Kategori Sparande

Hernhag om läget för tillväxtaktier: ”De kommer växa på sikt”

I och med det oroliga börsläget går det just nu extra svagt för många tillväxtaktier. Utdelningsexperten Marcus Hernhag skriver om bakgrunden till den svaga utvecklingen och vad sparare kan förvänta sig på längre sikt.

Publicerad: 2023-10-04

Trög tillväxt på grund av konjunkturoro

På grund av stigande räntor och konjunkturoro går tillväxtaktier extra svagt just nu. Det förekommer också en del så kallade blankarattacker som pressar ner vissa kurser mer än andra. Men jag tror starkt att de tillväxtaktier som är inkluderade i min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag kommer slå börsindex på sikt.

Zoomar vi ut och tittar på börsens utveckling över många decennier ser vi att de bästa köplägena kommer efter långa nedgångar.

Goda tillväxtförutsättningar

Sparboxens Hexagon, Ework, Lagercrantz och Bahnhof har alla goda tillväxtförutsättningar på sikt. Även aktierna Latour, AAK och BTS har en del tillväxtprägel över sig. Därför drabbas de på börsen nu i det oroliga läget. Ser man på siffrorna över tid ser det ut som att denna storm kommer att blåsa över precis som alla tidigare.

Bäst köpläge efter långa nedgångar

Zoomar vi ut och tittar på börsens utveckling över många decennier ser vi att de bästa köplägena kommer efter långa nedgångar. Det breda svenska börsindexet OMXSGI toppade i januari 2022 för mer än 1,5 år sedan och är ned 20 procent nu, trots att utdelningar ingår i avkastningen.

Börsindexet ligger ännu över de nivåer vi hade som lägst i höstas, men många aktier ligger klart lägre. Historiskt sett har vi nu därför en relativt lång nedgångsfas i tid.

När det vänder har sparboxen goda förutsättningar att slå börsindex på sikt. Utdelningstillväxten för bolagen i sparboxen var utmärkta 14 procent i våras om vi jämför med året innan. Det är klart bättre än börsindex.

Ökningstakten på utdelningar saktar ner

Vissa bolag höjde ovanligt mycket. IT-konsultmäklaren Ework höjde utdelningen med 30 procent och även bredbandsbolaget Bahnhof höjde rejält.

Framöver kommer vi att få lite lugnare ökningstakter. Räkna med ca 6-10 procent nästa vår och snabbare takt igen först när räntorna har toppat och konjunkturen bottnat.

Sitt lugnt i båten

Det vi ser upplever på börsen just nu är mest troligt en tillfällig dipp. Statistiskt sett stiger börsen på sikt. Tillväxtaktier drabbas extra hårt just nu på grund av stigande räntor och oro kring konjunkturen, men jag tror fortsatt stenhårt på de tio aktierna i sparboxen. Det är värt att sitta kvar med sitt sparande.

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Hernhag film

Med utdelningsstrategi i fokus

Vill du veta mer om Marcus Hernhags utdelningsstrategi? Gå hans populära Aktieskola om utdelningsaktier och hur du bygger en stabil utdelningsportfölj.

Läs mer om våra aktieskolor

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Vill du slippa välja aktier själv men ändå fokusera på utdelning? Då är Utdelningsfavoriter by Hernhag den perfekta sparboxen för dig. Sparboxen låter dig månadsspara automatiskt i svenska utdelningsbolag som väljs ut av Marcus. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Läs mer och börja spara

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy