Kategori Sparande

Börsläget med Bornold: ”Mer optimistiskt på börsen just nu”

Hela Sverige tycktes dra en lättnades suck när Riksbanken meddelande att det inte blir någon mer räntehöjning för denna gång. Detta och annat har gett börsen ett uppsving mot slutet av året. Joakim Bornold, styrelseordförande i Aktieinvest, ger sin analys av börsläget.

Se videon eller läs sammandraget nedan för att ta del av intervjun.

Publicerad: 2023-12-06

Hur ser det ut på börsen just nu?

”Det har varit lite svajigt på börsen det senaste året, men på senare tid har vi sett en uppåtgående trend. Under de senaste månaderna har börsen stigit med cirka 5%.”

Lugnare världsläge = lugnare börs

”I Sverige påverkas börsen av att räntan tycks ha nått sin topp för denna gång. Internationellt påverkar det faktum att konflikten i Mellanöstern lugnat ner sig något för tillfället även läget på börsen.”

Hela Sverige tycktes dra en lättnades suck när Thedéen meddelade att vi nått räntetoppen för denna gång.

Hur påverkar det oförändrade ränteläget börsen?

”Hörde du den också? En suck av lättnad från hela svenska folket och många svenska företag när Erik Thedéen, riksbankschef, meddelade att räntehöjningarna är över för den här gången – åtminstone för nu. Detta positiva besked pekar på att räntan nått toppen och förhoppningsvis börjar gå nedåt nästa år. Det är positivt för plånboken, särskilt för de med bolån, och börsen har reagerat positivt på nyheterna.

Hur påverkar den höjda ISK-skatten mitt sparande?

”Den höjda räntan under 2023 får en tråkig effekt på vårt sparande, i synnerhet när det gäller skatten på ISK-kontot. Skatten har ökat från cirka 0,88% till cirka 1,1% av kapitalet. Trots höjningen är det för de flesta fortfarande till störst fördel att ha ett ISK-konto för sitt sparande, särskilt om det är investerat i aktier eller aktiefonder. För de som funderar på räntefonder kan det vara värt att överväga alternativa konto- eller depåtyper med tanke på den stigande skatten.”

Läs mer om olika konto- och depåtyper

Då lönar det sig med ISK-konto

”Med den höjda skatten på ISK-kontot kan man undra: Hur hög avkastning behövs för att det ska vara lönsamt att behålla sitt sparande där? Svaret är relativt enkelt. Du behöver en genomsnittlig avkastning på 3,6% per år för att det ska vara lönsamt, och de flesta som investerar på aktiemarknaden bör kunna uppnå detta och ofta till och med mer. Därför lönar det sig att ligga kvar i ISK-konto, även om skatten har höjts.”

Läs mer om Investeringssparkonto (ISK)

Öppna ett ISK

Svenska investmentbolag

God riskspridning med investmentbolag

Svenska investmentbolag är en av våra mest populära sparboxar och passar bra för dig som vill sprida dina risker men ändå investera svenskt.

Läs mer och börja spara

Aktieinvest sparboxar

Håll koll på ditt sparande.
Ladda ner vår app.

Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande och kan enkelt sätta upp ett månadssparande i aktier.

Hämta appen i App Store.
googleplay-1

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus Hernhag