”Finansiellt fri utan att snåla” – Steg 2: Att bygga en pengamaskin

Att bygga en pengamaskin – hur gör man det? Sandra Bourbon, sparexpert och författare, berättar om hur hon har strukturerat upp sin privatekonomi för att kunna bygga en pengamaskin.

Framtidsfeministen Sandra Burbon tror på ett jämställt sparande

I det här momentet går Sandra igenom:

  • Hur hon har strukturerat upp sin privatekonomi
  • Fem konton att ha koll på
  • Hur hon har effektiviserat sitt sparande

Att bygga en pengamaskin

Nu är det dags att gå igenom hur man kan strukturera upp sin privatekonomi för att kunna bygga en pengamaskin för att på sikt nå finansiell frihet.

Sandra väljer att dela upp sin vardagsekonomi i fem olika delar som fyller olika funktioner.

  1. Inkomstkonto – det är här dina inkomster landar varje månad, i väntan på att bli fördelade till de olika kontona här nedanför.
  2. Hushållskostnader – för att täcka hyran, elen och andra fasta eller återkommande vardagskostnader. Till hushållskontot för Sandra över en förutbestämd procent av sina inkomster varje månad. Exakt hur mycket får man bestämma själv, det kan vara allt mellan 30-50 %. Hon har ett kort kopplat till det här kontot, för matinköp och liknande utgifter.
  3. Kortsiktigt sparande – Det kortsiktiga sparandet är din buffert och kan användas för oförutsedda utgifter men också för semester, julklappar osv. Dit för Sandra över ca 10-20 % av sina inkomster varje månad.
  4. Pengapassion – Här är pengar som är öronmärkta för sådant du älskar, vardagslyx helt enkelt. För Sandras del vill hon använda de här pengarna för att t.ex. göra roliga saker med familjen eller unna sig den där latten. Hon har även ett kort kopplat till det här kontot.
  5. Långsiktiga investeringar – Det roligaste kontot! Från det här kontot slussas pengarna vidare till olika investeringar. Här försöker Sandra lägga 50 % av sina inkomster varje månad, där hon har valt att sätta in halva investeringen i fonder och den andra halvan i sin sparbox.

Sandra går igenom alla fem stegen vid löning varje månad, vilket tar ungefär 15 minuter varje gång. För att göra det så smidigt som möjligt har hon bland annat satt upp ett automatiskt månadssparande i sin sparbox, Framtidsfeministen, som automatiskt dras varje månad.

Nu har du gjort steg 2!

Bra jobbat! Nu har du gått igenom steg 2 av 3 i minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla” med Sandra Bourbon.

Del 3 – Det långsiktiga sparandet

Redo för steg 3? Gå vidare till nästa steg i din egen takt. Vi kommer att påminna dig på mejlen om någon vecka, så du behöver inte oroa dig att missa något.

Del 3 handlar om hur man kan strukturera upp själva motorn i pengamaskinen: det långsiktiga sparandet.

Fortsätt till steg 3

Om minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla”

I minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla” får du verktyg att strukturera upp din ekonomi och komma igång med investeringar. Få en steg-för-steg-guide i hur Sandra Bourbon, sparexpert, grundare av Framtidsfeministen och författare till boken ”Frihetsmaskinen”, gör för att nå sitt mål att bli ekonomiskt fri.

Kursen är baserad på Sandras bok Frihetsmaskinenoch ska inte ses som rådgivning.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.