Kategori Okategoriserade

Karin: ”Spara hållbart till barnbarnen – och involvera dem”

Karin Sjöblom är 86 år och ligger inte på latsidan när det kommer till investeringar. Ett intresse som startade när hon på gymnasiet fick aktier i ett tryckeriföretag av sin far har med åren blivit en hel karriär, och idag är hon utbildare och föreläsare hos Aktiespararna.

Aktieinvest har pratat med Karin, som har Instagramkontot Hållbarhetsportföljen, om sparkarriären och om hur hon tänker kring att spara till barnbarnen.

Berätta mer om hur din sparkarriär sett ut?

Egentligen har jag varit aktiv i olika omgångar genom livet. Det började med att min far gav mig aktier i ett onoterat tryckeriföretag när jag gick på gymnasiet. De aktierna sålde jag när kopiatorer slog igenom på allvar, eftersom jag trodde att det skulle bli tuffare för tryckeribranschen. Efter studenten var det mycket annat i livet som hände så jag lade investerandet på hyllan under ett antal år. Jag bildade familj och startade ett företag, och hade inte ekonomi till annat än just det.

I början av 1980-talet blev jag änka, och då började jag investera igen. Under 1980-talet var det populärt med aktier: det var allemansfonder och skatterabatter. Jag brukar säga att jag har betalt mitt hus i centrala Växjö med allemansfonder. Sedan dess har jag hållit igång. Jag har hållt kurser genom Aktiespararna sedan 1990-talet. Jag har varit lärare i textilslöjd och matematik så jag kan det där med att lära ut. När jag gick i pension var jag på gränsen till att vara en daytrader ett tag, men nu har jag lugnat ner mig lite.

Vad har du för sparmål?

Vi har haft mycket roligt för pengarna genom åren, det är lite av min livsfilosofi. Jag har åkt jorden runt flera gånger med mina barn och barnbarn. Det är ju inget kul att sitta hemma och titta på papperslappar och låta barnen slåss om ens miljoner när man väl är död – då är det mycket roligare att bjuda barnen på resor och ha stora kalas när man fyller år. Nu tycker jag det är roligt att spara till barnbarnen.

Hur sparar du till dina barnbarn?

Jag månadssparar till barnbarnen i deras egna namn på ett ISK hos Aktieinvest som de får tillgång till när de fyller 18 år. Det fina är att de kan ha sina ISK-depåer hela livet, och jag tror också att de blir mer måna om sitt sparande än om de hade legat i en kapitalförsäkring. Sedan tycker jag att det är så praktiskt att man kan återinvestera utdelningarna automatiskt och gratis hos Aktieinvest, den bekvämligheten är mycket värd, annars riskerar ju pengarna att ligga och skvalpa på depån och då blir det mer att skatta på. Andelsorder är en annan praktisk sak med Aktieinvest. En av mina favoritaktier, Fenix Outdoor, kostar en del nu, så att kunna köpa en del av en aktie är smart.

Man kan ju välja att spara till barn antingen på en depå man äger själv eller på en depå i barnets namn som de får tillgång till när de fyllt 18 år. Hur resonerade du i ditt val?

En kommentar jag hör ibland är: ”När de är 18 år så bränner de ändå bara pengarna.” Det håller jag inte med om. Ett av mina barnbarn åkte till Australien efter att han fyllt 18 år, och föräldrarna blev lite oroliga att han skulle använda sig av alla sina sparpengar. ”Äh” sa jag, ”det är väl ändå bättre att han kan resa runt i Australien än att ha fått några plastleksaker när han var liten.” Jag själv älskar ju att resa så jag har inga problem med att de använder sig av pengarna till något som gör dem glada. När han kom tillbaka visade det sig att han inte hade rört sin portfölj. Jag tror att om barnen är involverade i sparandet så månar de mer om sina investeringar.

Har du några tips för den som vill börja spara till sina barnbarn?

Jag brukar säga att man ska börja så fort barnbarnen föds. Berätta för föräldrarna att du kommer investera en slant istället för att köpa plastleksaker och prylar vid jul och födelsedagar. Sätt också upp ett månadssparande till dem och se till att involvera barnbarnen när de blir äldre. Håll lite aktieskola, och få dem att förstå att de faktiskt äger en del av ett bolag. Ett av mina barnbarn kunde när hon var liten säga till mig: ”Farmor, vi kan väl gå till min affär.” Det var H&M hon pratade om.

Vilka är dina favoritaktier?

Nibe är en riktig favorit. De gör värmepumpar, och är i mitt tycke ett av de första stora hållbarhetsbolagen. För en smålänning som mig är det också extra roligt att de är från Markaryd. Ett annat företag jag tycker om att ha i portföljen är Vitec, som är ett IT-bolag från Umeå. Min tredje favorit är Fenix Outdoor, eftersom jag gillar det där med skog och mark. Fenix Outdoor äger bland annat varumärket Fjällräven.

Vilka är dina bästa tips för barnsparande?

  • Sätt igång ett månadssparande – det är det absolut bästa tipset. Det räcker med 100 kronor – det kommer växa till sig över tid. Det viktiga är att sparandet blir av!
  • Involvera barnen. Barnen ska vara delaktiga, försök lära dem om sparande och investeringar. Då får man en andra vinst (förutom pengarna): att de får ett intresse och en kunskap som de kan bära med sig i livet.
  • Köp hållbara aktier. De unga förstår det där bättre än min generation.  De vet att vi har levt över våra tillgångar och de tycker att hållbarhet är viktigt. Det är trots allt deras framtid det handlar om.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.​

Karin Sjoblom

Om Karin

Namn: Karin Sjöblom
Ålder: 86 år
Yrke: Utbildare och föreläsare hos Aktiespararna
Följ henne på Instagram: Hållbarhetsportföljen

Aktier som nämns i texten:

Vill du månadsspara till barn?

Det enklaste sättet att månadsspara i aktier och fonder till barn.

Läs mer

Vill du lära dig mer?

Vill du fräscha upp dina grundkunskaper i aktiesparande? Gå vår aktieskola via e-post!

Läs mer

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Mohammeds väg mot miljonen