Så väljer du rätt ordertyp när du köper och säljer aktier

Du kan tjäna på att välja rätt ordertyp i rätt läge. Här kommer en guide.

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar aktier och fraktioner mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet. Här är en guide i vad du kan tänka på när det gäller ordertyp. Först går vi igenom hur Andelsorder och Börsorder skiljer sig åt och sedan ger vi några tips på saker som är viktiga att tänka på när du handlar i Andelsorder och Börsorder.

Så skiljer sig Andelsorder och Börsorder i olika situationer

Att köpa och sälja aktier och fraktioner

Vid köporder köper du för ett bestämt belopp när du handlar via Andelsorder och får aktier och fraktioner för denna summa (minus courtage) ned till fem decimaler (fraktioner), t.ex. 17,56483 st. I det exemplet har du alltså 17 aktier och 0,56483 fraktioner.

När du handlar direkt mot börsen (Börsorder) köper du istället ett bestämt antal hela aktier.

Vid säljorder säljer du ett bestämt antal aktier via både Andelsorder och Börsorder. När du säljer direkt mot börsen kan du dock inte sälja fraktioner, utan enbart hela aktier.

Om fraktioner: När du sparar på belopp köper du en fraktion och får rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Aktieinvest är den enda nätmäklaren i Sverige som erbjuder fraktionshandel i svenska och internationella bolag.

Kurssättning

När du handlar via Andelsorder kan du inte själv sätta den kurs du köper eller säljer till. Läs mer om kurssättningen här.

Vid orderläggning via Börsorder kan du limitera din order, antingen så att den matchar marknadspriset direkt eller till en annan kurs om du så önskar.

Antal värdepapper i ordern

Du kan köpa respektive sälja flera olika värdepapper i en och samma köp- respektive säljorder när du handlar via Andelsorder.

Vid Börsorder lägger du order i respektive värdepapper var för sig.

Stopptider

När du handlar via Andelsorder måste ordern vara registrerad före kl. 14.00 (stopptiden) för att bli genomförd samma handelsdag. Registreras den därefter genomförs den nästkommande handelsdag. Då Nasdaq OMX Stockholm har halvdagsöppet är stopptiden i stället kl. 11.00.

När du handlar direkt mot börsen sker avslut när den kurs du angett motsvarar den kurs som marknaden är beredd att betala för respektive sälja till.

Avslutsgaranti

Andelsorder har avslutsgaranti, vilket innebär att du får köpa för det belopp respektive sälja det antal du angett.

Via Börsorder måste din order matchas av marknaden och du kan få delavslut, dvs. att hela din order inte går igenom. Om den kurs du limiterat till inte matchas av marknaden sker inga avslut alls.

Courtage

Courtaget i Andelsorder består av dels ett fast courtage, dels ett rörligt. Det rörliga courtaget beräknas på hela ordersumman, oavsett hur många olika aktieslag denna omfattar.

Vid Börsorder betalar du ett courtage per aktieslag du lägger order i (två courtage om du både köper och säljer i samma aktieslag).

Se våra prislistor

Utländska aktier

Utländska värdepapper handlas hos oss enbart via Andelsorder. Du kan alltså enbart köpa för en bestämd summa och enligt kurssättningen för Andelsorder. Växlingsavgift tillkommer enligt gällande prislista.

Tänk på det här när du väljer ordertyp

Ordersumman påverkar courtaget

Stora ordersummor i enskilda aktieslag innebär större courtage i Andelsorder jämfört med Börsorder. Generellt sett skulle det redan vid ordersummor på 5 000 kr i ett och samma aktieslag kunna vara mer fördelaktigt med Börsorder jämfört med Andelsorder.

Du kan sälja en aktie på annat sätt än du köpte den

Du kan sälja en aktie direkt mot börsen även om du köpt denna via Andelsorder eller månadssparande. Har du exempelvis 17,56483 aktier och fraktioner kan du sälja 17 direkt mot börsen och enbart fraktionerna (decimalerna) via Andelsorder. Detta är mer fördelaktigt om ordersumman i aktien är lite större.

Kurssättningen kan skilja sig kraftigt mellan ordertyperna

Då du köper via Andelsorder kommer du att få en köpkurs som ligger ganska nära den aktuella aktiens högsta betalkurs under den aktuella handelsdagen. På motsvarande sätt kommer du vid en försäljning via Andelsorder att få en säljkurs som ligger ganska nära den aktuella aktiens lägsta betalkurs under den aktuella handelsdagen. Du kan läsa mer om kurssättningen i Andelsorder här.

När du köper via Börsorder kan du själv sätta den kurs du är villig att betala respektive sälja till. Med andra ord är Andelsorder mindre lämpligt de dagar då en aktie har en väldigt stor spread (skillnaden mellan högst och lägst betalt under dagen). I synnerhet gäller detta om den handlas ”åt fel håll”, dvs. ligger nära dagslägsta när du vill köpa (kursen i Andelsorder då nära dagshögsta) och vice versa. Då kan det vara bättre att lägga ordern direkt mot börsen, även om ordersumman är lägre än ovan nämnda 5 000 kr.

Fortfarande osäker?

Om du känner dig osäker och vill ha vägledning kan du kontakta oss på telefon 08-5065 1700 så hjälper vi dig.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.