Kategori Okategoriserade

Marcus Hernhag om det nya ränteläget

Det är oroliga tider på marknaden, där både ett skenande ränteläge och inflation skapar oro bland de svenska hushållen.

nyhetsbrev_orolig_bors

Marcus Hernhag är sparexperten och författaren som ligger bakom sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag hos Aktieinvest. Vi frågade honom om hur han själv tänker i det nya ränteläget.

Det är tuffa tider för hushållen. Hur tycker du att man ska tänka kring sitt sparande i dessa tider?

”Håll nere kostnaderna om du kan. Om du behöver använd dina aktieutdelningar för att dryga ut hushållskassan. I bästa fall kan du trots dyr energi få kapital över att månadsspara i aktier för.”

Läs mer: Varför rasar det på börsen?

Vilka fallgropar bör man undvika när det gäller sitt sparande?

”Undvik i första hand att sluta spara. Bli inte rädd och tro att det är över för gott. Sverige har många bra börsbolag och respekt för privat ägande. Alla tidigare börsnedgångar i historien har vänt och index nått nya kursrekord. Med det sagt bör du vara beredd på att det kan ta längre tid den här gången. Köp därför kanske inte för alla dina pengar på en gång.”

Finns det några särskilda investeringsstrategier som är bättre lämpade i oroliga tider?

”Defensiva strategier i lågriskaktier är i alla fall kortsiktigt det bästa. Tillväxtaktier och förhoppningsbolag faller ofta hårt på börsen och det är inte säkert att alla aktier återhämtar sig när börsen vänder. Det viktiga är att satsa på kvalitetsbolag.”

Hur känner man igen ett kvalitetsbolag?

”Bolaget tjänar pengar och behåller sin utdelning genom varje lågkonjunktur och kris. Över tid stiger vinsten per aktie och utdelningen per aktie. Anpassningsförmågan och stabiliteten i verksamheten sett på många års sikt är viktig. Historiken ger vägledning inför framtiden, men den är inte allt. Tillväxtbolag ger kanske ingen utdelning, men tillväxttakten måste fortsätta för att försvara värderingen.”

Hur agerar du själv med ditt sparande i tider som dessa?

”Jag har haft större kassa än vanligt i år och det har jag än. Jag har sålt av några tillväxtaktier som bara föll och föll i kurs, då jag kände jag inte hade koll på hur bra verksamheten egentligen var. Jag är redo att köpa tillbaka bolagen framöver. I övrigt har jag ökat lite här och där i enstaka bolag, som Castellum, Tele2 B, Evolution, Cibus, Bure, Hexatronic, och den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande.”

Spara i utdelningsbolag

Vill du börja spara i utdelningsaktier? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i utdelningsbolag med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Då slipper du själv välja aktier att spara i. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan välja att få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Börja månadsspara i sparboxen

 

Intervjun är från den 21 september 2022

Marcus Hernhag

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Sparboxen lanserades den 15 mars 2022. Aktieinvest samarbetar med Marcus Hernhag vid sammansättningen av denna sparbox. Det innebär att han erhåller en ersättning baserad på antalet månadsspar som sparboxen genererar. Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus HernhagVarför spara i utdelningsaktier?