Kategori Sparande

Utdelningsfavoriter by Hernhag: värderingsläget just nu

Utdelningsexperten Marcus Hernhag om senaste kvartalsrapporterna från bolagen i den populära sparboxen och vad det innebär för den nuvarande värderingen.

Publicerad: 2023-11-15

Stabila Q3-rapporter och god genomsnittlig avkastning

Sparboxens tio aktier har en genomsnittlig direktavkastning på 2,6 procent vilket är bra jämfört med utdelningstillväxten. Noterbart är att denna siffra överstiger det femåriga genomsnittet på 2,2 procent (2019–2023) med 18 procent. Det påvisar att sparboxen är fortsatt robust trots den för tillfället låga värderingen.

Läs mer: Hernhag om läget för tillväxtaktier

P/E-tal för de rörelsedrivna bolagen

De aktier från de sju rörelsedrivande bolagens aktier handlas till 22,9 gånger de nuvarande årsvinsterna. Det är 18,2 procent mindre än det vanliga snittet på 28,1 när vi tittar på P/E-talen från tidigare perioder.

Läs mer: Viktiga nyckeltal när du analyserar aktier

Substansvärde för investmentbolagen

De tre förvaltande bolagen inom de finansrelaterade sektorerna är fastighetsbolaget Wihlborgs och investmentbolagen Investor och Latour. Istället för att använda P/E-tal för att bedöma deras värde tittar vi på substansvärdet. I genomsnitt är priserna på dessa tre aktier 21,5 procent mindre än det genomsnittliga värdet de hade under de senaste tre åren.

Vi närmar oss toppen för marknadsräntorna

Vi befinner oss just nu i en period där börsbolagen generellt sett upplever en tillfällig vinstnedgång, vilket somliga investerare kallar ”rea på börsen”. Vissa företag såsom exempelvis BTS Group ser ut att vara mitt i sin vinstnedgång. Kortsiktigt sett bör vi därför inte betrakta de nuvarande låga värderingarna, baserade på de senaste fyra kvartalens vinster, som ett omedelbart köpläge.

Däremot ser framtiden lovande ut på längre sikt, ungefär inom tre till fem år. Vi vet att det kommer en högkonjunktur igen, förr eller senare. Dessutom ser det ut som att vi närmar oss toppen för marknadsräntorna, vilket kan vara bra för börsen och för bolagens värderingar.

Det kan vara ett bra läge att överväga investeringar med tanke på den vändning som kommer att komma på sikt. Historiskt sett har börsen alltid vänt uppåt igen, och de bästa affärerna gör vi efter börsen gått ner.

/ Marcus Hernhag

 

Åsikterna som presenteras i denna krönika är författarens egna och ska inte ses som investeringsråd. 

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Vi befinner oss i en period där börsbolagen upplever en tillfällig vinstnedgång, vilket somliga investerare kallar ”rea på börsen”.

Dividend champions

Bli en Dividend Champion

Vill du utöka din utdelningsstrategi till att inkludera amerikanska bolag? Då är Dividend Champions den perfekta sparboxen för dig. Sparboxen innehåller sex amerikanska utdelningsbolag som flest år i rad har ökat sin aktieutdelning, så kallade Dividend Champions. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Läs mer och börja spara

Med utdelningsstrategi i fokus

Vill du veta mer om Marcus Hernhags utdelningsstrategi? Gå hans populära Aktieskola om utdelningsaktier om hur du bygger en stabil utdelningsportfölj.

Läs mer om våra aktieskolor

Hernhag film

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy