att klicka på det röda krysset bredvid de berörda bolagen. För att lägga till nya värdepapper, använd sökfunktionen och klicka sedan på ”Lägg till”.
Du kan själv ändra fördelningen mellan dina värdepapper eller klicka på ”Fördela jämnt” för att få en jämn fördelning.
När du har valt värdepapper samt fördelning mellan värdepapperna klickar du på ”Granska ändring” och sedan ”Bekräfta ändring”.
Vid månadssparande med autogiro ges möjligheten att handla aktier, fonder och färdiga portföljer till ett förmånligt och fast courtage, oavsett sparbelopp. Prislistor hittar du här!
Aktieinvest erbjuder månadssparande med autogiro i ett stort utbud av aktier och fonder samt färdiga sparboxar, från 100 kr/dragning.
Genom ett månadssparande görs regelbundna köp, vilket sprider kursrisken på dina köp i värdepapper. Dessutom är månadssparande ett smidigt, enkelt och billigt sätt att investera i värdepapper med minsta möjliga ansträngning.
Ja, du kan månadsspara till en annan person. Blankett för anmälan av månadssparande hittar du här!
Om du vill anmäla ett nytt bankkonto loggar du in och registrerar ditt nya bankkonto under ”Mina bankkonton”. Notera att bankkontot behöver vara ett så kallat transaktionskonto som det kan kopplas ett autogiro till. Du behöver även vara ensam ägare till bankkontot för att kunna registrera det via hemsidan. Nästa steg är att ta bort det befintliga månadssparandet med det gamla bankkontot och lägga upp ett sparande med det nya bankkontot.
Du betalar 20 kr i fast köpavgift vid månadssparande i en sparbox, oavsett sparbelopp. Om du är medlem i Aktiespararna kostar det 10 kr. Du kan även göra engångsköp i en sparbox. Då gör du det enligt vår prislista för spartjänsten Andelsorder. Det gäller även om du vill sälja en eller flera aktier i en sparboxen.
Minsta sparbelopp är 500 kr.
När du månadssparar i aktier, fraktioner eller fonder hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på sparandet och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.
Du kommer då behöva göra ett aktivt val för att ta del av de uppdaterade innehaven i din sparbox. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven. De innehav som du har investerat i tidigare finns kvar på din depå och du väljer själv om du vill sälja eller behålla dem långsiktigt.
Vår tjänst Andelsorder gör det enkelt att handla på börsen – oavsett storlek på plånboken. När du använder tjänsten Andelsorder handlar du med både aktier och fraktioner – ett finansiellt instrument som gör det möjligt för sparare att investera i bolag på belopp. Detta gör det enkelt att handla i många olika bolag, oavsett aktiekurs.
Minsta belopp att köpa aktier och fraktioner för med Andelsorder är 100 kr per bolag. Om aktien exempelvis står i 400 kr kommer din investering på 100 kr ge dig en fraktion på 0,25. Om du väljer att månadsspara i bolaget får du nästa månad fler fraktioner. Detta gör att du för mindre belopp kan sprida dina risker och öka ditt innehav varje månad. Du kan blanda svenska och utländska bolag i din köpkorg och månadsspara i upp till 1000 olika värdepapper.
Du behöver inte bevaka att köpet går igenom. Är börsen öppen, aktien inte är stoppad för handel och du har pengar tillgängligt för köp så kommer din köporder att gå igenom. Order som du lägger före klockan 14.00 genomförs samma dag och syns på depån dagen efter. Och lägger du den efter klockan 14.00, kanske så sent som klockan 20.00, genomförs den nästkommande börsdag. Andelsordertjänsten gör också att du kan få alla eller vissa aktieutdelningar återinvesterade utan kostnad i den utdelande aktien. Vi kallar det en ränta-på-ränta effekt på ditt långsiktiga sparande. Läs mer om Andelsorder här!
Den aktiekurs du köper och säljer för bestäms av aktiens lägsta och högsta kurs under dagen. Om aktien enbart har handlats till en enda kurs under dagen är det ingen skillnad mellan högsta och lägsta betalt. Du får då denna kurs för både köp- och säljorder. Om aktien inte har handlats alls under dagen får du den senast fastställda köp- respektive säljkursen för andelsorder.
