Kategori Sparande

Bra sätt att spara mer? Streama mindre

Vi svenskar älskar våra TV-program – särskilt under den långa, kalla vintern. Men behöver vi verkligen alla kanaler och streamingtjänster vi prenumererar på? Läs hur kostnader såsom månadsprenumerationer kan förvandlas till långsiktig avkastning genom att istället månadsspara pengarna.

Från streaming till sparande

Netflix, Disney+, Amazon Prime, Viaplay, Storytel och Spotify… Det som förut var TV med ett valfritt antal betalkanaler (eller bara skogs-TV) samt radio har förvandlats till ett oändligt antal streamingtjänster vi betalar för per månad eller år. Men behöver vi verkligen alla dessa tjänster?

Att istället månadsspara del av summan vi lägger på prenumerationer kan ge en möjlighet till tusentals kronor i avkastning och ränta på ränta. Bonus: att skala ner på antalet prenumerationer kan även gynna ens kreditvärdighet!

Bekvämlighet > praktikalitet

När Netflix och Spotify kom så var vi många som uppskattade hur lätt det plötsligt var att titta eller lyssna på just precis det man ville, när man ville.

Men i takt med att utbudet av streamingtjänster vuxit lavinartat har konsumenter svårare och svårare att navigera det allt större urvalet.

Och vi svenskar väljer att ha många olika tjänster. Enligt Streamingbarometern, en rapport om svenskarnas streamingvanor från 2023, betalar vi i snitt för 3,1 streamingtjänster per hushåll. Och trots att vi vanligtvis bara lyssnar eller tittar på en bråkdel av utbudet på de olika tjänsterna tar det emot att säga upp. Det är ju så bekvämt!

Färre prenumerationer kan gynna din kredit

Visste du att antalet prenumerationer och återkommande kostnader kan påverka din kreditvärdighet? I en rapport från 2022 svarar nära en femtedel av europeiska lån- och kreditgivare (19,2%) att de bland annat tittar på antalet prenumerationer när de behöver göra en mer utförlig riskbedömning vid låneansökningar.

Att skala ner på antalet prenumerationer kan alltså inte bara gynna ens sparande, utan även ens kreditvärdighet.

Spara regelbundet, streama vid behov

De streamingtjänster vi använder har många serier, böcker, och podcasts vi älskar att ta del av. Dock är det inte helt ovanligt att man avslutar en serie eller en matchsäsong och sen inte använder tjänsten längre.

Ett alternativ till att betala för dessa tjänster månad för månad kan vara att endast betala för dem vid behov: under matchsäsongen, eller när den senaste säsongen av serien man följer kommit ut. På så vis kan pengarna som går till den tjänsten användas till annat.

Samtidigt är det enkelt att starta upp tjänsten igen när det finns något nytt att ta del av.

Vad kan pengarna användas till istället? Ett månadssparande i aktier eller fonder ger pengarna en chans att växa och ge avkastning på sikt. Bara en extra hundralapp i månaden kan göra en stor skillnad för sparandet på sikt.

Räkneexempel

Säg att en familj har fyra streamingtjänster, tre för TV och en för musik. De använder endast två tjänster regelbundet och säger därför upp de andra två.

Vi antar att de säger upp en streamingtjänst för film/TV och en för sport som tillsammans uppgår i 500 kr/månad. Hur mycket skulle dessa 500 kr bli i månaden på tio år om de istället investeras på börsen?

Ett månadssparande på 500 kr i månaden blir efter tio år cirka 86 000 kr – varav cirka en tredjedel är avkastning! Då har vi räknat med en genomsnittlig avkastning om 7 procent per år.

Logga in

Inte kund hos oss? Kom igång med ditt månadssparande.

Så mycket kan dina pengar växa

Hur mycket skulle du kunna spara om du sa upp en prenumeration eller två och istället investerade pengarna på börsen? Använd vår sparkalkylator nedan för att räkna ut!

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Källor:

Rapport, ”Lending unlocked – a new era of credit”. Tink, 2022

Rapport, ”Streamingbarometern”. Schibstedt, 2023

Aktieskolor

Vill du lära dig mer om aktier? Då ska du anmäla dig till någon av våra populära aktieskolor med sparprofilerna Marcus Hernhag och Sandra Bourbon. Det är gratis och du tar del av materialet när det passar dig.

Anmäl dig till en aktieskola

Aktieskolor med Sandra Bourbon och Marcus Hernhag.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.