Kategori Okategoriserade

Experterna: Så kan du tänka när börsen faller

Krig, inflation och räntehöjningar är några av faktorerna som har påverkat börsklimatet hittills i år. Hur ska man som småsparare tänka i oroliga tider?

Hur ska man som småsparare tänka och agera när graferna pekar nedåt? Vi har pratat med Marcus Hernhag och Sandra Bourbon, även känd som Framtidsfeministen. Båda är sparprofiler och författare inom sparande. I februari frågade vi dem om vilka tips de har på hur man kan tänka kring sitt sparande i en orolig tid.

Läs mer: Spara smart – även i oroliga tider

Hur ska man tänka kring oron som många känner just nu?

Marcus: ”Det viktiga är att fokusera på bolagens långsiktiga utveckling. De som alltid höjer utdelningen eller åtminstone har en stabil och framgångsrik verksamhet kan vi behålla. Våga lita på aktier som tillgångsslag. Fallande kurstrender gör ont, men precis som i börskraschen i mars 2020 öppnar sig långsiktigt bra köplägen. Någon gång kommer aktierna att vända upp.”

Läs mer: Marcus Hernhag om börsläget hösten 2023

Sandra: ”Börsen går upp och börsen går ner. Om du känner dig orolig behöver du se över om du kanske tagit för stor risk. Att ha 2-3 månadslöner som buffert på ett bankkonto är också otroligt viktigt så att du inte tvingas sälja på botten. Du har faktiskt inte förlorat några pengar innan du säljer på minus.”

Vilka misstag ska man försöka undvika i en sådan här situation?

Marcus: ”Det absolut viktigaste är att inte sälja och lämna börsen permanent. Kortsiktigt bör du kanske öka din likviditet genom att inte återinvestera all utdelning eller hela ditt månatliga överskott direkt utan ha lite utanför börsen. Lär känna dig själv som investerare så du kan använda nedgången till att bygga en bra långsiktig portfölj som verkligen passar dig i alla börsväder. Det gäller att ha en aktiestrategi som man kan hantera och sen utveckla den över tid.”

Sandra: ”Att följa sin första känsla och paniksälja. Gå tillbaka till din säljstrategi – eller formulera en genom att skriva ner vad du ska göra om en fond, aktie eller börs går ner eller upp 10/20/30/40/50 procent. Håll dig till din strategi!”

Hur tänker och agerar du i ett sådant här läge?

Marcus: ”Jag ökade likviderna under vintern och har sålt av ett par innehav som jag inte vill ha på riktigt lång sikt. Nu börjar jag köpa i bra bolag som fallit i kurs.”

Sandra: ”Jag fortsätter att månadsspara och månadssparar lite extra nu när börsen har gått ner. Jag ser det som att jag får mer för pengarna.”

Månadsspara med Marcus och Sandra

Ett sätt att slippa försöka tajma börsen är att ha ett kontinuerligt månadssparande igång. Då köper du både när börsen är dyr och billig, och sprider på så vis riskerna. Både Marcus Hernhag och Sandra Bourbon har varsin sparbox hos Aktieinvest, där du enkelt kan ta rygg på deras investeringsstrategier.

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Med den här sparboxen kan du enkelt spara i svenska utdelningsbolag som väljs ut av sparprofilen och författaren Marcus Hernhag.

Läs mer om Utdelningsfavoriter by Hernhag

Framtidsfeministens sparbox

Enligt forskningen är jämställda bolag mer lönsamma. Med Sandra Bourbons sparbox Framtidsfeministen kommer du enkelt igång med ditt jämställda sparande.

Läs mer om Framtidsfeministens sparbox

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Information om handel med värdepapper som har exponering mot RysslandVarför går börsen ner idag?