Aktiens köpkurs
Köpkursen blir dagens högsta kurs minus 5 % av skillnaden mellan dagens högsta och lägsta kurs för den specifika aktien.
Aktiens säljkurs
Säljkursen blir dagens lägsta kurs plus 5 % av skillnaden mellan dagens högsta och lägsta kurs för aktien.
Läs mer om kurssättningen och hur en andelsorder hanteras här>.
Avvikelsen mellan köpkurs i andelsorder och genomsnittskursen är under normala marknadsförhållanden*, för en välomsatt aktie på Stockholmsbörsen, på mellan 0,6-0,9 procent. Det motsvarar en kostnad om 6-9 kronor per investerade 1000 kronor, jämfört med genomsnittskursen.
*Mätperiod – Januari-september. 2013.
Läs mer om hur vi hanterar din andelsorder här >.
Du kan köpa/sälja aktier på två olika sätt, antingen via Andelsorder eller Börsorder.
Andelsorder lämpar sig för dig som vill handla i flera bolag, men för mindre summor (minst 100:-/per aktie). I andelsorder kan du nämligen handla med decimaler, dvs. småposter, i aktier. Lägger du en order innan kl 14.00 genomförs ordern samma handelsdag. Lägger du en order efter kl 14.00 genomförs ordern nästkommande handelsdag. Läs mer om andelsorder här >.
Börsorder är vanlig aktiehandel som lämpar sig bäst för dig som vill köpa/sälja hela antal av aktier och för lite större orderbelopp. Där säljer du direkt mot aktuell marknadsplats och limiterar din order. Genom Börsorder ser du börskurser i realtid under börsens ordinarie öppettider 09.00-17.30. De aktier som inte ingår i sortimentet för andelsorder kan du endast handla med börsorder.
Du kan antingen köpa/sälja aktier via vår internettjänst eller så kan du ringa in din order till vårt mäklarbord mellan 08.45-17.30 på telefonnummer 08-5065 1711.
Order per post skickas till adress Aktieinvest FK AB, Box 7785, 103 96 Stockholm. Ange ditt depå- och personnummer samt kontaktuppgifter för eventuell uppföljning av order.
Börsorder
För att lägga en order söker du enklast på aktiens namn i sökfältet och klickar sedan på den blåa ”Köp/Sälj”-knappen. Vill du handla direkt på börsen väljer du ”Köp” eller ”Sälj” beroende på ordertyp. Efter det hamnar du i orderläggningen där du bestämmer hur många aktier du önskar köpa/sälja, till vilken kurs per aktie samt hur länge ordern ska vara giltig. Du kan även se det preliminära courtaget för ordern samt den preliminära summan. Innan slutförandet av ordern klickar du på ”Granska köp-/säljorder”. Därefter bekräftar du ordern. ”Köp/Sälj”-knappen hittar du också bredvid aktienamnet på din depå om du äger aktien sedan tidigare.
Se instruktionsfilm om hur du köper aktier via börsorder >>
Andelsorder
Vill du köpa/sälja delar av en aktie så söker du på aktiens namn i sökfältet och klickar på ”Lägg i köp” eller ”Gå till sälj”. Väljer du det första alternativet så hamnar aktien i det vi kallar köpkorgen högst upp på sidan, med en kundvagn som ikon. Önskar du lägga en köporder i flera olika aktier så söker du fram dessa en och en. När du är färdig så klickar du på kundvagnen högst upp för att fördela ditt köpbelopp. Vill du sälja delar av en aktie kan du söka fram den aktie som du vill sälja och klicka på ”Gå till Sälj”. Du kan också välja den berörda depån. Då kommer det fram en lista med alla dina aktier som går att sälja via andelsorder. När du valt aktieantalet på de aktier som du vill sälja klickar du på ”Granska säljorder” och följer stegen. När du är inne på ditt innehav på respektive depå så har du också en direktknapp till försäljning via andelsorder. Den hittar du högst upp ovanför listan på dina innehav och under grafen som visar depåns utveckling.
Se instruktionsfilm om hur du köper aktier via andelsorder >>
Handel i utländska värdepapper sker via andelsorder. För orderinstruktioner läs under ”Hur lägger jag en order?”.
Du kan ta bort en andelsorder fram till kl 14:00. Ordern tar du bort genom att gå in på ”Mina sidor” och klickar på ”Mina order och avslut”. För att ta bort den aktuella andelsordern klickar du på det röda krysset på höger sida.
En börsorder kan endast tas bort om den inte har gått till avslut. För att se dina börsavslut eller för att kunna ta bort en börsorder, som ännu inte gått till avslut, går du in på ”Mina sidor” och sedan klickar på ”Mina order och avslut”. För att ta bort din order klicka på det röda krysset, på höger sida, vid den specifika aktien.
Vill du ändra en andelsorder så behöver du ta bort den befintliga ordern innan stopptiden kl 14.00. Detta gör du under rubriken ”Handla” och sedan ”Mina order” under rubriken ”Andelsorder”. Därefter så lägger du en helt ny andelsorder.
Vill du ändra en börsorder så klickar du på ”Handla” och sedan ”Mina börsorder och avslut”. Under Mina börsorder så klickar du därefter på den blåa ändra-knappen och kommer då vidare till ordersidan där du genomför de ändringar i kurs eller antal som du önskar. Observera att börsorder lagda på Spotlight och NGM behöver makuleras genom att klicka på det röda krysset. Därefter så lägger du en helt ny börsorder.
Om du nås av felmeddelandet ber vi dig kontakta vår kundservice på 08-5065 1700.
Aktieinvest erbjuder sina kunder ett mycket brett sortiment av såväl svenska som utländska aktier samt fonder, certifikat, sparboxar och färdiga aktie- och fondportföljer. Till sortimentet!
Hos oss kan du även månadsspara i fonder och aktier, till ett lågt fast courtage. Läs gärna mer om månadssparande här >.
Med likviddagar menas antal dagar från affärsdag, vid t.ex. en försäljning, till den dag då pengarna finns tillgängliga på din depå för exempelvis uttag till ditt bankkonto. Likviddagen är alltså den dagen då affären i praktiken går igenom.
Vid handel med aktier och certifikat tillämpas två likviddagar, enligt Stockholmsbörsens bestämmelser (gäller fr.o.m. 2014-10-06). Två likviddagar gäller även vid köp och försäljning av utländska aktier.
Vid handel med fonder skiljer sig likviddagarna beroende på fond och fondbolag. Likviddagen kan ibland också komma att påverkas av respektive fonds handelsdagar. Vid fondförsäljning, med begärd utbetalning, kan det således variera mellan ca 5-14 bankdagar innan du kan beräkna att ha pengarna på ditt bankkonto.
Sedan januari 2018 handlas ett fåtal så kallade illikvida aktier på Nasdaq Stockholm endast tre gånger per dag, genom auktioner. De tre auktionerna hålls vid börsens öppning, en kl 13.35 samt en vid börsens stängning.
Anledningen till auktionerna är att förhindra otillbörlig marknadspåverkan i ett urval aktier som kännetecknas av mycket låg omsättning. Med auktionerna hoppas Nasdaq att man ska kunna stoppa märkliga kursrusningar, vilket bland annat hände Hufvudstadens C-aktie hösten 2017. Den avnoterades sedan i januari 2020. Varje kvartal kommer Nasdaq se över vilka aktier som ingår i auktionsförförandet.
För orderläggning kan du ringa vårt mäklarbord mellan 08.45-17.30, på telefonnummer 08-5065 1700 och knappval 2.
På samma telefonnummer når du även kundservice, mellan 09:00 – 17:00, som kan hjälpa dig med övriga frågor.
En call kan beskrivas som en angiven tid, utan handel, då köpare och säljare av aktier möts och visar varandra vad denne är vilig att köpa respektive sälja för, ett så kallat orderdjup. Handelsplatsen räknar ut ett jämviktspris, alltså en kurs där flest köpare och säljare möts, och till denna kurs genomförs en eller flera affärer under de sista sekunderarna av callen.
