Kategori Sparande

”Världens åttonde underverk” – ränta på ränta-effektens magi

Hela 99,7% av investeringsmogulen Warren Buffetts tillgångar tjänade han efter det att han fyllt 52 år. Detta tack vare ränta på ränta-effekten, det fenomen som Albert Einstein sägs ha kallat ”världens åttonde underverk”.

Läs mer om ränta på ränta och vilken effekt det kan ha på ditt sparande på sikt.

Vad är ränta på ränta-effekten?

Trots att rubriken med glimten i ögat kallar ränta på ränta-effekten för magi är det självklart inte magi det faktiskt handlar om, utan matematik.

När investeringsmogulen Warren Buffett – mannen som leder företaget bakom en av världens dyraste aktier, Berkshire Hathaway Inc A, och en av världens rikaste män – blir tillfrågad om hemligheten bakom hans lyckade investeringsstrategi väljer han ofta att berätta historien om schackspelets uppfinnare.

Läs mer: Ränta på ränta: så funkar det >

Riskornen på schackbrädet

Enligt berättelsen blev uppfinnaren bakom schackspelet tillfrågad av kungen vad han ville ha för belöning för sin fantastiska uppfinning. Han valde då att få riskorn för varje schackruta, 64 st: ett riskorn på första schackrutan, två på andra, fyra på tredje och så vidare. ”Avgjort,” sa kungen smått konfunderad och undrade varför uppfinnaren bett om så lite. Men kungen kände sig nöjd med vad han trodde var en god affär.

Det var först när matematikern med uppdrag att räkna ut hur många riskorn det handlade om kom tillbaka och sa att det var fler riskorn än vad som någonsin producerats i landet – triljoner med riskorn – som kungen förstod att uppfinnaren lurat honom.

Exponentiell ökning av tillgångar

Nu är det oerhört svårt att dubbla sina tillgångar så snabbt som dubbla riskorn på varje schackruta innebär, men principen är densamma. Ränta på ränta, även kallad exponentiell ökning, är det som kan göra långsiktig investering riktigt lukrativt.

Som tidigare nämnts i artikeln så har Warren Buffett tjänat 99,7% av sin tillgångar efter han fyllt 52 år. Det är inte alls för att han kom igång sent; tvärtom så köpte han sina första aktier som 11-åring. Nej, det är för att det tar tid för ränta på ränta att verkligen ge effekt. Trots allt, det är först på ruta nummer 21 som summan riskorn gick över en miljon.

När Warren Buffett fyllde 52 hade han alltså sparat i 41 år. Då kan vi tänka oss hur mycket ränta på ränta det skulle innebära. Schackruta nummer 41 skulle exempelvis nått över en triljon riskorn.

Hur ränta på ränta kan påverka ditt sparande

Så vad behöver du göra för att uppnå ränta på ränta-effekt med ditt sparande? Kort svar: tänka långsiktigt. Precis som det tog många år för Warren Buffett att bli en av världens rikaste män kan det ta tid för kapital att växa exponentiellt.

Så maximerar du ränta på ränta-effekten: 

  • Spara långsiktigt och regelbundet
  • Återinvestera din avkastning
  • Återinvestera dina aktieutdelningar

Ju högre aktieutdelningar, desto större blir ränta på ränta-effekten. Som kund hos Aktieinvest återinvesterar vi dina utdelningar automatiskt och utan extra kostnad.

Vilka faktorer påverkar ränta på ränta-effekten?

Tid och tålamod är avgörande för ränta på ränta. Siktar du på ett väldigt långsiktigt sparande kan en relativt liten summa öka ordentligt med tiden.

  • Låt pengarna sitta kvar så länge som möjligt.
  • Återinvestera den årliga avkastningen – där kan effekten bli stor efter många år.
  • En stor startsumma (beroende på börsläge) eller ett högt månadsbelopp ger en stor skjuts i ränta och avkastning.
  • Avgifter och skatt är bra att hålla relativt låga.

Tänk på värdet av dina investeringar som en snöboll. Första svängen växer snöbollen bara lite grann men ju fler utdelningar och återinvesteringar, desto större blir snöbollen.

Lär dig mer om att maxa ditt sparande

Vill du veta mer om hur du bygger ett långsiktigt sparande med god chans till snöbollseffekt? Vi erbjuder flera kostnadsfria Aktieskolor för de som vill lära sig mer om aktiesparande – både för nybörjaren och den mer erfarne.

Se våra aktieskolor

Missa inte chansen till avkastning: börja spara idag

Ett månadssparande på så lite som 100 kr / månad kan ge tusentals kronor i avkastning på sikt. Ta chansen och börja månadsspara idag!

Använd sparkalkylatorn nedan för att se hur ditt sparande kan växa över tid.

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Få översikt över ditt sparande

Logga in för att se över din sparstrategi och hur mycket du månadssparar.

Logga in

Redan koll på hur du vill spara? Skapa ditt eget månadssparande!

Hittar du ingen färdig sparform som passar dig eller vill du kanske spara i en egen kombination av värdepapper? Då kan du skapa ditt eget skräddarsydda månadssparande!

Välj bland tusentals värdepapper och kombinera som du vill. Du kan även välja belopp du vill spara för (minst 500 kr/månadssparande).

Skapa ditt eget månadssparande

Läs mer >

Aktieinvest app

Håll koll på ditt sparande.
Ladda ner vår app.

Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande. Starta ett automatiskt månadssparande eller investera i bolag på belopp (från 100 kronor per bolag).

appstore-1
Ladda ned appen i Google Play.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.