Kategori Sparande

Varför månadsspara på börsen?

Här går vi igenom fördelarna med att månadsspara i aktier och fonder.

Fördelar med att månadsspara på börsen

Med ett månadssparande i aktier och fonder ger du dina pengar en bättre chans att växa över tid. Dessutom slipper du försöka tajma börsen samtidigt som du håller igång sparandet.

Få en högre avkastning

När du sparar på ett vanligt sparkonto får du ofta nära 0 % i ränta. Det innebär att du inte får några pengar av banken som tack för att du valt att förvara dina pengar hos dem. När inflationen, dvs. den allmänna prisnivån, är högre än räntan på ditt sparkonto innebär det att värdet på dina pengar minskar över tid. För den som sparar långsiktigt är det därför ofta ett bra alternativ att månadsspara i aktier och fonder. På så vis kan du skapa en ränta på ränta-effekt med ditt sparande och ge dina pengar en chans att växa över tid.

Läs även: Få en ränta på ränta-effekt med dina aktieutdelningar

Det är svårt att tajma börsen

Det är många som lockas av idén att försöka tajma börsen. Samtidigt har många lärt sig den hårda vägen att det är svårt att pricka rätt. Därför är det många som förespråkar att man ska månadsspara i aktier och fonder istället. Då köper du på toppen, botten och däremellan. På så vis sprider du ut köpkursen och får en jämn utveckling över tid. Dessutom slipper du tänka alltför mycket på börsläget när du ska genomföra dina köp.

Läs även: Lär av mina missar – det är billigare än att göra dem själv

Du håller igång sparandet

Sist, men inte minst, så kan ett månadssparade hjälpa dig att hålla igång sparandet. Den som inte har vanan inne köper kanske bara aktier då och då. Med ett månadssparande blir köpen mer rutinmässiga och du minskar risken för att gå miste om avkastning för att du har glömt bort att handla. Om du dessutom har ett månadssparande med autogiro i samband med att lönen kommer varje månad slipper du att genomföra köpen själv. Då märker du kanske inte ens av ditt sparande och får tid över till annat.

Se även: Sparkalkylator – hur mycket du kan spara ihop?

Börja månadsspara

Har du inte kommit igång med ett månadssparande ännu? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i aktier och fonder med våra sparboxar. Då slipper du själv välja aktier och fonder att spara i och får riskspridning redan från det första köpet.

Se våra sparboxar

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.