Månadsspara i aktier och fonder

Du kan månadsspara automatiskt i både aktier och fonder hos oss. Med ett automatiskt månadssparande kan du få pengarna att växa över tid utan att behöva hålla koll på aktiekurser. Dina köp blir gjorda varje månad och mängden värdepapper ökar med varje månadsköp.

Öppna ett konto gratis

Det är svårt, ja nästan omöjligt att alltid köpa då kursen är som allra lägst. Och kursen går både upp och ner. När du månadssparar köper du 12 gånger om året och får en genomsnittlig inköpskostnad för dina värdepapper. Det är mindre risk att du köper just den gången då kursen är som allra högst.

Det som gör det möjligt att investera i bolag på belopp är att du, förutom aktier, också kan köpa fraktioner. När du köper en fraktion får du rätt till värdet i den underliggande aktien. Tjänsten är unik i Sverige.

Fördelar med att månadsspara

  • Köpen blir genomförda, 12 gånger om året
  • Det kostar bara 20 kr per köp (10 kr om du är medlem i Aktiespararna/Unga Aktiesparare) oavsett hur mycket du sparar varje månad
  • Du kan sprida riskerna i både utländska och svenska aktier
  • Du kan spara från 100 kr per bolag
  • Det är enkelt att komma igång

För att sätta dina pengar i jobb behöver du starta ett månadssparande. Det är enkelt att börja.

Börja månadsspara

Aktier

Med vår tjänst Andelsorder kan du månadsspara i aktier och fraktioner på belopp – oavsett aktiekurs.

Sparboxar

Vill du slippa att själv välja aktier eller fonder till ditt sparande kan våra sparboxar vara något för dig.

Fonder

Att spara i fonder passar dig som vill sprida riskerna och snabbt komma igång med ett bra och smidigt sparande.

Kom igång med ett månadssparande

Så här kommer du igång med ett månadssparande. Om du redan är kund hos oss kan du gå direkt till steg 2.

  1. Öppna ett investeringssparkonto (ISK)
  2. Logga in på ditt konto
  3. Bestäm ett sparbelopp per månad
  4. Välj vilket datum pengarna ska dras
  5. Bestäm om du vill spara i ett eget val av aktier, en sparbox, eller en fond

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Vanliga frågor och svar

Hur startar jag ett månadssparande?

Du startar enkelt ett månadssparande på internettjänsten.

Egenvalda värdepapper

Börja med att söka på det värdepapper du önskar ha i ditt månadssparande i sökrutan längst upp på höger sida. Klicka sedan på ”Köp/sälj” knappen och välj ”Lägg i Månadsspara”. Efter att du har valt alla värdepapper du vill spara i klickar du på ”Köpkorgen” och väljer ”starta månadssparande”. Skriv in det totala beloppet samt fördelningen. Därefter väljer du vilken depå som du vill spara på.
Välj därefter bankkonto och dragningsdatum samt bocka i att du godkänt och tagit del av medgivandet för Autogiro. Klicka sedan på ”Börja månadsspara” och slutför genom att klicka på ”Godkänn månadssparandet”.

Finns inget bankkonto inlagt på din depå behöver du först registrera ett nytt bankkonto innan du kan lägga upp ditt nya månadssparande. Du klickar på ”Mina sidor” och ”Mina bankkonton”. Där kan du registrera ditt bankkonto.

Du kan också fylla i en blankett för att starta ett månadssparande. Blanketten hittar du här!.

Instruktionsfilm för hur du sätter upp ett månadssparande i aktier och fonder >>

Sparbox

För att lägga upp ett månadssparande i någon av våra sparboxar klickar du på ”Handla” och väljer därefter ” Månadsspara i en sparbox”. Välj först vilken box du vill månadsspara i samt hur mycket du vill månadsspara varje månad. Välj sedan vilken depå du vill spara på och klicka på det bankkonto som pengarna ska dras ifrån samt vilket datum dragningen ska ske. Slutligen bockar du i att du godkänner medgivandet för Autogiro sam klickar på ”Börja månadsspara”.

Du kan även ringa in till kundservice för att få hjälp med att lägga upp ett månadssparande i en sparbox.

Instruktionsfilm om hur du sätter upp ett månadssparande i en sparbox >>

Hur ändrar jag min sparplan?

För att justera vilka värdepapper (aktier/fonder) som du ska månadsspara i klickar du på ”Mina sidor” och därefter ”Mina månadsspar”. Klicka sedan på ”Ändra” för den dragning som du vill ändra.

Börja med att ta bort de värdepapper som du inte längre önskar månadsspara i genom att klicka på det röda krysset bredvid de berörda bolagen. För att lägga till nya värdepapper, använd sökfunktionen och klicka sedan på ”Lägg till”.

Du kan själv ändra fördelningen mellan dina värdepapper eller klicka på ”Fördela jämnt” för att få en jämn fördelning.

När du har valt värdepapper samt fördelning mellan värdepapperna klickar du på ”Granska ändring” och sedan ”Bekräfta ändring”.

Vad kostar det att månadsspara och vad kan jag spara i?

Vid månadssparande med autogiro ges möjligheten att handla aktier, fonder och färdiga portföljer till ett förmånligt och fast courtage, oavsett sparbelopp. Prislistor hittar du här!

Varför månadsspara med autogiro?

Aktieinvest erbjuder månadssparande med autogiro i ett stort utbud av aktier och fonder samt färdiga sparboxar, från 100 kr/dragning.

Genom ett månadssparande görs regelbundna köp, vilket sprider kursrisken på dina köp i värdepapper. Dessutom är månadssparande ett smidigt, enkelt och billigt sätt att investera i värdepapper med minsta möjliga ansträngning.

Kan jag månadsspara till en annan person?

Ja, du kan månadsspara till en annan person. Blankett för anmälan av månadssparande hittar du här!

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.