Kategori Sparande

Vårens avgörande är här för börsen

Rapportsäsong och kvartalssiffror från börsbolagen, utdelningsexperten Marcus Hernhag passar på att kommentera läget för börsen 2024.

Publicerad: 2024-04-24

utdelningsaktier

Rapportfloden med kvartalssiffrorna från börsbolagen kommer att vara avgörande för många aktier under april och maj. Som vanligt lär de stora industribolagen och storbankernas rapporter påverka börsindex mest.

Håll utkik efter orderingången för verkstadsjättarna, för den visar hur efterfrågan och konjunkturen utvecklas. Sannolikt blir det ännu ett kvartal med trög utveckling.

ABB rapporterade tidigt och redovisade 5 procent lägre orderingång för första kvartalet, vilket innebär att det inte är mycket till lågkonjunktur just nu. Tvärtom är det en ganska mild svacka. Volvo Lastvagnar mötte också fallande orderingång, men imponerar när det gäller vinstmarginalerna.

Rekylen på börsen har sänkt en del aktier redan innan rapporterna. Generellt sett är det hälsosamt att det kommer en i alla fall liten nedgång efter det kursrally vi sett sedan indexbotten i höstas. Kursfall öppnar även för långsiktiga köplägen.

Det förutsätter att du köper kvalitetsbolag med stabil lönsamhet och sett över flera år även stigande försäljning och vinst per aktie. Bolag som i varje lågkonjunktur tappar rejält med vinst brukar se sin aktiekurs krascha då, som kökstillverkaren Nobia. Det är en aktie enbart för konjunkturoptimister som äger den så länge konsumenternas köpvilja är stark och sen säljer i tid.

För alla som är mer passiva och långsiktiga är det kvalitetsbolag som gäller. Förutom ovan nämnda ABB och Volvo finns det även många andra värda att hålla koll på. Allt från ”A-laget” Alfa Laval, Atlas Copco och Assa Abloy till tillväxtaktier som kanske håller på att vända upp långsiktigt nu som exempelvis Bure och Creades samt Hexagon.

/Marcus Hernhag

Relaterade nyheter

Upptäck inspirationslistor

Kundfavoriter
Kundfavoriter

Är du nyfiken på hur andra sparar? Det här är de mest ägda aktierna bland våra kunder.

Till listan

Lista med investmentbolag
Investmentbolag

Här hittar du exempel på olika investmentbolag som du kan investera i.

Till listan

Fastighetsaktier
Fastighetsaktier

Funderar du på att börja investera i fastigheter? Då kan kanske fastighetsaktier vara ett alternativ.

Till listan

Jämställda bolag
Jämställda bolag

Vill du investera i jämställda bolag? Här är Stockholmsbörsens mest jämställda bolag.

Till listan

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.