Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.

Svenska investmentbolag

Att spara i investmentbolag är en strategi med många fördelar och passar både nybörjare och rutinerade aktiesparare.

Börja spara i den här boxen

Sparboxens utveckling mellan 12 december 2019 – 15 november 2021.

Investmentbolagens affärsidé är att äga och utveckla noterade och onoterade bolag. Det innebär att en investering i ett investmentbolag indirekt gör dig till ägare av de aktier som investmentbolaget äger. Du sprider dina risker genom indirekt investering i flera bolag. Du har också proffs som sköter investeringarna åt dig.

Att spara i svenska investmentbolag kan jämföras med att investera i en aktivt förvaltad sverigefond. En viktig skillnad mellan ett investmentbolag och en fond är dock att investmentbolagen inte är reglerade och behöver ha ett visst antal aktier, utan de bestämmer själva över antalet aktier i sin portfölj. De har också ofta en väsentligt lägre förvaltningskostnad än aktivt förvaltade fonder.

Placeringsstrategi: Sparboxen innehåller svenska investmentbolag.

Kriterier: Sparboxen innehåller de aktier med högst börsvärde av de investmentbolag som är noterade på Stockholmsbörsen. De aktier som ingår i sparboxen måste ingå Aktieinvests sortiment.

En revidering görs varje år. Läs om den senaste revideringen av sparboxen här > Om innehaven ändras kommer dina eventuella månadsinvesteringar att följa den nya boxens utformning. De innehav du redan investerat i kvarstår. Du väljer själv om du vill sälja dessa eller behålla dem långsiktigt.

Namn Bransch Fördelning
Sverige Industrivärden A Finans 20%
Sverige Investor B Finans 20%
Sverige Kinnevik B Finans 20%
Sverige Latour B Finans 20%
Sverige Lundbergsföretagen B Finans 20%

Utveckling

Svenska investmentbolag inkl. utdelningar +88,86 %

Svenska investmentbolag exkl. utdelningar +85,58 %

OMXS30GI +40,94 %

OMXS30 +35,05 %

(Källa: FactSet)

Minsta köp

500 kr.

Avgift

När du månadssparar i boxen är köpavgiften 10 kr om du är medlem i Aktiespararna. Icke medlemmar betalar 20 kr per månadsköp. Om du sedan vill sälja en eller flera aktier i boxen gör du det enligt vår prislista för spartjänsten Andelsorder.

Det är samma kurssättning när du köper en av sparboxarna som när du handlar via vår spartjänst Andelsorder. Så här ser kurssättningen ut när du köper en av sparboxarna >

Sparboxen reviderades senast den 1 april 2020.

Vanliga frågor och svar om sparboxar

Kan jag månadsspara i en sparbox?

Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.

Se instruktionsfilm om hur du startar ett månadssparande i en sparbox >>

Kan jag spara i flera sparboxar?

Ja, du kan månadsspara i olika sparboxar. Du kan välja att månadsspara i olika sparboxar på samma depå eller på olika depåer.

Vad är en sparbox?

Det ska vara lätt att investera i akter tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration.

Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån dess sparplan. Sparboxarna revideras en gång om året.

Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.

Vad händer med mitt månadssparande om någon aktie byts ut i en sparbox?

Dina redan inköpta aktier ligger kvar på din depå och dina kommande köp blir i den nya sammansättningen i sparboxen. Vill du sälja de aktier som inte längre ingår kan du göra det via internettjänsten eller via telefon hos våra mäklare.

Vad kostar det att månadsspara med autogiro i en sparbox?

Vid månadssparande i sparbox är köpavgiften, det så kallade courtaget, 10 kr för medlemmar i Aktiespararna respektive 20 kr för icke-medlemmar per dragning och sparbox. För fullständig prislista klicka här >.

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.