Kategori Sparande

Hur kan jag prata sparande med min tonåring?

Är du en av många föräldrar som har ett sparande till din tonåring och som vill väcka deras intresse kring privatekonomi? Här kommer några av våra bästa tips kring att prata sparande med tonåringar.

glada tonåringar

Att förstå vikten av sparande

Som tonåring har man oftast fått lära sig lite om att hantera pengar. I barndomen var det kanske veckopeng, sen månadspeng, till sist kanske hela barnbidraget. Att ha pengar att spendera kan i början vara väldigt spännande och ofta blir själva spenderandet huvudfokus.

Men hur kan du som närstående lära en tonåring om vikten av ett långsiktigt sparande? Läs vidare för att ta del av våra bästa tips om hur du pratar sparande med tonåringar.

Låt tonåringen hantera pengar

Som nämnt är det bra för både yngre och äldre barn att lära sig hantera pengar. För äldre tonåringar kan det vara bra att få prova på att hantera en större summa pengar än vecko- eller månadspengen man kanske fick som yngre.

Bli inte upprörd om de spenderar pengarna direkt. Då kan det istället vara en god idé att visa att pengar som spenderas på exempelvis sneakers eller snacks kanske innebär att man istället inte har råd med något annat.

Ett tips är att ladda ner en budgetapp som låter tonåringen följa sin privatekonomi. Det finns många som är anpassade till just barn och tonåringar.

Engagera tonåringen i hushållets ekonomi

Som familj kommer det tillfällen då man behöver sätta sig ner och se över sin ekonomi. Vad kan vi spara in på för att få mer utrymme för något annat? Engagera gärna din tonåring i dessa diskussioner så att de får ett smakprov på hur det är att lägga upp en budget och hur exempelvis färre köp av TV-spel kan göra att familjen har möjlighet att resa bort inom ett år eller två.

Läs mer: Det här händer med barnets sparande när de blir myndiga

Sätt upp ett sparmål

Har din tonåring stora framtidsdrömmar om vad de vill bli när de går ut skolan? Kanske en utbildning de vill gå eller en stad de vill bo i?

Prata igenom drömmen och sätt tillsammans upp ett sparmål. Om ni har ett barnspar kan ni regelbundet logga in tillsammans med tonåringen och se pengarna växa. Om ni ännu inte har ett barnspar, passa på att starta ett och involvera tonåringen i sparandet från början. Kalla gärna sparmålen något som visar vad pengarna ska gå till, såsom ”Lägenhet i city” eller ”Universitet i Kalifornien”. Hos Aktieinvest kan du namnge din depå för att visa sparmålet.

Läs mer: Författaren Joel Bladh om hur du kan prata ekonomi med ditt barn

Utbilda er om sparande tillsammans

Din tonåring kanske hänger mycket på TikTok, Twitch eller YouTube och tittar på videos om hur man bäst lär sig olika saker. Varför inte utnyttja det och tillsammans lära sig mer om sparande? Vi har flera aktieskolor i videoformat som passar utmärkt för den nykläckte investeraren. Ett exempel är vår populära Aktieskola för nybörjare, där sparexperten Sandra Bourbon går igenom hur man ska tänka när man bygger upp sin första aktieportfölj.

Våra aktieskolor

”Jag vill ha” vs ”Jag behöver”

Tonåringar kommer snart behöva träda in i vuxenlivet. Då kan det vara bra att lära sig skillnaden mellan vad vi vill ha och vad vi faktiskt behöver.

Genom att lära tonåringen skillnaden mellan exempelvis kostnader för mat och boende (behöver) och spel och resor (vill ha) kan du ge dem en förståelse för varför de inte alltid kan få det de vill ha, och även bakgrunden till varför olika människor har olika mycket. På så vis kan de få en djupare förståelse för varför det är viktigt att spara.

Se hur din tonårings sparande kan växa

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Vanliga frågor och svar om barnspar

Hur öppnar man en depå till en minderårig?

