Kategori Sparande

Varför spara i aktier?

Här går vi igenom fördelarna med att spara i aktier.

Våra hållbarhetsmål

Börsen har historiskt varit en bra plats att få sina pengar att växa över tid, vilket är en av anledningarna till att många väljer att spara i aktier. Särskilt i tider av låga räntor på vanliga sparkonton och en ökande inflation kan det vara en god idé att hitta investeringsstrategier som kan ge avkastning, annars riskerar pengarna att minska över tid. För den som sparar långsiktigt är det därför ofta ett bra alternativ att spara i exempelvis aktier.

Vad innebär det att spara i aktier?

Att spara i aktier innebär att du blir delägare i ett företag, vilket ger dig möjlighet att ta del av företagets vinst på två sätt: om företaget bestämmer sig för att göra utdelningar till sina aktieägare, och genom avkastning om du säljer dina aktier för ett högre belopp än vad du köpte dem för.

Fördelar med att spara i aktier

En fördel med att själv investera i aktier är att du, till skillnad från investeringar i exempelvis fonder, slipper förvaltningsavgiften. Däremot betalar du courtage när du köper och säljer aktier. Det är du själv som sätter reglerna för vilka företag du vill vara investerad i, vilket gör att du helt bestämmer hur din portfölj ska se ut. Men aktier kräver också lite mer av dig som sparar, eftersom du själv behöver bevaka de företag som du har köpt aktier i för att se hur de presterar.

Ränta på ränta-effekten

En fin bieffekt av att investera sina pengar på börsen är något som Albert Einstein påstås ha kallat för världens åttonde underverk: ränta på ränta-effekten. Alla vill få bra avkastning på de pengar man investerar, och vid årets slut har investeringen förhoppningsvis ökat. År två får du inte bara avkastning på det du satte in från början utan också på den avkastning som investeringen skapade år ett om du återinvesterade den, eller har avkastningen på ett ställe med någon form av ränta. Och ju högre ränta/avkastning du får på ditt sparande – desto större blir ränta på ränta-effekten! En högre risk ger en större chans till avkastning, och det är därför många väljer att spara i aktier.

Du maximerar ränta på ränta-effekten genom att:

  • Spara långsiktigt och regelbundet
  • Återinvestera dina aktieutdelningar
  • Ju högre aktieutdelningar – desto större blir ränta på ränta-effekten

Läs mer: Få en ränta på ränta-effekt med dina aktieutdelningar

Bra saker att tänka på

Här har vi samlat några tips på vad du kan tänka på när du bestämt dig för att börja spara i aktier.

1. Sätt mål för ditt sparande – var långsiktig

Innan du sätter igång med ditt sparande bör du sätta upp ett mål på vad du vill uppnå med det. Vill du köpa ett hus, spara till en buffert eller trygga din ekonomiska framtid?

Dina mål avgör vilken risk och placeringshorisont du bör ha. Behöver du pengarna inom ett par månader så ska du troligtvis inte investera dem på börsen, utan snarare ha dem på ett räntekonto. Om ditt mål klarar en placeringshorisont på över 5 år så kan du investera dina pengar i aktier och aktiefonder, och ta del av börsens långsiktiga överlägsna avkastning.

2. Investera regelbundet
Även om vi med jämna mellanrum ser kraftiga nedgångar på börsen så har den historiskt alltid rört sig uppåt och gett en positiv avkastning.

En vinnande strategi på börsen har varit att investera regelbundet, till exempel månadsvis. Då köper du aktier och fonder när de både är dyra och billiga, och du får därmed en bra snittkurs på dina inköp.

Läs mer: Varför månadsspara på börsen?

3. Sätt upp regler för när du ska omplacera
Det händer dagligen mycket på börsen och detsamma gäller din aktieportfölj. Vissa av dina bolag går bra, vissa står stilla och andra går ner. Dessa förändringar påverkar viktningen mellan olika aktier i portföljen. Istället för att passivt följa med i utvecklingen kan du skapa regler för omplaceringar i din portfölj.

Du kanske vill sälja av delar av ett innehav som har stigit kraftigt och blivit en för stor del av portföljen? Eller vill du kanske sälja av en surdeg som inte har utvecklats som du trodde? Genom att sätta upp omplaceringsregler kan du minska dina förluster samt få en högre avkastning.

4. Investera inte mer än du har råd att förlora

Även om börsen historiskt alltid har rört sig uppåt på sikt kan det vara bra att vara beredd på att gå back med det kapital man har investerat på börsen. Investeringar i aktier kan ge en väldigt god avkastning, men det innebär även att man tar en högre risk med sina pengar. Förutom ett sparande på börsen bör man därför alltid ha ett buffertsparande på exempelvis ett sparkonto. Detta för att man ska klara sig vid oväntade utgifter även när börsen går dåligt, och för att kunna ha is i magen med sitt långsiktiga sparande, även vid nedgångar.

Läs mer: Sitta still i båten eller sälja av?

Vet du inte var du ska börja?

Om du enkelt vill komma igång med aktier kan du välja någon av våra sparboxar. En sparbox är en samling aktier eller fonder utvalda utifrån en viss investeringsstrategi med fastställda kriterier. Det kan vara vi på Aktieinvest eller någon av våra sparprofiler som har satt upp strategin och utifrån den valt innehaven i sparboxen. Sparboxarnas innehåll ses över av oss 1-2 gånger om året.

Det är enkelt att börja spara i en sparbox. Öppna ett konto hos Aktieinvest, välj vilken sparbox du vill börja spara i och välj om du vill sätta upp ett månadssparande i sparboxen. Sedan kan du luta dig tillbaka och veta att du numera är en aktieägare.

Läs mer: Vad är en sparbox?

Kom igång

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.