Kategori Sparande

Börsläget i krigstid

Hur ser börsläget ut just nu? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, berättar om nedgången på börsen.

Börsen faller

Filmen är inspelad den 25 februari 2022.

Igår rasade börsen, vilket bland annat var en reaktion på Rysslands invasion av Ukraina. Hur ska man som småsparare tänka i oroliga tider? Vi har frågat Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, om hans syn på börsläget.

Vad ser vi på börsen just nu?

”Vi ser en stor oro till följd av Rysslands invasion av Ukraina, vilket är en hemsk utveckling. Ur ett aktiemarknadsperspektiv har marknaden redan tagit viss höjd för den här sorgliga utvecklingen. Det har vi sett under ett antal handelsdagar där börsen gått kraftigt ner både den här veckan och förra veckan, så börsen har redan reagerat på det här tråkiga scenariot. Nu är nästa steg att se vilka sanktioner som kommer att införas och vilka effekter det får, samt hur de kommer att drabba den allmänna återhämtningen i ekonomin som ju är väldigt viktig för hur börsen utvecklas framgent. Här får man hålla isär den hemska situationen och vad som faktiskt redan är inprisat och hur det påverkar den allmänna återhämtningen och inflationen. Där kommer typen och kraften av sanktionerna att ha en avgörande betydelse. Tittar man på själva aktiemarknaden och bortser från de andra aspekterna så är vi i en översåld situation, där jag kan se en kortsiktig återhämtning i aktiemarknaderna. Det är lite paradoxalt men det är så med marknaden. Man brukar säga buy the rumour, sell the fact, och det gäller även i den här situationen, fast omvänt.”

Läs även: När börsen faller – hur ska du agera?

Hur ska man göra med sitt sparande?

”Att ha en utspridd investeringsstrategi där man t.ex. månadssparar är just för att ta höjd för den här typen av utveckling där vi har skarpa sättningar i marknaden. Vi tror att en stor del av marknaden redan har korrigerat sig. Om man tittar på tech-segmentet har det varit i ett nedåtgående trend i nästan ett år nu, så mycket av excesserna har tagits bort. När det kommer sådana här geopolitiska chocker så reagerar marknaden kraftigt på det, vilket vi sett i början av året. Men om man är kontinuerlig och följer sitt månadsvisa sparande så tar man höjd för det. Jag tror inte att det är läge att gå ur aktiemarknaden helt för att söka bättre avkastning någon annanstans, utan aktier kommer fortsätta att ge den bästa avkastningen även framgent. Men man måste vara disciplinerad i att inte vara för aggressiv med hur man investerar i marknaden utan sprida ut det jämnt över tid och vara långsiktig i sitt sparande så kommer det att betala sig.”

Månadsspara i aktier

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Till exempel kan du månadsspara i sparboxar med svenska investmentbolag, techaktier eller jämställda bolag.

Starta ditt sparande

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

techaktierInformation om handel med värdepapper som har exponering mot Ryssland