Kategori Okategoriserade

Utdelningsexperten: ”Därför skiljer sig Utdelningsfavoriter by Hernhag från börsindex”

Marcus Hernhag om skillnaden mellan en indexportfölj och en utdelningsportfölj, och om hur sparboxens placering påverkar utvecklingen på kort såväl som lång sikt.

Sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag har haft ett svängigt börsår 2023 som slutade på plus. Jämfört med börsindex har sparboxen dock underpresterat sedan start.

Utdelningsexperten Marcus Hernhag ger svar på varför sparboxens utveckling bitvis skiljer sig från börsindex och vad investerare kan vänta sig av sparboxen på sikt.

Publicerad: 2024-01-25

Skillnader i placeringsstrategier

”Sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag placerar inte som börsindex, därför kommer den från en period till annan gå både bättre och sämre än börsindex. Sparboxen fokuserar på att maxa utdelning och på så sätt få bäst potential till ränta på ränta. Därför presterar den annorlunda jämfört med andra placeringsstrategier.”

Läs mer: Hernhag om utdelningsåret 2023

Räntehöjningarnas effekt känns av i sparboxen

”Räntehöjningarna under 2022 och 2023 gynnade storbankerna, som väger tungt i börsindex. Många andra bolag, exempelvis tillväxtbolag och bolag inom byggsektorn, har tvärtom haft det tufft på grund av räntehöjningarna.”

”Sett på tio års sikt har storbanksaktierna presterat under börsindex och så lär det bli även de kommande tio åren. Utdelningsfavoriter by Hernhag har funnits sedan mars 2022 vilket är en relativt kort period, då utvecklingen på sikt är det som är mest intressant på börsen.”

Långsiktighet nyckel till god avkastning

”På tio års sikt kommer avkastningen har sparboxens avkastning alla förutsättningar för att bli god. Särskilt jämfört med riskerna. Gissningsvis även jämfört med börsindex, tack vare tillväxtpräglade bolag som AAK, Bahnhof, BTS Group, Ework och Lagercrantz.

”Och det viktiga är just att få god avkastning på sikt via ett sparande som man tror på. Indexfonder är bäst för vissa placerare, Utdelningsfavoriter by Hernhag är bäst för andra. Ränta på ränta-effekten som du får över tid har goda förutsättningar för att bli riktigt bra – särskilt om du återinvesterar aktieutdelningen.”

Läs mer: Ränta på ränta – fenomenet bakom Warren Buffetts framgång

En strategi som maxar utdelningar

”Huvudstrategin för sparboxen är att den ska innehålla tio bolag som över tid höjer utdelningen per aktie. Därmed får du allt mer utdelning från de tio aktierna. I takt med att du månadssparar och återinvesterar utdelningarna växer den summan än mer.”

”Utdelningsstrategin har statistiskt sett gett överavkastning sett över många år. Det finns det även andra aktiestrategier som har gjort. Många aktie- och fondsparare får ändå sämre utveckling än börsindex, även i fonder som slår börsindex. Detta på grund av illa tajming mellan köp och sälj.”

Undvik dålig tajming med månadssparande

”Ett månadssparande gör att du slipper försöka tajma börsen och ta stryk av att missa tajmingen. Därför anser jag att det är en riktigt bra idé att fortsätta månadsspara i många år i välskötta bolag som ger lagom med utdelning, så att de kan investera och fortsätta att växa. Detta är en börsstrategi som är relativt lätt att hålla fast vid och som kan ge mycket god avkastning på sikt, särskilt om du återinvesterar dina utdelningar.”

/ Marcus Hernhag

 

Åsikterna som presenteras i denna krönika är författarens egna och ska inte ses som investeringsråd. 

Kostnadsfri återinvestering av utdelning

Visste du att Aktieinvest erbjuder automatisk återinvestering av utdelning, helt utan kostnad? Perfekt för den som vill uppnå snöbollseffekt med sin utdelningsstrategi.

Skapa din egen utdelningsportfölj

Läs mer >

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Utdelningsstrategin har statistiskt sett gett överavkastning sett över många år.

Utdelningsfavoriter by Hernhags utveckling

Sparboxens utveckling mellan 15 mars 2022 – 29 december 2023.

Grafen räknar inte med avgifterna för ett sparande i sparboxen.

Utdelningsfavoriter by Hernhag exkl. utdelningar 2,84%

OMXS30GI +22,02%

Läs mer om Utdelningsfavoriter by Hernhag >

Med utdelningsstrategi i fokus

Vill du veta mer om Marcus Hernhags utdelningsstrategi? Gå hans populära Aktieskola om utdelningsaktier om hur du bygger en stabil utdelningsportfölj.

Läs mer om våra aktieskolor

Hernhag film

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy