Skräddarsytt månadssparande

  • Välj vilka aktier och fonder du vill månadsspara i
  • Bestäm ett sparbelopp per månad
  • Välj vilket datum pengarna ska dras

Enklare än så blir det inte!

Kom igång

jesse-gardner-9dhyvy-g1rm-unsplash

Ett månadssparande på dina villkor

Att skapa sitt eget skräddarsydda månadssparande är lite som att bli sin egen förvaltare. Du väljer aktier och fonder efter dina egna intressen och värderingar, bestämmer belopp du vill spara för (från 100 kronor per aktie* och beroende på minsta summa per fond) och bestämmer vilket datum pengarna ska dras.

Ett enkelt sätt att bygga ett skräddarsytt sparande med god riskspridning!

*När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Tre skäl att månadsspara med oss

Prisvärt

Det kostar bara 20 kr per köp (10 kr om du är medlem i Aktiespararna) oavsett hur mycket du sparar varje månad. Ju mer du sparar – desto billigare blir det! Du får även courtagefri återinvestering av utdelningar hos oss.

Riskspridning

Du kan sprida riskerna i både utländska och svenska aktier och fonder och behöver inte försöka pricka in marknaden.

Flexibelt

När du investerar på belopp köper du både aktier och fraktioner för så lite som 100 kr per bolag. Det innebär att du även kan investera i dyra bolag du annars kanske inte hade haft råd med.

Vi erbjuder fraktionshandel i både svenska och utländska aktier – en unik tjänst i Sverige.

Kom igång

Vanliga frågor och svar

Hur ändrar jag min sparplan?

För att justera vilka värdepapper (aktier/fonder) som du ska månadsspara i klickar du på ”Mina sidor” och därefter ”Mina månadsspar”. Klicka sedan på ”Ändra” för den dragning som du vill ändra.

Börja med att ta bort de värdepapper som du inte längre önskar månadsspara i genom att klicka på det röda krysset bredvid de berörda bolagen. För att lägga till nya värdepapper, använd sökfunktionen och klicka sedan på ”Lägg till”.

Du kan själv ändra fördelningen mellan dina värdepapper eller klicka på ”Fördela jämnt” för att få en jämn fördelning.

När du har valt värdepapper samt fördelning mellan värdepapperna klickar du på ”Granska ändring” och sedan ”Bekräfta ändring”.

Hur startar jag ett månadssparande?

Du startar enkelt ett månadssparande på internettjänsten.

Egenvalda värdepapper

Börja med att söka på det värdepapper du önskar ha i ditt månadssparande i sökrutan längst upp på höger sida. Klicka sedan på ”Köp/sälj” knappen och välj ”Lägg i Månadsspara”. Efter att du har valt alla värdepapper du vill spara i klickar du på ”Köpkorgen” och väljer ”starta månadssparande”. Skriv in det totala beloppet samt fördelningen. Därefter väljer du vilken depå som du vill spara på.
Välj därefter bankkonto och dragningsdatum samt bocka i att du godkänt och tagit del av medgivandet för Autogiro. Klicka sedan på ”Börja månadsspara” och slutför genom att klicka på ”Godkänn månadssparandet”.

Finns inget bankkonto inlagt på din depå behöver du först registrera ett nytt bankkonto innan du kan lägga upp ditt nya månadssparande. Du klickar på ”Mina sidor” och ”Mina bankkonton”. Där kan du registrera ditt bankkonto.

Du kan också fylla i en blankett för att starta ett månadssparande. Blanketten hittar du här!.

Instruktionsfilm för hur du sätter upp ett månadssparande i aktier och fonder >>

Sparbox

För att lägga upp ett månadssparande i någon av våra sparboxar klickar du på ”Handla” och väljer därefter ” Månadsspara i en sparbox”. Välj först vilken box du vill månadsspara i samt hur mycket du vill månadsspara varje månad. Välj sedan vilken depå du vill spara på och klicka på det bankkonto som pengarna ska dras ifrån samt vilket datum dragningen ska ske. Slutligen bockar du i att du godkänner medgivandet för Autogiro sam klickar på ”Börja månadsspara”.

Du kan även ringa in till kundservice för att få hjälp med att lägga upp ett månadssparande i en sparbox.

Instruktionsfilm om hur du sätter upp ett månadssparande i en sparbox >>

Hur väljs innehaven till Hållbarhetsboxen ut?

Hållbarhetsboxen innehåller bolagen som bäst efterföljer kriterier kring miljö, socialt ansvar och företagsstyrning (ESG) och FN:s internationella principer Global Compact kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Dessutom får respektive bolag maximalt bidra till en global uppvärmning på 1,5 °C. Bolag som är verksamma inom kontroversiella områden, såsom fossila bränslen, vapen och tobak, har valts bort.

Informationen som används som underlag för urvalet tas fram med hjälp av big data och artificiell intelligens (AI) från Arabesque.

Jag har bytt bank. Hur anmäler jag detta till er?

Om du vill anmäla ett nytt bankkonto loggar du in och registrerar ditt nya bankkonto under ”Mina bankkonton”. Notera att bankkontot behöver vara ett så kallat transaktionskonto som det kan kopplas ett autogiro till. Du behöver även vara ensam ägare till bankkontot för att kunna registrera det via hemsidan. Nästa steg är att ta bort det befintliga månadssparandet med det gamla bankkontot och lägga upp ett sparande med det nya bankkontot.

Kan jag månadsspara till en annan person?

Ja, du kan månadsspara till en annan person. Blankett för anmälan av månadssparande hittar du här!

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.