Flytta dina aktier och fonder till Aktieinvest

Med dina aktier och fonder på ett och samma ställe får du en mycket bättre överblick. Det blir också enklare för dig att ta beslut om när du ska göra förändringar i ditt sparande.

Vi hjälper dig med det praktiska med flytten

Det kan kännas krångligt att flytta aktier och fonder. Att kontakta banken och ha koll på vad som ska skickas in. Om du vill kan vi hjälpa dig med allt som rör din flytt. Du skickar in blanketten om överföring till oss och vi kontaktar din bank som flyttar dina aktier/fonder till oss. När överföringen är gjord meddelar vi dig via e-post att allt är klart. Kontakta kundservice om du vill få blanketterna hemskickade.

Deklarera en aktieflytt?

Att flytta aktier till oss från en vanlig depå eller vp-konto räknas inte som en försäljning och du behöver inte ta upp något i din deklaration. Kontakta kundservice redan idag så får du hjälp med flytten.

Bra att veta

Anskaffningsvärden: Det är bra om du meddelar oss dina anskaffningsvärden (omkostnadsbelopp) om du flyttar in aktier på en traditionell aktie- och fonddepå. Då blir det enklare att deklarera framtida försäljningar. De följer inte automatiskt med vid en flytt. Du kan meddela oss dina anskaffningsvärden via vanligt brev till Aktieinvest, Backoffice, 113 89 Stockholm eller via e-post till backoffice@aktieinvest.se.

Specialregler för Investeringssparkontot: Det som skiljer lite är om du flyttar aktier från en vanlig aktie- och fonddepå till ett Investeringssparkonto. Värdepapper som flyttas in från din aktie- och fonddepå till ett Investeringssparkonto ses som en insättning. De beskattas som om de hade sålts den dagen då de flyttas in till ditt investeringssparkonto. Dina värdepapper säljs alltså inte av, men skattemässigt ses det som en försäljning och en kontrolluppgift skickas till Skatteverket. Du kommer att få ta upp försäljningen på en K4-blankett året därpå.

Blanketter för flytt av aktier och fonder till oss

Till ett Investeringssparkonto

Använd denna blankett om du vill flytta aktier, fonder och likvida medel från ett annat Investeringssparkonto (ISK) till ett ISK hos oss.

ISK-flytt

Flytt av aktier till övriga depåer

Denna blankett använder du om du vill flytta dina aktier till en depå hos oss på Aktieinvest.

Överför aktier

Flytt av fonder till övriga depåer

Denna blankett använder du om du vill flytta dina fonder till en depå hos oss på Aktieinvest.

Överför fonder

Vanliga frågor om att flytta aktier och fonder

Kan jag flytta aktier till egen eller närståendes depå hos Aktieinvest?
+

Ja det går bra. Skicka in ett överföringsuppdrag så ordnar vi resten.

Hur flyttar jag aktier och fonder till Aktieinvest som finns hos banken idag?
+

Enklast är om du använder någon av våra färdiga flyttblanketter. Fyll i en sån och skicka in den till oss med vanlig post. Vi kontaktar din bank och ser till att ditt innehav flyttas över till Aktieinvest, vilket tar ca två veckor. Du behöver inte göra mer än så. 

Går det att flytta befintligt sparande från en IPS till ISK?
+

Att flytta, dvs. överföra innehavet, från ett individuellt pensionssparande till ett investeringssparkonto går inte.
Däremot kan du givetvis avsluta ett månadssparande till IPS och ersätta det med ett likadant månadssparande på ett ISK.

Öppna ett Investeringssparkonto

Fördelen med ett Investeringssparkonto (ISK) är många:

  • Du slipper deklarera enskilda affärer
  • Du betalar ingen skatt på utdelningarna på svenska aktier
  • Du står själv som ägare för dina aktier och fonder