Kategori Okategoriserade

Trump eller Biden – så påverkas ditt sparande

Så påverkas ditt sparande av utfallet i det amerikanska presidentvalet.

trump-biden-sparande

Den 3 november hålls det 59:e presidentvalet i USA. Oavsett om det är Donald Trump eller Joe Biden som vinner kan det komma att påverka ditt sparande.

Börsen påverkas av det amerikanska valet

Redan nu märker vi av den osäkerhet som valet medför på börsen. Det är framförallt de ökade fallen av covid-19, men även osäkerheten kring utfallet av valet, som dämpar börsutvecklingen. Det leder till svängningar, även kallat volatilitet, på börsen.

Hur påverkas börsen av det amerikanska valet?

Så ställer sig kandidaterna i olika frågor

Det finns både likheter och skillnader i hur Trump och Biden ställer sig i olika valfrågor som påverkar ekonomin.

Infrastruktur

Båda kandidaterna vill satsa på olika projekt som stärker landets infrastruktur för att stimulera ekonomin och skapa fler jobb. Det tror man bland annat kan gynna den amerikanska fordonstillverkaren Caterpillar, enligt J.P. Morgan.

Skatt

Trump vill fortsätta sänka skatter, inte minst bolagsskatten. Biden vill istället ta bort Trumps skattelättnader för bolag och höja både inkomst- och kapitalskatten för de allra rikaste.

 

Handel

Om Trump vinner valet kommer vi sannolikt att se en fortsatt prioritering av amerikanska bolag. Samtidigt kommer handelsrelationerna med omvärlden fortsatt att vara ansträngda, vilket är mindre bra för internationella bolag. I jämförelse med Trump har Biden en politik som är mer europavänlig, men den är fortfarande i linje den strängare handel med omvärlden som USA har haft de senaste åren. Till exempel beräknas konflikten med Kina hålla i sig oavsett vem som vinner valet, men hanteras på olika sätt.

Corona

Presidentkandidaterna har även olika inställningar till hur man bäst hanterar coronapandemin i landet. Trump vill öppna upp landet så snart som möjligt, medan Biden är mer försiktig.

 

Välfärd

Biden vill satsa på ett utökat sjukförsäkringssystem samt på barn- och äldreomsorg. Trump är fortsatt emot hälsovårdsreformen ”Obamacare”, men vill ersätta den med en ny plan som ännu inte har presenterats. Båda kandidaterna vill göra receptbelagda mediciner billigare.

Så kan du investera i hälsovård

Klimatet

Under sitt presidentskap har Trump sett till att USA har lämnat Parisavtalet, vilket var ett av hans vallöften. Dessutom har han upphävt miljöregleringar för att underlätta nya projekt inom olje- och gasindustrin. Till exempel har han öppnat upp för oljeborrning i den arktiska vildmarken i Alaska. Bidens politik är mer för gröna investeringar, vilket skulle gynna hållbara bolag som Tesla. Till exempel vill han att de ska bygga 500 000 laddstolpar för elfordon i landet fram till 2030. Dessutom vill ha sätta stopp för nya tillstånd för att borra efter olja och naturgas på statligt ägd mark och i havet. Dessa satsningar skulle gynna bolag inom förnybar energi.

Introduktion till förnybar energi

Den blå vågen

Just nu visar flera mätningar att det sannolikt blir Biden som vinner valet. Om så blir fallet finns en risk att Trump ifrågasätter valresultatet. Han har flera gånger exempelvis kritiserat poströstning, som man innan valet trodde skulle användas mer av demokrater än republikaner. En del har även spekulerat i att Trump kommer att vägra kliva ned som president, men det bedöms vara osannolikt eftersom han kommer att förlora mycket makt om Biden utses till president. Denna osäkerhet kan dock påverka börsläget direkt efter valet. Särskilt om det blir en osäker valutgång, då finns det en risk för ett börsras. Det kan till exempel ske om en s.k. ”blå våg” uppstår, vilket innebär att det skulle kunna se ut som Trump leder under valnatten, men när samtliga röster räknas visar det sig istället att Biden är vinnaren.

Håll ett öga på kongressen

Tänk på att utfallet av valet även påverkas av sammansättningen i den amerikanska kongressen som ansvarar för lagstiftningen. För att kunna driva igenom sin agenda behöver presidenten stöd av kongressens två kammare: senaten och representanthuset. Valet till representanthuset sker vartannat år och senaten väljs om med en tredjedel vartannat år. Därmed sker flera val till kongressen i samband med presidentvalet. Om Trump vinner valet är det forfarande möjligt att demokraterna vinner i kongressen. Så har det sett ut i USA under de senaste två åren. Det har bland annat påverkat hur coronapandemin har hanterats i landet eftersom presidenten och kongressen inte har kommit överens. Därmed kan förhållandet mellan presidenten och kongressen ha en större påverkan på ekonomin än utfallet i presidentvalet.

Det finns inget facit

Ingen vet vem som blir president förrän majoriteten av alla röster är räknade. Det var till exempel tydligt under det förra presidentvalet. När Trumps chanser ökade i opinionsmätningarna inför valet föll aktiemarknaderna. Därför trodde många att börsen skulle rasa om han vann – istället steg den. I slutändan finns det bara mer eller mindre kvalificerade gissningar om utfallet, men de är just det – gissningar.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.  

Sprid riskerna

Med Andelsorder kan du få riskspridning i aktier redan från mindre belopp.

  • Köp delar av aktier
  • Månadspara i aktier
  • Från 100 kr/aktie

Läs mer om Andelsorder >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Aktieinvests blogg