Kategori Sparande

Varför spara i utdelningsaktier?

Funderar du på att börja spara i utdelningsaktier? Läs det här!

Varför spara i utdelningsaktier?

Här kan du läsa om fördelarna med att spara i utdelningsaktier. Dessutom går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på innan du börjar spara i utdelningsaktier.

Fördelar med att spara i utdelningsaktier

Det finns flera fördelar med att spara i utdelningsaktier.

Genom att spara i utdelningsaktier kan du:

  • Få utdelningar som du själv kan välja vad de ska användas till.
  • Skapa en ränta på ränta-effekt med ditt sparande.
  • Enkelt komma igång med sparandet.

Dessutom är det många som upplever att det blir enklare att ha is i magen när det skakar på börsen om man investerar i utdelningsaktier.

Nedan kan du läsa om fördelarna i mer detalj. Du kan även se en film med sparprofilen och författaren Marcus Hernhag som berättar mer om fördelarna med att spara i utdelningsaktier.

Du får en extra inkomst

Den kanske mest uppenbara fördelen med att spara i utdelningsaktier är att du får utdelningar. Det innebär att du får utbetalningar från aktiebolaget, vanligtvis i form av kontanter. På så vis kan du sätta guldkant på tillvaron, inte minst som pensionär. En del tar det ytterligare ett steg längre och hoppas kunna ha utdelningarna som sin primära inkomst på lång sikt. Oavsett hur långt du drar det kan du med ett sparande i utdelningsaktier få en regelbunden passiv inkomst, och vem välkomnar inte lite extra pengar att lägga i plånboken eller återinvestera på börsen?

Få ränta på ränta

Självklart är det även många som hoppas att få avkastning på sina pengar genom att spara i utdelningsaktier. Utöver själva värdeökningen i aktien hoppas man ta del av direktavkastningen. För att maximera avkastningen är det även många som väljer att återinvestera sin utdelning. På så vis kan man skapa en s.k. ränta på ränta-effekt med sparandet, dvs. tjäna pengar på tidigare utbetald avkastning. Om du dessutom väljer att återinvestera i utdelningsaktier kan du få nya aktier som i sin tur ger utdelning. Därmed kan du med hjälp av utdelningsaktier bygga din egen pengamaskin.

Läs även: Få en ränta på ränta-effekt med dina aktieutdelningar

Det är enkelt

En underskattad fördel med att spara i utdelningsaktier är att det är relativt enkelt. Det finns många investeringsstrategier att välja mellan och att bygga en utdelningsportfölj är en av de enklare strategierna att sätta sig in i. Dessutom kan du anpassa en utdelningsstrategi till din kunskapsnivå och göra det hur enkelt eller komplicerat som helst, beroende på hur mycket tid och energi du vill lägga på ditt sparande. Till exempel kan du välja att ta rygg på någon annans utdelningsstrategi eller själv läsa på om olika teorier och modeller kring hur man bäst bygger en utdelningsportfölj. Med en utdelningsportfölj kan du enkelt spara på dina villkor.

Utdelningsaktier är mer stabila

En annan fördel med att spara i utdelningsaktier är att de generellt sett är mer stabila. Trenden för ett bra bolags utdelningar håller i sig i fler år än kurs- och vinsttrenden. Dessutom är utdelningsaktier ofta mindre volatila. Om kursen för en utdelningsaktie sjunker samtidigt som utdelningen förblir oförändrad ökar direktavkastningen. Därmed kan du få avkastning på din investering även om aktiekursen inte utvecklas positivt. Med utdelningar slipper du dessutom kanske sälja av dina innehav om du behöver kontanter. Därmed blir det enklare att inte sälja i panik när börsen går ner, inte minst om du väntar på en stundande utdelning.

Dessutom kan en bra utdelningshistorik ofta ses som ett kvitto på att bolaget går med vinst och att de inte behöver använda en så stor del av kassan för att driva företaget vidare. Det är även en signal på att bolaget har en bra produkt eller tjänst, även om utdelningar i sig förstås inte är någon garanti för att det är ett stabilt bolag.

Läs även: Varför månadsspara på börsen?

Finns det några risker?

Om du funderar på att köpa utdelningsaktier är det viktigt att komma ihåg att det, precis som alltid när man sparar i aktier, är förknippat med en risk. Det finns även en del utdelningsfällor som är viktiga att hålla utkik efter. Till att börja med är alla utdelningsaktier inte är likvärdiga. Därför är det bra om du gör en analys av bolaget innan du klickar på köpknappen. Dessutom kan det vara bra att tänka på att en hög direktavkastning inte per automatik innebär att en aktie är ett bra köp. Kanske har bolaget en fallande omsättning? Eller så finns det någon annan anledning som har gjort att aktiekursen har sjunkit kraftigt? Om det verkar vara för bra för att vara sant, så är det kanske också det.

Läs mer: Varför spara i aktier?

Varför utdelningsaktier?

Vid det här laget vet du kanske att det finns flera fördelar med att spara i utdelningsaktier. Sedan är det förstås så att en utdelningsstrategi inte passar alla. Kanske vill du i stället satsa på en magisk formel, investmentbolag eller ha någon annan strategi med ditt sparande? Då kan du välja att spara i en del utdelningsaktier ändå. Om du gör det och återinvesterar din utdelning, dvs. låter pengarna jobba för dig, ger du dina pengar en större chans att växa. Dessutom får du kanske en känsla av frihet på köpet.

 

Utdelningsaktier eller fonder?

Kanske undrar du nu om du ska välja att spara i utdelningsaktier eller fonder. Det enkla svaret är att du inte behöver välja. Du kan spara både i aktier och fonder. Ofta ser man dessa sparformer som komplement till varandra, eftersom de har olika grad av risk och därmed även ger olika chans till avkastning.

Om du funderar på att spara i en fond med fokus på utdelningar kan det vara bra att känna till alternativen. Idag ger de flesta svenska fonder inte utdelning, utan återinvesterar istället utdelningen som de får genom att äga aktier. Du som sparar i fonden får därmed inga utdelningar. Om du kan tänka dig att investera på utländska börser finns fler alternativ. Ofta har fonder som distribuerar kapital till sina andelsägare ”dist” i namnet. Det finns även ETF:er, dvs. börshandlade fonder, som ger utdelning. Ett exempel på en sådan fond är XACT Norden Högutdelande. Om du föredrar att spara i en fond som återinvesterar utdelningen finns bland annat indexfonden Aktiespararna Direktavkastning.

Spara i utdelningsaktier

Vill du börja spara i utdelningsaktier? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i utdelningsbolag med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Då slipper du själv välja aktier att spara i. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan välja att få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Börja månadsspara i sparboxen

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Lär dig om utdelningsaktier med Marcus Hernhag.

Utdelningsskola med Marcus Hernhag

Lär dig mer om utdelningsaktier och hur du kan bygga din egen utdelningsportfölj i vår utdelningsskola med sparprofilen Marcus Hernhag.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.