Kategori Sparande

Varför månadsspara på börsen?

Med ett månadssparande i aktier och fonder ger du dina pengar en bättre chans att växa över tid. Dessutom slipper du försöka tajma börsen samtidigt som du håller igång sparandet.

Vi går igenom fördelarna med att månadsspara.

Fördelar med att månadsspara på börsen

Få en högre avkastning

När inflationen, dvs. den allmänna prisnivån, är högre än räntan på ditt sparkonto innebär det att värdet på dina pengar minskar över tid. För den som sparar långsiktigt är det därför ofta ett bra alternativ att månadsspara i aktier och fonder. På så vis kan du skapa en ränta på ränta-effekt med ditt sparande och ge dina pengar en chans att växa över tid.

Det är svårt att tajma börsen

Det är många som lockas av idén att försöka tajma börsen. Samtidigt har många lärt sig den hårda vägen att det är svårt att pricka rätt. Därför är det många som förespråkar att man ska månadsspara i aktier och fonder istället. Då köper du på toppen, botten och däremellan. På så vis sprider du ut köpkursen och får en jämn utveckling över tid. Dessutom slipper du tänka alltför mycket på börsläget när du ska genomföra dina köp.

Du håller igång sparandet

Sist, men inte minst, så kan ett månadssparade hjälpa dig att hålla igång sparandet. Den som inte har vanan inne köper kanske bara aktier då och då. Med ett månadssparande blir köpen mer rutinmässiga och du minskar risken för att gå miste om avkastning för att du har glömt bort att handla. Om du dessutom har ett månadssparande med autogiro i samband med att lönen kommer varje månad slipper du att genomföra köpen själv. Då märker du kanske inte ens av ditt sparande och får tid över till annat.

Se även: Sparkalkylator – så kan dina pengar växa över tid

Börja månadsspara

Har du inte kommit igång med ett månadssparande ännu? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i aktier, fraktioner och fonder på dina villkor. Ett enkelt sätt att bygga ett skräddarsytt sparande med god riskspridning!

Skräddarsytt månadssparande

Se hur ditt månadssparande kan växa över tid

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Aktieskolor

Vill du lära dig mer om aktier? Då ska du anmäla dig till någon av våra populära aktieskolor med sparprofilerna Marcus Hernhag och Sandra Bourbon. Det är gratis och du tar del av materialet när det passar dig.

Anmäl dig till en aktieskola

Aktieskolor med Sandra Bourbon och Marcus Hernhag.

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.