Kategori Jämställdhet, Sparande

Sparexperten: Därför ska du fortsätta spara när börsen går ner

När det kommer till att hantera ekonomisk osäkerhet i turbulenta tider är det viktigt att ha en tydlig strategi för sitt sparande. Här delar sparprofilen Sandra Bourbon med sig av sina spartips när börsen svajar.

Sandra Bourbon om att spara i tuffa tider.

Fortsätt spara en del av din inkomst, även om bara litegrann. Det hjälper dig hålla igång vanan och boostar ditt ekonomiska självförtroende.

 

– Sandra Bourbon, sparprofilen bakom sparboxen Framtidsfeministen

Hur ska man tänka kring sitt sparande i tuffa tider? 

Det är viktigt att hålla koll på sina utgifter. Själv brukar jag inte lägga upp en budget utan har en enklare och enligt mig mer inspirerande metod. Varje månad tar jag 15 minuter och för över min inkomst till fyra olika konton: ett för långsiktiga investeringar (pension eller dylikt), ett för kortsiktigt sparande (såsom resor och buffert), ett för hushållskostnader och ett för medveten konsumtion, sådant jag älskar att lägga pengar på. 

På så vis anpassar jag min konsumtion efter hur mycket jag har disponibelt. Finns det inga pengar kvar på kontot för medveten konsumtion, ja, då får jag skippa det där restaurangbesöket eller vad det kan vara. Men med denna metod blir mitt sparande alltid av.

Vad gör man om man inte har råd att spara lika mycket?

Det är helt okej att ändra belopp på sitt sparande. Ibland går det bättre att spara, ibland sämre. Så är det för alla. Det viktiga är att inte helt avsluta sitt sparande utan lämna kvar något, så lite som 100 kr per månad. Tänk på att 100 kr i månaden i 30 år med en genomsnittlig avkastning på 8 % är hela 149 000 kr där hela 113 000 kr kommer från avkastningen!

Med min fyra konto-metod kan du anpassa summorna du för över till olika konton. Med inflationen kanske kontot för hushållskostnader behöver större summor under en längre tid. Då är det lätt att sparandet tar stryk. Tänk först till om du istället kan kapa kostnader som till exempel förhandla med försäkringsbolagen, ta med matlåda eller att dra ner på restaurangbesöken. Om du behöver minska på sparandet så se till att minska men inte avsluta helt.

Även om det bara är någon hundralapp i månaden så hjälper ett regelbundet sparande dig att bygga långsiktig trygghet och boosta ditt ekonomiska självförtroende. Det bästa sparandet är trots allt det som blir av!

Jag prioriterar att investera i bolag med en sund affärsmodell och stark lönsamhet, och jämställdhet är en integrerad del av den ekvationen.

Är jämställdhet fortfarande viktigt när börsen svajar?

Ja, jag håller fast vid min investeringsstrategi även när börsläget är oroligt. Som Warren Buffett sa: ”Var girig när andra är rädda och rädd när andra är giriga”. Går det dock inte som du tänkt dig är det bra att se över sin investeringsstrategi så att den även fungerar i tider med stor osäkerhet eller snabba nedgångar.

Jag investerar inte jämställt på grund av att jag brinner för en jämställd framtid, utan för att det är ekonomisk lönsamt. Statistiskt sett är jämställda bolag mer lönsamma och därför tror jag att de är en bättre investering. Jag prioriterar att investera i bolag med en sund affärsmodell och stark lönsamhet, och jämställdhet är en integrerad del av den ekvationen.

Läs mer: Därför investerar Sandra jämställt

Om ens portfölj inte går bra just nu, vad gör man då?

Kortsiktiga marknadssvängningar är en del av investeringsvärlden. Min investeringsstrategi är inriktad på långsiktig tillväxt. Jag loggar inte in hela tiden och kollar dagsläget för mina tillgångar. Kortsiktigt kommer det att svänga upp och ner men historiskt sett har börsen alltid gått upp i det långa loppet, vilket jag tror blir fallet även denna gång.

Därför håller jag fast vid min investeringsstrategi månad till månad genom att månadsspara och reviderar själva strategin en gång per år, om det behövs. Att hålla fast vid sin investeringsstrategi och fortsätta investera enligt den är viktigt för att jag ska uppnå mitt långsiktiga finansiella mål att bli finansiellt fri. Kortsiktiga avvikelser från index är normala – det är viktigare att tänka långsiktigt och hålla fast vid sin plan.

Läs mer: Så väljer Sandra jämställda aktier

Om Sandra Bourbon

Sandra Bourbon är en sparprofil och författare som under flera år investerat i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att jämställda bolag är mer lönsamma och därmed också är en bättre investering.

Om Framtidsfeministens sparbox

Utifrån stiftelsen Allbrights lista över börsbolags jämställdhet inom högsta ledningen väljer Sandra vilka bolag hon investerar inom. Nu kan du ta rygg på henne och investera i samma bolag vid ett tillfälle eller varje månad genom att välja Framtidsfeministens sparbox.

Sparboxens innehav

Innehav i sparboxen från och med 24 november 2022:

Namn Bransch Fördelning
Arjo B Konsument, stabil 12,5 %
Avanza Bank Holding Finans 12,5 %
Axfood Konsument, stabil 12,5 %
B3 Consulting Group Teknik 12,5 %
Catena Fastigheter 12,5 %
Sandvik Industri 12,5 %
Sweco B Industri 12,5 %
Wihlborgs Fastigheter 12,5 %

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.