Kategori Sparande

Spara smart – även i oroliga tider

Under turbulenta tider är det lätt att dra öronen åt sig och agera drastiskt – särskilt när det gäller investeringsbeslut. Men oavsett börsläge är långsiktighet den bästa sparstrategin, då börsen oftast stiger på sikt. Så här kan du spara smart även i oroliga tider.

Uppdaterad: 2023-09-25

I korthet

  • Det råder oro på börsen, något som får många att i sin tur känna oro kring sitt eget sparande.
  • I denna artikel tittar vi närmare på hur man ska tänka kring sparande när det är svajigt på börsen.
  • Vi samlar våra sparexperters bäst tips och går igenom olika former av sparande för långsiktig vinst och god riskfördelning.

När börsen svajar är det vanligt att känna en oro kring sitt sparande. I dessa tider känner många ett behov av att ta drastiska åtgärder som att sälja av sitt innehav för att undvika förlust. I dessa lägen är det viktigt att tänka rationellt och inte låta rädslan ta över – det värsta du kan göra är att lämna marknaden helt när börsen är nere. Kom ihåg att du faktiskt inte förlorat några pengar tills du säljer för förlust. Det kan löna sig att istället sitta lugnt i båten. Faktum är att vi ofta kan se en högre genomsnittlig avkastning efter en börsnedgång.

Men hur ska vi tänka för att på bästa sätt ta oss igenom det rådande läget – och helst även gå med vinst?

Undvik att leka “The Wolf of Wallstreet”

När börsen svajar är det lätt att vilja tajma svängningarna för att få största möjliga utdelning – köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt. Detta är oerhört svårnavigerat, även när börsen är stabil. Trots allt: även börshajar på Wallstreet har svårt att tajma marknaden.

Långsiktigt är det klokare att istället ha ha ett regelbundet månadssparande. Då skapar du ett långsiktigt skydd mot börsens tillfälliga svängningar eftersom du köper i både ned- och uppgång. En nedgång kan till och med utmynna i en bra affär då du kan få möjlighet att investera i bra bolag till lägre kurs, och sedan hålla i tillgångarna tills kursen studsar tillbaka.

5 handfasta tips för att lyckas med sparandet

Vi samarbetar med många sparexperter med lång erfarenhet av börshandel. Nedan sammanfattar vi några av deras bästa tips för hur man kan lyckas med sparande även när börsen går ner.

  1. Ha en fortsatt exponering mot aktiemarknaden över tid
  2. Sprid dina risker i många olika bolag och branscher
  3. För kortsiktigt sparande, satsa på bredare indexfonder
  4. Satsa på aktieköp för mer långsiktigt sparande
  5. Spara kontinuerligt och våga följa din sparstrategi

Läs mer om vad våra sparexperter Marcus Hernhag och Sandra Bourbon säger om att spara när börsen faller

Sprid risken genom automatiskt månadssparande

Vi har nämnt hur ett månadssparande kan hjälpa dig att sprida riskerna. Om du inte själv vill välja vilka aktier eller fonder du ska spara i kan det vara en bra idé att starta ett automatiskt månadsspar i en sparbox, där både kontodragning och placering sker automatiskt.

Vi har flera olika sparboxar med olika inriktning: den som vill spara jämställt kan välja Sandra Bourbons Framtidsfeministen, som endast sparar i jämställda svenska bolag. Hållbarhetsboxen finns för dem som bryr sig extra om miljömässig och social hållbarhet. För den som är intresserad av utdelningsaktier är Marcus Hernhags Utdelningsfavoriter ett populärt val.

Läs mer om våra sparboxar

Utforma din egen strategi – och håll dig till den

För den som vill utforma sin egen portfölj är det viktigt att välja en uttänkt strategi och sedan hålla sig till den. Ett tips är att investera i 10–15 olika företag från fem till sex olika branscher som man sedan utvärderar på regelbunden basis. Framtidsfeministen Sandra Bourbon brukar exempelvis se över sin portfölj kvartalsvis. Det är viktigt att sprida risken genom innehav i olika företag och branscher, spara regelbundet – och inte sälja i panik om värdet faller. Igen, det är viktigt att komma ihåg att du bara går med förlust om du säljer vid minus.

Oavsett hur man sparar är det viktigaste att ha någon form av sparande igång – även om det bara är några hundralappar i månaden. Särskilt i ekonomiskt oroliga tider. Om du fortfarande känner dig osäker kring hur du ska tänka och agera kring ditt sparande kan det vara värt att utbilda sig lite mer för att öka självförtroendet.

Vi erbjuder flera kostnadsfria Aktieskolor för de som vill lära sig mer om aktiesparande – både för nybörjaren och den mer erfarne.

Se våra aktieskolor

Få översikt över ditt sparande

Logga in för att se över din sparstrategi och följa experternas råd.

Logga in

Redan koll på hur du vill spara? Bygg din egen sparbox!

Hittar du ingen sparbox som passar dig eller vill du kanske spara i en egen kombination av värdepapper? Då kan du bygga din egen sparbox!

Perfekt för dig med en utarbetad sparstrategi som gillar sparboxformatet, men vill prova vingarna på egen hand.

Bygg din egen sparbox

Läs mer >

Missa inte chansen till avkastning: börja spara idag

Ett månadssparande på så lite som 100 kr / månad kan ge tusentals kronor i avkastning på sikt. Ta chansen och börja månadsspara idag!

Använd sparkalkylatorn nedan för att se vad ditt månadssparande kan ge.

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Tre skäl till att månadsspara hos Aktieinvest

Prisvärt

Det kostar bara 20 kr per köp (10 kr om du är medlem i Aktiespararna) oavsett hur mycket du sparar varje månad. Ju mer du sparar – desto billigare blir det! Du får även gratis återinvestering av utdelningar hos oss.

Riskspridning

Du kan sprida riskerna i både utländska och svenska aktier och behöver inte försöka pricka in marknaden.

Flexibelt

När du investerar på belopp köper du både aktier och fraktioner för så lite som 100 kr per bolag (total minst 500 kr per månad). Det innebär att du även kan investera i dyra bolag du annars kanske inte hade haft råd med.

Vi erbjuder fraktionshandel i både svenska och utländska aktier – en unik tjänst i Sverige.

Kom igång

Aktieinvest app

Håll koll på ditt sparande.
Ladda ner vår app.

Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande. Starta ett automatiskt månadssparande eller investera i bolag på belopp (från 100 kronor per bolag).

appstore-1
Ladda ned appen i Google Play.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.