Framtidsfeministens sparbox

Med den här sparboxen kan du månadsspara automatiskt i jämställda bolag som väljs ut av Sandra Bourbon.

Börja spara i den här boxen

Utifrån stiftelsen Allbrights lista över börsbolags jämställdhet inom högsta ledningen väljer Framtidsfeministen vilka bolag hon investerar inom. Nu kan du ta rygg på henne och investera i samma bolag vid ett tillfälle eller varje månad genom att välja Framtidsfeministens sparbox.

Placeringsstrategi: Jämställda bolag.

Kriterier: Till Framtidsfeministens sparbox väljs bolag ut som har en jämställd ledning. Datat som används kommer från Allbrightrapporten.

Bolaget ska ha minst 40/60-fördelning kvinnor/män i högsta ledningen när de väljs in i sparboxen. De kickas ut om de understiger 30/70-fördelning i högsta ledningen. Framtidsfeministen ansvarar för urvalet av innehaven och använder jämställdhetsdata från Allbright. Sparboxen ses över varje halvår, eller vid behov därutöver. Läs om den senaste revideringen av sparboxen här >

Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven.

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Namn Bransch Fördelning
Arjo B Konsument, stabil 12,5 %
Avanza Bank Holding Finans 12,5 %
Axfood Konsument, stabil 12,5 %
BioGaia Hälsovård 12,5 %
Ework Group IT-konsulter 12,5 %
Sandvik Industri 12,5 %
Sweco B Industri 12,5 %
Wihlborgs Fastigheter 12,5 %

Hur har det gått för sparboxen?

Sparboxens utveckling mellan 2 mars 2017 – 28 juni 2024

Framtidsfeministens sparbox exkl. utdelningar +45,49 %

OMXS30 +62,57 %

I grafen utgår vi från att man har gjort ett köp dag ett i sparboxen och att den sedan har uppdaterats med revideringar. Däremot har vi inte räknat med avgifterna för ett sparande i sparboxen och courtaget som uppstår när man byter innehav i sin sparbox.

Om Sandra Bourbon

Sandra Bourbon är en sparprofil och författare som under flera år investerat i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att jämställda bolag är mer lönsamma och därmed också är en bättre investering. Hon har även skrivit boken Frihetsmaskinen.

Foto: Hedda Nilsson

Hur mycket kostar det?

När du månadssparar i sparboxen är köpavgiften 20 kr per månadsköp. Om du är medlem i Aktiespararna är köpavgiften 10 kr. Om du sedan vill sälja en eller flera aktier i sparboxen gör du det enligt vår prislista för spartjänsten Andelsorder.

Det är samma kurssättning när du köper en sparbox som när du handlar via vår spartjänst Andelsorder. Så här ser kurssättningen ut när du köper en sparbox >

Sparboxen sågs senast över den 24 oktober 2023. Aktieinvest samarbetar med Sandra Bourbon vid sammansättningen av denna sparbox. Det innebär att hon erhåller en ersättning baserad på antalet månadsspar som sparboxen genererar.

Minsta sparbelopp

500 kr.

Jämför priset

Här kan du enkelt jämföra avgiften för ett månadssparande i sparboxen med avgiften på andra produkter och tjänster.

Förväntat kapital (år )


   Andra sparboxar som kanske passar dig

   Svenska investmentbolag

   Svenska investmentbolag

   Vill du ha ett komplement till en aktivt förvaltad Sverigefond? Spara i de fem största investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

   Läs mer om sparboxen

   Riskspridaren

   Riskspridaren

   Vill du inte lägga alla ägg i en korg? Välj Riskspridaren som innehåller bolagen med störst börsvärde i nio av Stockholmsbörsens sektorer.

   Läs mer om sparboxen

   Dyrgripar

   Dyrgripar

   Det finns många aktier som sparare i normala fall har svårt att investera i på grund av den höga aktiekursen. Nu kan du spara i 7 av världens dyraste bolag i en box!

   Läs mer om sparboxen

   Juniorboxen

   Juniorboxen

   Vill du spara ett mindre belopp, men ändå få en god riskspridning? Spara i Juniorboxen som innehåller aktierna med högst börsvärde i de fem största branscherna på Large Cap på Stockholmsbörsen.

   Läs mer om sparboxen

   Vanliga frågor och svar

   Hur vet jag när revidering genomförs?

   Du kommer att bli informerad per e-post om hur och när du ska göra ditt val. När du blivit meddelad så kan du logga in och göra dina val i onlinetjänsten.

   Jag månadssparar inte, vad gäller för mig?

   Du som inte månadssparar i en Sparbox kommer inte att bli kontaktad om revidering av Sparboxar. Du kan hitta alla revideringar på landningssidan för respektive Sparbox. Läs mer om Sparboxar här.

   Kan jag månadsspara i en sparbox?

   Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.

   Kan jag spara i flera sparboxar?

   Ja, du kan månadsspara i flera olika sparboxar. Du kan välja mellan att ha varje sparbox på en egen depå eller ha dem i samma depå. Fördelen med att ha dem var för sig är att du enklare kan följa utvecklingen för den specifika sparboxen.

   Vad är en sparbox?

   Det ska vara lätt att investera i aktier tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration. Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån din sparplan. Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven.

   Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.

   Aktieinvest samarbetar med Sandra Bourbon vid sammansättningen av denna sparbox. Det innebär att hon erhåller en ersättning baserad på antalet månadsspar som sparboxen genererar. Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.