Kategori Sparande

Sitta still i båten – eller sälja av?

Så kan du tänka kring ditt sparande när det är oroligt på börsen.

Ska man sitta still i båten eller sälja av när börsen går ner?
När börsen går ner är det många som undrar hur man ska tänka kring sitt sparande. Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du ska fatta beslut kring dina investeringar i oroliga tider.

Nu hör man ofta uttrycket ”sitt still i båten” som innebär att man inte ska låta beslut kring ens sparande påverkas av en nedgång på börsen. Det är oftare lättare sagt än gjort. För den som är gammal i gamet är det kanske inget nytt att hantera en börsnedgång, men för en nybörjare kan det vara svårt att ha is magen när det är oroligt på börsen. Därför har vi här samlat några tips till dig som undrar hur du ska tänka kring ditt sparande i dessa tider.

Läs mer: Varför rasar det på börsen?

Börsen går upp igen

Till att börja med är det bra att komma ihåg att börsen går både upp och ner, men historiskt så har börsen alltid rört sig uppåt på lång sikt. Det är förstås ingen garanti för framtiden, men det kan kännas tryggt att ha data i ryggen när man ska fatta investeringsbeslut. Det kan kännas som en klen tröst mitt i oron, särskilt om det känns extra jobbigt just nu. Inte minst om man har pengar på börsen som behövs på kort sikt eller har lånat pengar för att investera i aktier. Då måste man ta svåra beslut utifrån sina egna situation. I slutändan lär man sig kanske en tuff läxa, men vilken aktieräv har inte behövt slicka sina sår någon gång?

Läs mer: På lång sikt har börsen rört sig uppåt

Se över din aktiestrategi

När det är oroligt på börsen är det ofta klokt att gå tillbaka till sin aktiestrategi. Det är navet som hjälper dig att rida ut stormen. Fundera över varför du köpte bolagen i din portfölj och kom ihåg dina regler för omplaceringar. Har du ingen strategi för ditt sparande? Då kan du hämta inspiration från andra eller exempelvis Aktiespararnas gyllene regler. De går i korthet ut på att du ska investera regelbundet och långsiktigt i bolag som du tror på. Att sätta upp en strategi för ditt sparande hjälper dig inte nödvändigtvis att fatta beslut om dina innehav just nu, men då är du lite mer förberedd nästa gång börsen går ner.

Läs mer: Så förbereder du dig inför ett börsfall

Det är svårt att tajma börsen

Det är svårt att tajma börsen. Punkt. Ingen vet när botten är nådd. Det är något som många har lärt sig den hårda vägen. Därför är det många som förespråkar att man sparar regelbundet i aktier. Då köper man ibland på toppen, och ibland på botten. Det jämnar ut sig över tid. Självklart finns det även de som tycker att det är kul att försöka pricka rätt. Då kan det vara klokt att inte lägga alla ägg i samma korg, dvs. att sprida sina risker genom att köpa aktier i olika branscher. Eller varför inte ha ett stabilt månadssparande som ett komplement till sitt mer aktiva sparande?

Läs mer: Kom igång med ett månadssparande

Se över ditt sparande

I slutändan är det upp till var och en hur man väljer att agera. När börsen går ner är det en del som tänker att det är rea på börsen och passar på att fylla på portföljen. Vissa viktar om till räntefonder. Andra väljer att inte logga in på sitt konto ett tag, då det känns för jobbigt. Förstås finns det även de som säljer av allt och väljer att vara likvida, dvs. spara sina pengar på kontot, istället. Du måste helt enkelt göra det som känns bäst för dig.

Logga in på din depå

Håll dig uppdaterad

Vill du få mejl från oss med börsnyheter? Prenumerera på våra mejlutskick!

Prenumerera på våra mejlutskick

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.