Det finns en öppningscall och en stängningscall på Stockholmsbörsen. Syftet med en call är att minska kurspåverkan från enskilda aktörer. Detta åstadkoms genom att handelsplatsen sammanställer en tydlig bild över till vilket pris samt volym köpare och säljare finns. Denna transparens och öppenhet försvårar otillbörlig påverkan på kursen i ett aktieslag.
Öppningscallen
Öppningscallen pågår i femton minuter mellan 08.45 och 09.00 på Stockholmsbörsen. Man kan alltså se det aktuella jämviktspriset under denna period och lägga in en order. Själva öppningen av börsen sker vid 09.00. Det är först när börsen öppnats som man kan se med bestämdhet till vilken jämviktskurs aktieslaget öppnade på, dvs. den så kallade officiella öppningskursen.
Stängningscallen
Stängningscallen pågår i fem minuter mellan 17.25 och 17.30 på Stockholmsbörsen. Precis som i öppningscallen kan du lägga in en order i callen. Det är först när börsen stängt som du kan se till vilken kurs aktieslaget stängde på, dvs. den så kallade stängningskursen.
Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).
Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.
Ett individuellt pensionssparande (IPS) är ett konto där ditt sparande är bundet till din pension med särskilda utbetalningsregler. Sparandet kan placeras både i aktier och fonder. Man omplacerar utan skattekonsekvenser under spartiden. Istället för kapitalvinstskatt betalar man en årlig avkastningsskatt som varierar i relation till statslåneräntan. Utbetalningar från depån beskattas med 30 % inkomstkatt.
Observera att avdragsrätten för IPS-sparande togs bort 1 januari 2016 och finns nu endast kvar för de som helt saknar tjänstepension eller som har inkomst från näringsverksamhet. För övriga är det inte längre förmånligt att sätta in pengar på den här typen av konto.
Alternativ till ett sparande på en IPS kan du läsa mer om här: Läs mer om eget pensionssparande >.
Utbetalningar från en IPS-depå kan endast genomföras enligt gällande villkor.
Utbetalningarna kan påbörjas tidigast när du fyllt 55 år och måste pågå i minst fem år. Undantag finns om sista utbetalningen ska göras vid 65 års ålder, då kan utbetalningsperioden förkortas till tre eller fyra år beroende på om utbetalningen startar vid 61 eller 62 års ålder. Utbetalningarna sker med en vald periodicitet, t.ex. månads-, kvartals-, halvårs- eller helårsvis. Valet av periodicitet kan ändras fram till dess att utbetalningarna påbörjats. Utbetalningarna beskattas som inkomst av tjänst (30 %).
Från och med den 1 januari 2016 gäller delvis nya regler för att avsluta en IPS-depå i förtid. En IPS-depå som har en behållning på högst ett prisbasbelopp får avslutas i förtid utan att Skatteverket behöver lämna ett medgivande. Sparinstitutet behöver dock godkänna att kontot för avslutas. De nya reglerna gäller både för nya och äldre IPS-depåer. En avslutsbegäran skall skickas till Aktieinvest per post. Utbetalning sker med avdrag för inkomstskatt.
Om du vill ändra på utbetalningsvillkoren är det viktigt att du gör det innan utbetalningen påbörjas. Efter första utbetalning har man ingen möjlighet att ändra på villkoren.
För att ändra villkoren loggar du in på din depå och klicka på ”Mina sidor” och därefter ”IPS-inställningar”. Här har du möjlighet att ändra när utbetalningen ska påbörjas, hur länge utbetalningen ska pågå samt periodicitet. Du kan också lägga till en förmånstagare på denna sida.
Har du inte möjlighet att göra ändringar via en dator kan du ringa till oss eller posta ett brev som är undertecknat av dig som kund.
Handel inom IPS sker endast på s.k. reglerade marknader (Stockholmsbörsen) samt NGM Equity.
Utbetalning av sparandet kan ske varje månad/kvartal/halvår/helår och kan ändras fram till dess att utbetalningarna påbörjats. När det är dags för utbetalningar beskattas de som inkomst av tjänst.
Utbetalningarna kan påbörjas först när du fyllt 55 år och måste pågå i minst fem år med undantag om sista utbetalningen ska göras vid 65 års ålder då utbetalningarna får vara max fyra år beroende på om utbetalningen startar vid 61 eller 62 år. Utbetalningarna sker med en vald periodicitet, t.ex. månads-, kvartals-, halvårs- eller helårsvis. När utbetalningarna väl påbörjats går det inte längre att sätta in nya pengar på depån.
Villkoren för utbetalningarna kan du själv ändra via din inloggning eller genom ett kontakta kundservice på 08-5065 1700.
Förmånstagarförordnande anmäls antingen via din inloggning eller skriftligt per post.
När det är dags för utbetalning kommer Aktieinvest betala ut likvida medel i första hand. Därefter, om nödvändigt, kommer vi per automatik sälja av eventuellt aktie- eller fondinnehav med jämn fördelning.
Om du är mån om att ett visst innehav inte ska säljas av undviker du detta lättast genom att se till att det alltid finns likvida medel på din depå inför utbetalningarna. Om du själv önskar sälja av värdepapper inför en utbetalning måste försäljningen ske minst 16 bankdagar före utbetalningsdagen.
En IPS kan avslutas genom att en utbetalning görs i förtid, om det totala värdet uppgår till högst ett prisbasbelopp. Utbetalning sker med avdrag för inkomstskatt. En begäran om avslut skall inkomma till Aktieinvest skriftligen.
Skatteverket kan i vissa fall ge särskild dispens till förtida uttag trots att behållningen överstiger ett prisbasbelopp. I sådana fall skall kunden inkomma med en kopia på Skatteverkets beslut.
Har du ett individuellt pensionssparande hos Aktieinvest så kommer det att ligga kvar precis som tidigare och pengarna som redan inbetalats kommer inte att påverkas av att avdragsrätten försvinner. För att undvika dubbelbeskattning bör du inte ha nysparande på din depå. Det gäller dock inte om du har inkomst från näringsverksamhet eller helt saknar tjänstepension, då finns fortfarande en avdragsrätt kvar.
Du betalar inte någon depåavgift för din IPS-depå hos Aktieinvest.
Individuellt pensionssparande (IPS) introducerades som ett komplement till annat sparande inför pensionen där du som sparare kan omplacera utan skattekonsekvenser under spartiden. Istället för kapitalvinstskatt betalar du en årlig avkastningsskatt som varierar i relation till statslåneräntan. IPS-sparandet har haft fördelen att det varit avdragsgillt i inkomstdeklarationen, men detta begränsades 1 januari 2016. och för att undvika dubbelbeskattning bör nysparande ske på andra typer av depåer.
Ett alternativ till IPS-sparande är att starta ett pensionssparande på ett investeringssparkonto (ISK). Även på ett investeringssparkonto kan du omplacera utan skattekonsekvenser under spartiden och du behöver inte heller redovisa försäljningar i din inkomstdeklaration. Att spara i aktier och fonder på ett ISK fungerar som på en vanlig traditionellt beskattad depå. Skillnaden är dock stor vad avser beskattning av kontot.
Att flytta, dvs. överföra innehavet, från ett individuellt pensionssparande till ett investeringssparkonto går inte. Däremot kan du givetvis avsluta ett månadssparande till ett IPS och ersätta det med ett likadant månadssparande på ett ISK.
Det är inte möjligt att låsa ett sparande på ett investeringssparkonto till ett visst datum i framtiden.
Våra prisplaner hittar du här!
Fundera främst över hur du brukar handla och välj prisplan därefter. Prisstrukturerna är framtagna så att du som kund själv ska kunna välja den prisplan som passar dig bäst, utifrån det sätt du brukar handla på. Prisplanerna hittar du här!
Vilken prisplan du väljer påverkar inte courtaget för månadssparande eller andelsorder, utan styr endast courtaget för börsorder.
Generellt gäller följande:
Stor: för dig som gör lite större affärer, för köp- och säljorder över 66 000kr
Liten: för dig som sparar med lite mindre belopp eller kanske bara månadssparar. För köp- och säljorder under 66 000 kr.
Om du vill byta prisplan är du välkommen att ringa kundservice på 08-5065 1700.
Dina transaktioner hittar du i inloggat läge under ”Mina sidor” och därefter ”Mina transaktioner”.
