Börja med aktier och fonder på 3 minuter

Du som har mindre än 60 000 kr i sparande hos oss kan handla aktier courtagefritt direkt på Stockholmsbörsen.

Öppna ett konto gratis

Aktieinvest app

Kom igång med ditt sparande i tre enkla steg

Öppna ett konto

För att börja spara i aktier och fonder behöver du först öppna ett konto. Det tar bara tre minuter – och är helt gratis!

Välj sparform

Välj sedan vad du vill spara i. Vi har flera olika sparformer som du kan välja mellan.

Starta ditt sparande

Välj hur mycket du vill månadsspara varje månad och vilket datum dragningen ska ske.

Börja med aktier och fonder

Börja med aktier och fonder på bara någon minut

Vill du komma igång med ditt sparande? Du kan snabbt och enkelt börja spara i både aktier och fonder hos oss.

Varför ska du spara hos Aktieinvest?

Du som har mindre än 60 000 kr i sparande hos oss kan handla aktier courtagefritt direkt på Stockholmsbörsen. Dessutom kan du månadsspara i aktier och fraktioner från 10 kr/mån.

  • Månadsspara direkt i aktier, fraktioner och fonder
  • Välj en färdig sparbox eller bygg ditt egna sparande
  • Få utdelningar återinvesterade gratis

Läs mer om att spara hos oss

Vilket konto ska jag handla aktier och fonder i?

Du kan snabbt och enkelt komma igång med ditt sparande genom att öppna ett investeringssparkonto (ISK). När du väljer ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Läs mer om ISK

Vilken kontotyp ska jag välja

Välj en sparform som passar dig

Välj en sparbox

Sparboxar

Välj att spara direkt i en av våra sparboxar med olika teman. Låt oss hjälpa dig sprida riskerna och välja ut bolag som passar ditt intresseområde.

Våra sparboxar

Välj aktier och fonder själv

Välj aktier och fonder själv

Du kan självklart även spara i ett eget val av aktier eller i fonder hos oss. Med hjälp av våra aktie- och fondfiltreringar kan du hitta värdepapper som passar ditt sparande.

Testa vår tjänst gratis

Månadsspara i aktier och fonder

Du kan månadsspara automatiskt i både aktier och fonder hos oss. Med ett månadssparande ger du pengarna en chans att växa över tid utan att behöva lägga tid på att hålla koll på börsen. Dina köp blir genomförda varje månad och mängden fraktioner ökar med varje månadsköp.

Kom igång med månadssparande

Månadsspara i aktier och fonder

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.