Kategori Okategoriserade

Börsläget med Stefan: ”En kraftig sättning”

Hur ser börsläget ut just nu? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, berättar om vad som händer på börsen.

Börsen faller

Filmen är inspelad den 8 mars 2022.

Se videon eller läs utdraget nedan för att ta del av intervjun.

Vad händer på börsen just nu?

”Vi ser en kraftig sättning på marknaden just nu. Riskpremierna har gått upp på grund av den geopolitiska situationen i världen, med betoning på Ukraina. Det påverkar många delar av marknaden, som energisektorn som är ett fundament av aktiemarknaden. Även viktiga insatsvaror som råvaror och metaller har haft en väldigt stark prisökning vilket kommer leda till ytterligare inflation och att insatspriser och annat går upp dramatiskt. Det kommer att påverka andra tillverkande bolags marginaler och möjligheter att få tag i vissa nyckelvaror som är viktiga i deras produktion. Så det är en stökig situation på börsen och låg visibilitet och hög risk skulle jag säga.”

Läs även ”Börsläget i krigstid”

Hur kan man tänka med sitt långsiktiga sparande?

”Poängen är att man vill ha en exponering mot aktiemarknaden över tid eftersom den genererar bäst riskjusterad avkastning av de alternativ som finns. Sättet att göra det på är att fördela sina investeringar på marknaden, t.ex. genom ett månadssparande så att man jämnar ut de skarpa sättningarna som vi upplever just nu. Känner man att man vill pausa sitt sparande i tider av extrem oro så är det fullt förståeligt, men det är också när oron är som högst som läget brukar visa sig vara som mest optimalt för att gå in i marknaden.”

Läs även ”Aktieanalys: Vad händer i techsektorn?”

Månadsspara i aktier

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Till exempel kan du månadsspara i sparboxar med svenska investmentbolag, techaktier eller jämställda bolag.

Starta ditt sparande

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus Hernhag och Sandra BourbonMarcus Hernhag