Kategori Okategoriserade

Sparexperterna: Så ser den närmaste framtiden ut

Inflation och ränteläget skakar om den svenska marknaden och drabbar både konsumtionen och banklånen. Vi har pratat med Marcus Hernhag, sparprofil, och Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, om den närmaste framtiden.

Fördelar med att månadsspara i en sparbox

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare.

Hur ska man tänka som sparare i tider som dessa?

”Håll fast vid din sparstrategi och var redo att sänka din konsumtion om du behöver. Det är i tuffa tider som man kan göra de bästa investeringarna. Kortsiktig turbulens är inget som långsiktiga sparare ska oroa sig för.

Jag har upplevt flera kriser under de decennier som jag följt börsen. Månadssparande i aktier, fonder och sparboxar kommer att löna sig. Det är jag säker på. En del av mig hoppas till och med på fortsatta kursnedgångar bara för att jag ska kunna hinna köpa mer aktier. Framförallt i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag, där jag får all utdelning återinvesterad automatiskt.”

Läs mer: Varför rasar det på börsen?

Hur kan börsen påverkas av ränteläget, och vilka branscher och sektorer är extra utsatta?

”Räntehöjningarna är förväntade av börsens aktörer, men de drabbar tillväxtbolag och fastighetsbolag hårdast. Mycket kommer att avgöras om marknaden tror att toppen är nära eller om inflationsoron riskerar att fortsätta på obestämd tid.”

Finns det någon bransch som kan gynnas i det här läget?

”Ja, storbankerna gynnas av stigande räntor för det blir lättare att få upp lönsamheten när räntorna stiger från mycket låga nivåer. Storbanksaktier som Handelsbanken är kortsiktigt därför en helt okej placering, men tillväxtförutsättningarna i sektorn är ganska klena långsiktigt.”

Ser du några ljusglimtar? Börsen har ju redan tappat drygt 20 procent hittills i år.

”I flera fall har aktiernas värderingar fallit och redan tagit höjd för kommande svaga rapporter från börsbolagen. Direktavkastningarna stiger i takt med att aktiekurserna faller så länge utdelningarna står sig. Det tror jag de gör för nästan alla bolag när utdelningsbeskeden kommer under de första två månaderna nästa år.

Kursnedgången har dessutom varit i snart nio månader och historiskt sett är det ganska länge. Det finns inget som tyder på en långsiktig kursvändning på börsen i närtid, men det är som sagt bra för alla som kan få kapital över för att köpa aktier då och då.”

 

Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities

Hur ska man tänka som sparare i tider som dessa?

”Som privatperson kan man i synnerhet tänka högre boräntor, men även högre inlåningsräntor på sikt hos bankerna.

Marknaden väntar sig en höjning på 75 punkter, den kan bli 100. Men det viktigaste är hur förväntansbilden för fortsatta räntehöjningar ser ut.

Just nu ligger marknaden med en förväntan kring 4,30 % i mars om denna höjs markant så kommer det (sannolikt) resultera i en svagare aktiemarknad.”

Hur kan börsen påverkas av ränteläget, och vilka branscher och sektorer är extra utsatta?

”Dollarn stärks, vilket är bra för export, men tvärtom dåligt för import. Det bör dock kunna leda till högre inflation i Sverige.

Svenska marknaden korrelerar starkt med marknaden i USA. Om marknaden i USA är svag så kommer vi också drabbas av det.

Vi tror även att konsumentorienterade bolag får en relativt tuff framtid, vilket redan speglas i aktiekurser.”

Finns det någon bransch som kan gynnas i det här läget?

”Banksektorn gynnas av stigande räntor men det får inte blir för svår lågkonjunktur då det betyder ökade kreditförluster.”

Ser du några ljusglimtar? Börsen har ju redan tappat drygt 20 procent hittills i år.

”Ljusglimtarna är inte så många men vi har prisat in mycket redan. Vad som behövs är att vi ser en topp på inflationen och att den sedan vänder nedåt.

Då kan fokus flyttas till den underliggande ekonomin och under nästa år kan centralbanker istället försöka stödja ekonomin snarare än att ha allt fokus på att ta ned inflationen.

Börsen reagerar typiskt 6 månader innan så detta skulle kunna betyda att vi får en okej marknadsutveckling under fjärde kvartalet.”

 

Intervjun är från den 22 september 2022

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus Hernhag