Här väljer du först vilken depå det gäller och sedan kan du sortera utifrån tidsperiod, transaktionstyp samt värdepapper. Saknar du någon transaktionstyp eller värdepapper så beror det på att denna inte förekommer i transaktionshistoriken.
Dina årsbesked hittar du i inloggat läge under ”Mina sidor” och därefter ”Depåbesked”. Här hittar du såväl årsbesked som kvartalsbesked. Även historiska tertialbesked hittar du här.
Från och med april 2019 ersätts tertialbeskeden av kvartalsbesked.
Det ska vara lätt att investera i aktier tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration. Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån din sparplan. Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven. De innehav som du har investerat i tidigare finns kvar på din depå och du väljer själv om du vill sälja eller behålla dem långsiktigt.
Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.
Vi har delat in sparboxarna i sex kategorier: Investmentbolag, Global, Framtiden, Tillväxt, Utdelning och Junior. Brinner man för utdelning så kan Utdelningsfavoriter by Hernhag eller Dividend Champions som innehåller amerikanska bolag passa. Investmentbolag kan vara bra bolag att börja investera i när man börjar med aktier, ta tygg på Wallenbergarna och Warren Buffet i sparboxen Investmentbolag i box. I flera av boxarna hittar man också utländska aktier. Alla har mellan 5-9 innehav, med andra ord en helt ok riskspridning. Du hittar våra sparboxar här >.
Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.
Ja, du kan månadsspara i flera olika sparboxar. Du kan välja mellan att ha varje sparbox på en egen depå eller ha dem i samma depå. Fördelen med att ha dem var för sig är att du enklare kan följa utvecklingen för den specifika sparboxen.
Vid månadssparande i sparbox är köpavgiften, det så kallade courtaget, 10 kr för medlemmar i Aktiespararna respektive 20 kr för icke-medlemmar per dragning och sparbox.
Minsta sparbelopp är 500 kr per sparbox, förutom Juniorboxen där minsta sparbelopp är 250 kr.
För fullständig prislista klicka här >
Du kommer då behöva göra ett aktivt val för att ta del av de uppdaterade innehaven i din sparbox. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven. De innehav som du har investerat i tidigare finns kvar på din depå och du väljer själv om du vill sälja eller behålla dem långsiktigt.
Nu kommer du som månadssparar i en Sparbox att behöva välja om du vill följa med i ändringar av sparplanen vid kommande revideringar av sparboxar. Detta gör du enklast genom att logga in i onlinetjänsten.
I samband med revideringen kommer du ha möjlighet att välja om du vill fortsätta spara i samma aktier som du gör i nuläget, eller om du istället vill uppdatera sparplanen enligt eventuell förändring i Sparboxen. Du kommer när som helst kunna välja att övergå med ditt månadssparande till den nya sparplanen
Om du inte gör någonting, så kommer du att fortsätta spara i samma värdepapper som tidigare ingått i Sparboxen.
Du kommer att bli informerad per e-post om hur och när du ska göra ditt val. När du blivit meddelad så kan du logga in och göra dina val i onlinetjänsten.
Du som inte månadssparar i en Sparbox kommer inte att bli kontaktad om revidering av Sparboxar. Du kan hitta alla revideringar på landningssidan för respektive Sparbox. Läs mer om Sparboxar här.
Internettjänsten använder https vilket innebär att all kommunikation mellan din dator och Aktieinvest sker krypterat.
Av säkerhetsskäl spelar vi in alla samtal. Detta gör vi för att du som kund ska känna dig trygg att handla med oss. Samtalen får endast lyssnas på om särskilda skäl finns, t.ex. vid tvister eller misstanke om brott.
De pengar som du sätter in hos Aktieinvest tas emot med redovisningsskyldighet genom insättning på ett särskilt klientmedelskonto hos Nordea. Detta innebär att dina kontanta medel hålls avskilda från Aktieinvests egna tillgångar och att i händelse av en eventuell konkurs har du därför separationsrätt till dem, dvs. du har rätt att få ut dina pengar från konkursboet oavsett belopp. Läs mer här >
Du hittar information om hur vi behandlar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.
Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.