Kategori Okategoriserade

Marcus Hernhag om det aktuella ränteläget

Det är oroliga tider på marknaden, där både ett skenande ränteläge och inflation skapar oro bland de svenska hushållen.

varfor_manadsspara

Marcus Hernhag är sparexperten och författaren som ligger bakom sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag hos Aktieinvest. Vi frågade honom om hur han själv tänker i det aktuella ränteläget.

Det är tuffa tider för hushållen. Hur tycker du att man ska tänka kring sitt sparande i dessa tider?

”Det är viktigt att ha en långsiktig strategi och hålla fast vid den även under perioder av svängningar på börsen. Månadsspara i aktier så länge du har möjlighet. Det är efter nedgångar som de bästa affärerna görs.”

Läs mer: Få mer pengar över med ränteavdrag för bolån

Vilka fallgropar bör man undvika när det gäller sitt sparande?

”Undvik i första hand att sluta spara. Bli inte rädd och tro att det är över för gott. Sverige har många bra börsbolag och respekt för privat ägande. Alla tidigare börsnedgångar i historien har vänt och index nått nya kursrekord. Med det sagt bör du vara beredd på att det kan ta längre tid den här gången. Köp därför kanske inte för alla dina pengar på en gång.”

Läs mer: Därför ska du fortsätta spara när börsen går ner

Finns det några särskilda investeringsstrategier som är bättre lämpade i oroliga tider?

”Defensiva strategier i lågriskaktier är i alla fall kortsiktigt det bästa. Tillväxtaktier och förhoppningsbolag faller ofta hårt på börsen och det är inte säkert att alla aktier återhämtar sig när börsen vänder. Det viktiga är att satsa på kvalitetsbolag.”

Läs mer: Så sparar du smart i oroliga tider

Hur känner man igen ett kvalitetsbolag?

”Bolaget tjänar pengar och behåller sin utdelning genom varje lågkonjunktur och kris. Över tid stiger vinsten per aktie och utdelningen per aktie. Anpassningsförmågan och stabiliteten i verksamheten sett på många års sikt är viktig. Historiken ger vägledning inför framtiden, men den är inte allt. Tillväxtbolag ger kanske ingen utdelning, men tillväxttakten måste fortsätta för att försvara värderingen.”

Hur agerar du själv med ditt sparande i tider som dessa?

”Jag har trimmat portföljen en aning, sett till antalet innehav. Ett bolag som jag ökat i är Bahnhof, som går klart bäst bland bredbands- och teleoperatörerna. Även en del tillväxtaktier som fallit har jag ökat i, som Creades, Evolution och Lagercrantz. Målet är att hålla låg kassa och investera i kvalitet, samtidigt som jag håller riskerna under kontroll och inte köper för mycket för snabbt om det är en fallande kurstrend.”

Spara i utdelningsaktier

Vill du börja spara i utdelningsaktier? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i bolag som ger utdelning med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Då slipper du själv välja aktier att spara i. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan välja att få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Börja månadsspara i sparboxen

 

Texten uppdaterades den 10 november 2023

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Räkna på hur ditt månadssparande kan växa

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Andra sparboxar som kanske passar dig

Svenska investmentbolag

Svenska investmentbolag

Vill du ha ett komplement till en aktivt förvaltad Sverigefond? Spara i de fem största investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

Läs mer om sparboxen

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Med denna sparbox kan du enkelt spara i svenska utdelningsbolag som väljs ut av sparprofilen och författaren Marcus Hernhag.

Läs mer om sparboxen

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministen Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att de är mer lönsamma. Nu kan du ta rygg på hennes portfölj!

Läs mer om sparboxen

The Magic Box

The Magic Box

Vi har inspirerats av boken ”The Little Book that Beats the Market” och dess så kallade ”magic formula” och skapat The Magic Box med sex amerikanska bolag.

Läs mer om sparboxen

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Sparboxen lanserades den 15 mars 2022. Aktieinvest samarbetar med Marcus Hernhag vid sammansättningen av denna sparbox. Det innebär att han erhåller en ersättning baserad på antalet månadsspar som sparboxen genererar. Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus HernhagVarför spara i utdelningsaktier?