Börja med aktier och fonder på bara 3 minuter

Du som har mindre än 60 000 kr i sparande hos oss kan handla aktier courtagefritt direkt på Stockholmsbörsen.

Kom igång med ditt sparande i tre enkla steg

Steg ett öppna isk depå

Öppna ett konto

För att börja spara i aktier och fonder behöver du först öppna ett konto. Det tar bara tre minuter – och är helt gratis!

Öppna konto

Välj sparform

Välj sedan vad du vill spara i. Vi har flera olika sparformer som du kan välja mellan.

Våra sparformer

Starta ditt sparande

Välj hur mycket du vill månadsspara varje månad och vilket datum dragningen ska ske.

Börja månadsspara

Vill du lära dig mer om aktier och fonder?

Börja med aktier och fonder – kom igång direkt!

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Du kan enkelt börja spara i både aktier och fonder hos oss.

Varför ska du spara hos Aktieinvest?

Du som har mindre än 60 000 kr i sparande hos oss kan handla aktier courtagefritt direkt på Stockholmsbörsen. Dessutom kan du månadsspara i aktier från 10 kr/mån.

  • Månadsspara direkt i aktier och fonder
  • Välj en färdig sparbox eller aktieportfölj
  • Få utdelningar återinvesterade gratis
Börja med ditt sparande

Vilket konto ska jag handla aktier och fonder i?

Du kan snabbt och enkelt komma igång med ditt sparande genom att öppna ett investeringssparkonto (ISK). När du väljer ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Välj en sparform som passar dig

Sparboxar

Välj att spara direkt i en av våra sparboxar med olika teman. Låt oss hjälpa dig sprida riskerna och välja ut bolag som passar ditt intresseområde.

Läs mer om våra sparboxar

Färdiga aktieportföljer

När du månadssparar i en färdig aktieportfölj slipper du själv välja aktier att spara i samtidigt som du får exponering mot flera bolag och slipper försöka tajma marknaden.

Läs mer om våra aktieportföljer

Välj aktier och fonder själv

Du kan självklart även spara i ett eget val av aktier eller i fonder hos oss. Med hjälp av våra aktie- och fondfiltreringar kan du hitta värdepapper som passar ditt sparande.

Läs mer om våra sparformer

Osäker på vad du borde välja?

Månadsspara i aktier och fonder

Du kan månadsspara automatiskt i både aktier och fonder hos oss. Med ett månadssparande ger du pengarna en chans att växa över tid utan att behöva lägga tid på att hålla koll på börsen. Dina köp blir genomförda varje månad och dina aktieandelar ökar med varje månadsköp.

Frågor och svar

Det kostar inget att öppna ett investeringssparkonto (ISK) hos oss. Sedan kan du månadsspara i aktier från 10 kr/mån. Dessutom erbjuder vi courtagefri aktiehandel om du har mindre än 60 000 kr i sparande hos oss.

Du hittar mer information om våra priser här >

För dina pengar och värdepapper gäller statens investerarskydd enligt lagen (1999:158) om investerarskydd. För mer information om vilket skydd du har för dina pengar på en depå hos oss, läs mer här >

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Börsen går både upp och ner. Vinst eller förlust gör man först när man säljer de aktier man har. Den som investerar långsiktigt tjänar ofta på att ha is i magen under en kortsiktig nedgång. En del ser det till och med som ett tillfälle att öka på sina innehav och köpa på sig ännu mer aktier till ett lägre pris. Hur du väljer att agera är helt upp till dig.

Ovanstående ska inte ses som rådgivning utan som information om värdepapper som finns i vårt sortiment. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.