Kategori Okategoriserade

Information om investeringar med koppling till Ryssland

Med anledning av situationen i Ukraina uppmanar vi våra kunder att iaktta försiktighet med investeringar som är exponerade mot Ryssland. Dessa värdepapper har en hög volatilitet och det finns en risk att handel i dessa värdepapper kan komma att begränsas inom den närmaste framtiden.

Vänligen observera att Aktieinvest inte kan garantera att det är möjligt att genomföra affärer i dessa värdepapper i det fall det utfärdas internationella sanktioner eller införs restriktioner från börser, marknadsplatser eller andra finansiella institutioner.

Värdepapper som är stoppade för handel:

  • Gazprom ADS
  • Rosneft Oil Company*
  • Sberbank of Russia

På grund av det rådande läget har vi även stoppat handel med Rysslandsfonder.

*Då handeln i Rosneft Oil Company stoppats har vi tagit ut den ur sparboxen We are the world. Läs mer om förändringen i sparboxen här >

Vi kommer löpande att göra uppdateringar om vilka värdepapper som är stoppade för handel på denna sida. Notera att vi inte kan garantera att listan är fullständig då situationen snabbt kan ändras.

Om du har några frågor kring detta är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Relaterade nyheter

Börsen faller

Börsläget i krigstid

Hur ser börsläget ut just nu? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, berättar om nedgången på börsen.

Ta del av analysen

Börsen faller

Experterna: Så kan du tänka när börsen faller

Hur ska man som småsparare tänka i oroliga tider? Så här svarar experterna.

Läs artikeln

Ska man sitta still i båten eller sälja av när börsen går ner?

Sitta still i båten – eller sälja av?

Så kan du tänka kring ditt sparande när det är oroligt på börsen.

Läs blogginlägget

Vanliga frågor och svar

Varför är det inte längre möjligt att handla med Rysslandsfonder?

Osäkerheten på marknaden är stor och det finns en risk för ytterligare sanktioner riktade mot Ryssland som kan påverka Rysslandsfonder. Vi väljer därför att stänga möjligheten för handel i dessa fonder.

Stänger ni av alla fonder med Rysslandsexponering?

I dagsläget gäller det endast rena Rysslandsfonder. Vi följer utvecklingen noga. Fler fonder kan påverkas, fondbolagen kan exempelvis själva välja att stänga ner in- och utflöden.

Kan stoppet komma att påverka fler fonder?

Det kan det göra och det kan gå snabbt. Just nu är läget väldigt osäkert. Det går inte att säga exakt vilka fonder som kan komma att stoppas och hur ytterligare sanktioner kan komma att påverka. Fondbolagen själva kan exempelvis välja att stänga ner in- och utflöden.

Kan jag sälja mina Rysslandsfonder?

Nej, Rysslandsfonder är helt stoppade för handel just nu.

När kan man köpa Rysslandsfonder igen?

Vi vill mana till stor försiktighet med alla typer av investeringar mot Ryssland. Osäkerheten är väldigt stor just nu och det är svårt att veta när läget kommer att stabiliseras igen.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Börsen fallerMarcus Hernhag och Sandra Bourbon