Kategori Okategoriserade

Hernhag om börsläget sista kvartalet 2023

År 2023 har varit präglat av upp- och nedgångar på börsen vilket lett till oro hos många sparare. Hur ser det ut inför sista kvartalet, kommer börsen vända uppåt eller fortsätter lågkonjunkturen? Vi har pratat med utdelningsexperten Marcus Hernhag om hans syn på börsmarknaden just nu – både när det gäller utdelningar och tillväxt.

Uppdaterad: 2023-11-10

Hur ser du på höstens börsläge?

Vi såg en osäker börstrend under början av 2023, men jag är optimistisk att det kommer att ljusna mot årets slut. Det har varit perioder med upp- och nedgångar, vilket är vanligt under ett börsår. Jag tror fortsatt inte att vi är på väg in i en krasch, även om lågkonjunkturen kan hålla i sig ett tag till. Men svängningar är en del av det cykliska mönstret på börsen, och det är viktigt att hålla sig lugn och förstå att det är en långsiktig resa. 

De bästa affärerna gör vi efter att börsen gått ner.

Vilka aktier klarar sig bra i osäkra tider?

Dagligvaror och läkemedel är ofta stabila branscher även i tider av nedgångar. Axfood respektive AstaZeneca är två exempel på företag som tidigare visat att de kan klara sig igenom och till och med komma starkare ur osäkra tider.

Hur är börsläget när det gäller utdelningsaktier?

Mina värdeaktier har presterat starkt, medan tillväxtaktier har stött på vissa utmaningar. På det stora hela tycker jag att halvårsrapporterna kom in bra.

I min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag använder jag en kombination av olika strategier för att skapa en balanserad portfölj. Det är viktigt att hålla sig till sin sparstrategi och välja etablerade företag som kan hantera den rådande osäkerheten. 

Läs mer om sparboxen

Hur ska sparare tänka när det svajar på börsen?

Det är viktigt att ha en långsiktig strategi och hålla fast vid den även under perioder av svängningar på börsen. De bästa affärerna gör vi efter att börsen gått ned.

Börspsykologen Lars Erik Boström brukar säga att många felaktigt tror att det är säkrare att investera när aktiemarknaden är hög eftersom priserna ökar. Men i själva verket kan risken vara högre då. När många bolag kraschar väcker det oro, men faktum är att risken minskar om man väljer överlevnadsstarka företag. Det är inte så viktigt hur länge börsen har gått ner, det viktiga är att välja bolag som har historiskt klarat kriser. 

Genom att undvika att tajma marknaden och istället fokusera på långsiktig tillväxt kan investerare öka sina chanser att uppnå positiva resultat över tid.

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Vill du slippa välja aktier själv men ändå fokusera på utdelning? Då är Utdelningsfavoriter by Hernhag den perfekta sparboxen för dig. Sparboxen låter dig månadsspara automatiskt i svenska utdelningsbolag som väljs ut av Marcus. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Läs mer och börja spara

Med utdelningsstrategi i fokus

Vill du veta mer om Marcus Hernhags utdelningsstrategi? Gå hans populära Aktieskola om utdelningsaktier och hur du bygger en stabil utdelningsportfölj.

Läs mer om våra aktieskolor

Hernhag film

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Marcus Hernhag