Kategori Okategoriserade

Hur påverkas börsen av det amerikanska valet?

Därför påverkas ditt sparande av det amerikanska presidentvalet.

amerikanska-valet-borsen

Uppdaterad 2024-01-25

Vart fjärde år är det presidentval i USA. Även om du inte äger några amerikanska aktier så påverkar valet ditt sparande.

USA spelar en central roll i världsekonomin, vilket gör att deras politik och ekonomi påverkar börser världen över. Dessutom är Sverige en liten öppen ekonomi som är beroende av handel med andra länder, bland annat USA.

Oavsett vilken kandidat som vinner kan det komma att påverka ditt sparande.

Börsen gillar inte osäkerhet

Är det något som börsen inte gillar så är det osäkerhet. Därför kan det svaja på börsen både inför och efter ett presidentval i USA.

När det är osäkert på börsen väljer investerare tryggare investeringsalternativ såsom guld, räntor eller i vissa fall valutor. En del väljer till och med att vara helt likvida, det vill säga att ha sina pengar på ett vanligt konto. Exakt vilket alternativ man väljer beror på aktuella priser och ränteläget, och hur mycket risk man är villig att ta.

Om det inte blir en tydlig vinnare kan det skapa ytterligare osäkert direkt efter valet. Det är en av anledningarna till att många hoppas på en storseger i det amerikanska valet.

Så kan du tänka kring ditt sparande

När det är osäkert på börsen är det viktigt att gå tillbaks till din investeringsstrategi. Om du är långsiktig och följer en utstakad plan för ditt sparande kan du enklare bortse från en nedgång i samband med ett presidentval. Om du sitter och väntar på ett bra köptillfälle kan reaktioner på valet vara ett bra läge, förutsatt att marknaden reagerar negativt. Däremot är det annorlunda om du har pengar på börsen som du inte kan riskera att förlora. Då behöver du ta ställning till valet och fundera på om du ska sälja av eller behålla ditt innehav. Oavsett vilken strategi du har kan det även vara ett bra tillfälle att se över hur din portfölj är exponerad mot USA och dollarn. Om det är läge att plocka hem vinster eller inte blir tydligt först i efterhand. Därför handlar aktiesparande i slutändan om att våga ta beslut. Ingen vet hur det kommer att gå på börsen imorgon, men utifrån fakta, erfarenhet och ens förmåga att förutspå reaktioner gör man sin mest kvalificerade gissning, bestämmer sig för en plan och följer den tills man tar nya beslut.

På lång sikt har börsen rört sig uppåt

Vill du investera i vinnaren?

Beroende på vilken presidentkandidat som vinner kan olika investeringstillfällen uppstå. För att hitta dessa behöver du sätta in dig i presidentkandidaternas politik. Därefter kan du investera i bolag som kan komma att gynnas efter valet. Om du istället vill följa USA:s ekonomi i stort kan du investera i index. Det kan du göra genom att investera i passiva aktiefonder eller ETF:er, börshandlade fonder, som följer USA-index.

Det är svårt att tajma börsen

Kom ihåg att ingen har facit. Det går inte att förutspå vad som kommer att hända på börsen. Dessutom är det ingen som i förväg med säkerhet vet utfallet i valet. Därför måste du vara villig att risk om du vill försöka investera i vinnaren. Om du vill slippa försöka tajma börsen kan du istället månadsspara i aktier och fonder.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.  

Månadsspara i aktier

Du kan spara automatiskt i både aktier och fonder hos oss. Med ett automatiskt månadssparande kan du få pengarna att växa över tid utan att lägga tid på att hålla koll på aktiekurser.

Läs mer om att månadsspara >

Relaterade nyheter

Karin Sjoblom