”Finansiellt fri utan att snåla” – Steg 3: Det långsiktiga sparandet

Motorn i pengamaskinen är det långsiktiga sparandet. Sandra Bourbon, sparexpert och författare, visar hur hon har byggt upp sitt långsiktiga sparande och berättar om hur hon har automatiserat investerandet.

Framtidsfeministen Sandra Burbon tror på ett jämställt sparande

I det här momentet går Sandra igenom:

  • Hur du kan strukturera upp ditt långsiktiga sparande
  • Hur Sandra själv väljer att investera långsiktigt
  • Hur ett sparande i aktier via sparboxar kan automatiseras

Det långsiktiga sparandet

Nu är det dags att fokusera på själva motorn i pengamaskinen: det långsiktiga sparandet. Målet med det långsiktiga sparandet är att nå en avkastning på i snitt runt 8 % per år för att kunna plocka ut 4 % i avkastning och återinvestera resten för att hålla igång pengamaskinen.

Sandras fördelning av sitt långsiktiga sparande:

  • 50 % i fonder. Här har Sandra valt att investera i en Sverigefond och en Globalfond. Hon vill sprida sina risker och väljer därför två olika typer av fonder. Investeringarna förs över automatiskt varje månad via autogiro. En gång om året går hon igenom hur fonderna har presterat. Om de inte har presterat byter hon ut dem. I valet av fonder tittar hon på pris och har satt upp en gräns där fonder får kosta max 0.5 % i avgift, så att avgifterna inte äter upp avkastningen.
  • 50 % i en sparbox med aktier. Den andra hälften av det långsiktiga sparandet väljer Sandra att investera i aktier och fraktioner via sin egen sparbox Framtidsfeministen. Fördelen med sparboxar är att man automatiskt kan månadsspara i aktier på ett enkelt sätt. Hos Aktieinvest finns flera olika typer av sparboxar att välja mellan som har olika investeringsstrategier, och Sandra väljer sin egen sparbox, Framtidsfeministens sparbox, som hon går igenom två gånger om året, för att se hur bolagen har presterat och om de fortfarande är jämställda, vilket är ett av kriterierna för hennes investeringsstrategi i sparboxen. Se alla sparboxar.

Läs mer: Vad är en sparbox?

Nu har du gjort steg 3!

Grattis! Nu har du gått igenom alla steg i minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla” med Sandra Bourbon.

Lycka till med din finansiella frihet!

Börja spara i Framtidsfeministens sparbox

Enligt forskningen är jämställda bolag mer lönsamma. Med sparboxen Framtidsfeministen kommer du enkelt igång med ditt jämställda sparande.

  • Månadsspara automatiskt i jämställda bolag
  • Få utdelningar återinvesterade gratis
  • Endast 20 kr/mån oavsett sparbelopp

Det tar bara 3 minuter att komma igång!

Kom igång

Läs mer om sparboxen >

Se alla våra sparboxar

Botanisera bland alla våra olika sparboxar. Sparboxarna har olika inriktning och investeringsstrategier.

Se alla sparboxar >

Spara i fonder

Att spara i fonder är ett bra komplement till aktier. Läs mer om vilka olika typer av fonder som finns och hur du kommer igång.

Läs mer om fonder >

Vill du se något av de andra stegen igen?

Vill du repetera något tidigare steg?

Gå till steg 1 – Vad är finansiell frihet

Gå till steg 2 – Att bygga en pengamaskin

Om minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla”

I minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla” får du verktyg att strukturera upp din ekonomi och komma igång med investeringar. Få en steg-för-steg-guide i hur Sandra Bourbon, sparexpert, grundare av Framtidsfeministen och författare till boken ”Frihetsmaskinen”, gör för att nå sitt mål att bli ekonomiskt fri.

Kursen är baserad på Sandras bok Frihetsmaskinenoch ska inte ses som rådgivning.

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.