Kategori Okategoriserade

Black Friday: fynda bolag istället för prylar

Black Friday närmar sig, vilket innebär en köpfest i stora delar av världen, något som även har en stor miljöpåverkan. Vad kan man göra istället?

Aktieinvests blogg

De flesta vet vid det här laget att Black Friday är en dag av shopping, rea och billiga varor. Under Black Friday väntas e-handeln i Sverige växa med 15-30 procent, bedömer Pricerunner utifrån deras senaste e-handelsindex. Men dagen har också en baksida, där den ökade köphetsen påverkar miljön negativt.

Exempel: att köpa en bärbar dator, en mobil, ett par bomullsbyxor, ett par shorts, en t-shirt och ett par skor innebär ungefär samma CO2-utsläpp som att köra bil från Stockholm till Barcelona. (källa)

Handla hållbara bolag – courtagefritt!

Vi har gjort det riktigt enkelt för dig som vill komma igång med ett hållbart sparande. Antingen väljer du en redan färdigpaketerad lösning i form av Hållbarhetsboxen, eller så filtrerar du själv fram hållbara bolag utifrån dina egna preferenser.

Du handlar alltid courtagefritt på Stockholmsbörsen om du har under 60 000 kronor i sparande hos oss (läs mer om courtagefri aktiehandel hos Aktieinvest). Det kostar ingenting att öppna konto hos oss och du förbinder dig inte till köp.

Handla courtagefritt

Färdigpaketerade aktier för en bättre framtid

Det finns flera sätt att spara för en mer hållbar framtid. Vill du investera i bolag som bäst efterföljer FN:s internationella principer eller är jämställdhet viktigt för dig? Vi har färdigpaketerade lösningar beroende på vad som är din hjärtefråga.

Hållbarhetsboxen

Att spara i Hållbarhetsboxen är det enklaste sättet att spara i hållbara bolag. Med hjälp av ett AI-verktyg har vi fått fram de sex bolag som har bäst betyg utifrån ESG och GC. Färdigpaketerat och klart!

Hållbarhetsboxen innehåller bolag som bäst efterföljer FN:s internationella principer (GC) kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och korruption samt bolag med bäst betyg inom sin industri miljömässigt, socialt och företagsstyrning (ESG). Sparboxen innehåller totalt sex aktier, varav två från Sverige, två europeiska och två från Nordamerika.

Läs mer om Hållbarhetsboxen >

Köp Hållbarhetsboxen

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministen Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att de är mer lönsamma. Utifrån stiftelsen Allbrights lista över börsbolags jämställdhet inom högsta ledningen väljer Framtidsfeministen vilka bolag hon investerar inom.

Genom att spara i Framtidsfeministens sparbox kan du ta rygg på hennes portfölj!

Läs mer om Framtidsfeministens sparbox >

Köp Framtidsfeministens sparbox

Välj hållbara aktier själv

Nu kan du söka på hållbara bolag genom att gå in på sök och filtrera på aktier i vår internettjänst. Där får du information om bolagens hållbarhet på tre olika sätt:

1. GC, Global Compact, är FN:s internationella principer som är riktade till alla bolag.

2. ESG, hur bolaget presterar inom sin sektor när det gäller miljö, socialt ansvar och styrningsfrågor.

3. Du kan även sortera bort bolag utifrån deras involvering inom olika områden, t.ex. tobak, vapen eller fossila bränslen.

Öppna ett konto för att testa filtreringen (det tar bara tre minuter och är helt gratis) eller testa direkt om du redan är kund:

Hitta hållbara bolag

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Spara enkelt i hållbara aktier

Med Hållbarhetsboxen sparar du automatiskt i hållbara bolag. Det är enkelt och tar bara några minuter att sätta upp!

Börja månadsspara

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Tesla-bild av Austin Ramsey