Kategori Okategoriserade

När börsen faller – hur ska du agera?

Den senaste tidens röda siffror på börsen kan skapa oro. Hur ser börsläget ut just nu och hur ska man tänka när börsen faller?

Börsen faller

Filmen är inspelad den 26 januari 2022.

Börsernas starka avslutning i fjol har bytts ut mot en svag inledning av 2022. Hur är börsläget just nu, och hur ska man som småsparare tänka och agera när graferna pekar nedåt? Vi har pratat med Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, som delar med sig av sin syn på saken.

Hur ser börsläget ut just nu?

”Det vi ser nu är en av de absolut svagaste årsstarterna på aktiemarknaden i mannaminne. Över 40 % av bolagen på NASDAQ har tappat över hälften av värdet under andra halvan av förra året fram till nu i januari.

Med det sagt, så tycker vi att situationen är väldigt spännande. Vi tror att det här har gått lite väl snabbt, och tror inte att FED kommer att vara lika aggressiva som marknaden prisar in på just nu. Om något går ner väldigt snabbt och kraftigt så finns det potential att ta igen åtminstone delar av den nedgången senare. Underliggande ser ekonomin trots allt stark ut, så det finns potential för att bolagen ska kunna leverera vinster under 2022.”

Vilka sektorer påverkas mest i det här läget?

”Tech- och tillväxtbolag är de som gått sämst i nuvarande situation medan mogna storbolag stått emot bättre. Generellt kan man säga att det är räntekänsliga bolag som haft det extra tufft, bolag där de förväntade vinsterna ligger långt in i framtiden. Men jag skulle inte bli förvånad om tech blir en sektor som slår börsen på sikt under året. Det är dock viktigt att titta på vilka techaktier det är man väljer att investera i. Megatechbolagen med stora kassaflöden och god tillväxt är de intressanta i sammanhanget, till exempel Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon och Meta.”

Hur ska man tänka som småsparare?

”Som småsparare som månadssparar har man redan en strategi som är väldigt sund. Det är naturligtvis trist att ha investerat i december och få en sur start på 2022. Men sparar man metodiskt månad för månad så rensar man bort många av de kortsiktiga svängningarna och är istället exponerad för aktiemarknaden över tid. Har man den strategin så bör man hålla sig till den – det är ett oslagbart sätt att spara på. Tänk även på att investera brett och var inte för exponerad mot enskilda aktier.”

Månadsspara i techaktier

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Till exempel kan du månadsspara i flera amerikanska techaktier, såsom Apple, Amazon och Meta med sparboxen The Magic Box.

Starta ditt sparande

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

amerikanska aktierDyra aktier