Kategori Okategoriserade

Marcus Hernhag om att bygga sin egen tillväxtportfölj

Marcus Hernhag är sparexperten och författaren som gjort sig känd som expert på utdelningsaktier. Men han har även andra delar i sitt sparande. Vi frågade honom om hur han byggt sin egen tillväxtportfölj, och hur han agerat i den senaste tidens oro på börsen.

Fördelar med att månadsspara i en sparbox

Marcus Hernhag är sparexperten och författaren som ligger bakom sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag hos Aktieinvest. Men han har mer än utdelningsaktier i sitt sparande. Vi frågade honom om hur han byggt sin egen tillväxtportfölj, och hur han agerat i den senaste tidens oro på börsen.

Du har byggt en egen tillväxtportfölj som liknar en indexfond. Berätta mer om din investeringsstrategi där?

Portföljen innehåller 15 aktier och avkastningen för aktieportföljen blir indexets utveckling. Fördelningen mellan aktierna var likaviktad vid start och jag genomför en årlig rebalansering varje sommar där innehav som börjar väga 13-15 procent eller mer i indexet viktas ned.

Målet är att min aktieportfölj ska ge god avkastning på 5-10 års sikt. Det är bara om jag verkligen slutar tro på ett bolag långsiktigt som det lämnar indexet i den årliga genomgången. Det är ett sätt att bli riktigt långsiktig i innehaven och ge bra bolag den tid de behöver.

Hur har det gått?

Det blev under de gångna året 3,2 procent i uppgång för ISK-depån där jag har aktierna i mitt så kallade index. Börsens utdelningsinkluderande index OMSXGI föll samtidigt med 11,1 procent.

Vinnarna Vitec och Fortnox förblev vinnare under det senaste året. Dessutom köptes Veoneer upp. Trots kursras i vissa av de 15 innehaven i portföljen gick det bättre än börsindexet.

Vad är fördelarna med att bygga sin egen indexnära aktieportfölj?

Det kan löna sig att bygga sin egen portfölj som alternativ till en fond. Jag har skapat en aktieportfölj som liknar en indexfond för att jag inte är nöjd med de indexfonder som finns och därför gör jag det själv. Jag förvaltar portföljerna som om det vore aktieindex, för index brukar över tid avkasta bättre än aktivt förvaltade fonder. Du kan få som du vill med din egenbyggda portfölj och om du är lika passiv som en indexfond sparar du tid. Det kräver en hel del att välja rätt bolag från början, men sedan är det ett sätt att låta tiden i marknaden arbeta åt dig. Du slipper helt enkelt att pussla med portföljen.

Hur fördelar du hela ditt sparande och hur påverkas fördelningen av börsläget? 

Jag har haft en större andel kassa än vanligt, för lyckligtvis sålde jag av en del i tid under 2021. Sedan har jag inte köpt mer i särskilt snabb takt heller. Jag står även redo att förändra aktieportföljen om så krävs.

Jag har över 90 procent i utdelningsaktier och resten i tillväxtaktier och liknande portföljer. Det har verkligen gynnat mitt sparande i år. Till skillnad från ifjol är jag hittills i år 16 procentenheter bättre än börsindexet OMXSGI som inkluderar utdelningar. Det innebär ändå en nedgång, men en måttligare sådan så jag kan hålla huvudet kallt och gilla läget.

Hos Aktieinvest kan man bygga sin egen sparbox. Har du några tips på hur man kan tänka om man skulle vilja bygga en indexnära sparbox själv?

Vill du skapa en egen sparbox genom att välja aktier själv ska du först välja ett tema eller en bransch. Försök att sprida riskerna mellan olika typer av bolag. Lägg gärna aktierna i ett separat ISK så kan du följa utvecklingen och jämföra med dina andra ISK där du placerar annorlunda. Analysera bolagens respektive förutsättningar och framtid noga så du vet att du kan lita på att de överlever och går stärkt ut de kriser som kan komma framöver.

Bygg din egen sparbox

Om du vill sätta ihop din egen sparbox inspirerad av Marcus tillväxtaktieportfölj eller utifrån någon annan strategi kan du enkelt göra det hos oss.

Börja månadsspara i dina favoritaktier, eller upptäck nya bolag att investera i.

  • Välj vilka aktier du vill månadsspara i.
  • Bestäm ett sparbelopp per månad.
  • Välj vilket datum pengarna ska dras.

Enklare än så blir det inte!

Kom igång

Spara i utdelningsbolag

Vill du börja spara i utdelningsaktier? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i utdelningsbolag med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Då slipper du själv välja aktier att spara i. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan välja att få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Börja månadsspara i sparboxen

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Sparboxen lanserades den 15 mars 2022. Aktieinvest samarbetar med Marcus Hernhag vid sammansättningen av denna sparbox. Det innebär att han erhåller en ersättning baserad på antalet månadsspar som sparboxen genererar. Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus Hernhag