För att öppna upp en depå till en minderårig med Mobilt BankID klickar du på ”Bli Kund” och väljer ”Öppna depå för minderårig”. Börja med att fylla i barnets uppgifter och välj sedan vilken typ av depå ni önskar öppna till barnet. I nästa steg väljer ni vilken prisplan depån ska ha samt registrerar eventuell kampanjkod samt medlemskap hos Unga Aktiesparare. Slutligen ska samtliga vårdnadshavare fylla i sina uppgifter. Klicka därefter på ”Skicka”.

Ni har nu fått ett mejl med avtal och depåinformation som ni signerar med BankID. Depån öppnas i regel inom 24 timmar, exklusive helgdagar.

Om samtliga vårdnadshavare saknar BankID väljer ni ”Inget BankID” efter att ni klickat på ”Bli Kund”.

Vad betyder ”föräldrar i förening”?

Förälder i förening betyder att föräldrarna alltid måste skicka in brev vid order, uttag av likvida medel samt förändring i depån. Dessa brev ska undertecknas av båda föräldrarna. Ingen kan göra något utan den andres samtycke. Föräldrarna har dock insynsmöjlighet och kan således logga in för att se barnets depå.

Vem kan logga in på en minderårigs depå?

Det är enbart föräldrarna samt eventuella ombud som kan logga in på en minderårigs depå.

Föräldrarna samt ombudet kan logga in med hjälp av BankID/Mobilt BankID.

Om föräldern eller ombudet redan har en depå hos Aktieinvest gäller samma inloggningsuppgifter som tidigare.

Om ytterligare en person ska få inloggningsrättigheter till depån kan föräldrarna fylla i en ombudsfullmakt.

Vem kan lägga köp- och säljorder på depån?

Föräldrarna har i första hand rätt att handla på en minderårigs depå men om det finns en ombudsfullmakt inskickad kan även ombudet handla på depån. Är föräldrafullmakterna tecknade i förening behöver föräldrarna inkomma med ett skriftligt uppdrag som båda föräldrarna skriver under.

Kan en annan person än föräldrarna sköta en depå till en minderårig?

Ja, föräldrarna kan utse ombud som kan sköta barnets depå. För att utse ett ombud, fyll i en ombudsfullmakt och posta den till oss.

Kan jag spara till ett barn på en depå i mitt namn?

Ja, du har möjlighet att lägga upp ett sparande till ett barn i ditt eget namn. Då är det viktigt att tänka på att barnet inte har tillgång till det sparandet och att en förmånstagare inte kan registreras. När du vill ge bort innehavet till barnet måste en depå först öppnas i barnets namn, därefter skickar du med ett gåvobrev för att flytta över innehavet till barnets depå.

Jag vill ge bort pengar i gåva till mitt barn/barnbarn, hur gör jag?

Om det redan finns en depå i barnets namn gör du så här:

Insättning via Swish

För att sätta in pengar med hjälp av Swish så loggar du in på din depå i den nya internettjänsten och klickar på ”Mina sidor” och sedan ”Gör en insättning”. Pengarna ska finnas på depån omedelbart, efter att du följt stegen.

Det är bara föräldrar eller personer med ombudsfullmakt som har möjlighet att swisha pengar till barnets depå.

Insättning på vårt plusgiro med ditt OCR-nummer som referens

Varje depå har ett unikt OCR-nummer som du måste ange vid inbetalningen för att pengarna ska bokas in på depån. Du gör inbetalningen till Plusgiro 480 62 04-6 och anger OCR-numret för depån. Pengarna finns tillgängliga för köp om ca 2 bankdagar. Depåns OCR-nummer hittar du under ”Mina sidor”, ”Gör en insättning” och sedan ”Plusgiro”.

Känner man inte till barnets OCR-nummer eller har man inte tillgång till barnets depå kan ni göra en insättning på vårt Plusgiro utan OCR-nummer. Plusgironumret är 40 01 70- 7 och som meddelande anger ni barnets depånummer eller barnets personnummer.

Aktieskolor

Vill du lära dig mer om aktier? Då ska du anmäla dig till någon av våra populära aktieskolor med sparprofilerna Marcus Hernhag och Sandra Bourbon. Det är gratis och du tar del av materialet när det passar dig.

Anmäl dig till en aktieskola

Aktieskolor med Sandra Bourbon och Marcus Hernhag.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.