Kategori Sparande

Ränteavdrag för bolån – så funkar det

Har du bolån? Då har vi ett spartips till just dig. Genom att få jämka ditt ränteavdrag för bolån kan du få ut hundra- eller till och med tusenlappar mer av lönen varje månad.

Varje krona räknas

Det är bistra tider både när det gäller vädret och börs. Många tvingas vända och vrida på varje krona för att få livspusslet att gå ihop, och det blir allt svårare att lägga under sparpengar till framtiden.

Särskilt räntehöjningarna har påverkat dem med bolån. Efter år av nollräntor har vi kommit upp i snitträntor på över 4,5%. Inte konstigt att det svider extra mycket i plånboken för många bolånetagare just nu.

Ränteavdrag på bolånet

Många känner säkert till att det går att göra ränteavdrag på bolånet och få tillbaka på skatten. Men visste du att du även kan få avdraget utbetalt månadsvis? I denna artikel går vi igenom vad ett ränteavdrag är, hur du gör för att få det, och hur du kan få det utbetalt per månad istället för år.

Så fungerar ränteavdrag för bolån – allt du behöver veta

Ränteavdrag för bolån, eller skatteavdrag, är ett sätt att få tillbaka pengar på dina räntekostnader genom att minska din skatt. Du kan även jämka din skatt för att få ut avdraget månadsvis – och på så vis få pengar över till annat varje månad. Till exempel till att börja eller boosta ett månadssparande. 

Börja spara

Vad är ränteavdrag för bolån?

Ränteavdrag, även känt som skatteavdrag, är det avdrag som staten ger dig på de räntekostnader du betalar för dina lån. Detta avdrag kallas officiellt för ”Skattereduktion för underskott av kapital,” men är mer känt som ränteavdrag. Det gäller inte bara räntor på bolån utan även på de flesta andra lån, med undantag för studielån.

Hur fungerar ränteavdraget?

Ränteavdraget ger dig möjligheten att dra av 30 % av dina räntekostnader upp till 100 000 kr från din totala skatt. Om dina räntekostnader överstiger 100 000 kr under året minskar avdraget till 21 % på den överskjutande summan. För att få ränteavdrag på ditt bolån måste du uppfylla vissa villkor:

  • Du måste ha betalat skatt och ränta under det aktuella året.
  • Du måste ha ett kapitalunderskott, vilket innebär att dina räntekostnader måste överstiga dina kapitalinkomster.
  • Du måste vara ansvarig för lånet.
  • Dina räntekostnader måste uppgå till minst 1000 kr.

Ränteavdraget betalas normalt ut en gång om året tillsammans med din skatteåterbäring. Men om du jämkar din skatt kan du istället få det utbetalt månadsvis!

Så gör du ränteavdrag för bolån 2023

Om du uppfyller villkoren är det enkelt att göra ränteavdrag. Vanligtvis är din bank, kreditinstitut, eller långivare redan i kontakt med Skatteverket och har lämnat in uppgifterna om dig. De räntekostnader du har betalat är exempelvis förifyllda i din deklaration.

Om det saknas förifyllda uppgifter eller om du vill beräkna avdraget innan året är slut, följer du dessa steg:

  1. Räkna ut hur mycket ränta du har betalat under det aktuella året.
  2. Se över dina kapitalinkomster, inklusive räntor och aktieutdelningar.
  3. Dra bort dina räntekostnader från dina kapitalinkomster.
  4. Om du får ett negativt resultat (underskott) kan du göra ränteavdrag och inkludera denna summa i din deklaration.

Som ett exempel, om du betalade 100 000 kr i räntekostnader under 2023 och hade kapitalinkomster på 20 000 kr, blir räntenettot 80 000 kr. Med ett ränteavdrag på 30 % kommer du, i samband med deklarationen 2024, kunna dra av 24 000 kr från din beräknade skatt.

Jämkning av bolån månadsvis – senast 19 november 2023

För att få ränteavdraget utbetalt månadsvis istället för en gång om året behöver du ansöka om jämkning av din skatt. Detta innebär att din arbetsgivare drar mindre skatt från din månadslön. För att göra detta fyller du i Skatteverkets blankett SKV 4302 ”Ändring av preliminär A-skatt.” Efter att din ansökan har godkänts kommer din skatt att justeras och utbetalas månadsvis. Om du vill få ditt ränteavdrag utbetalt månadsvis under 2024 måste du jämka senast den 19 november 2023. 

Varför få ränteavdraget utbetalt månadsvis?

Nu kan du undrar vad fördelarna är med att få ränteavdraget utbetalt månadsvis istället för årsvis. Kort sagt: det bidrar till en jämnare ekonomi för ditt hushåll och kan ge dig extra mycket över varje månad.

Ta räkneexemplet tidigare. Om du har 100 000 kronor i räntekostnader, med kapitalinkomster på 20 000 kronor, kan du alltså dra av 24 000 kronor på skatten (30 % av räntenettot på 80 000 kr).

24 000 / 12 = 2000 kr extra varje månad att använda till annat. Varför inte använda de extra pengarna till att boosta ditt månadssparande?

Kom igång

Räkna på hur ditt ränteavdrag kan växa

Använd vår sparkalkylatorför att räkna ut hur den extra summan du sparar på ränteavdrag kan växa om du investerar den på börsen.

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Aktieinvest app

Håll koll på ditt sparande.
Ladda ner vår app.

Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande. Starta ett automatiskt månadssparande eller investera i bolag på belopp (från 100 kronor per bolag).

appstore-1
Ladda ned appen i Google Play.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.