Sparboxar – så funkar det

Här förklarar vi vad en sparbox är och hur du enkelt kommer igång med ditt sparande i en sparbox.

Sparboxarna som gått bäst 2021

Vad är en sparbox?

En sparbox är en samling värdepapper utvalda utifrån en viss investeringsstrategi med fastställda kriterier. Det kan vara vi på Aktieinvest eller någon av våra sparprofiler som har satt upp strategin och utifrån den valt innehaven i sparboxen.

Sparboxarnas innehåll ses över 1-2 gånger om året.

Så sparar du i en sparbox

Du kan välja mellan att sätta upp ett månadssparande i en sparbox, eller göra en engångsinsättning. Det är enkelt att sätta upp ett månadssparande i en sparbox. Då genomförs köpen automatiskt varje månad på det datum du på förhand bestämt.

Det kostar 20 kr/månad att spara i en sparbox. Avgiften blir procentuellt lägre ju mer du sparar. I priset ingår även courtagefri automatisk återinvestering av utdelningar. När du väljer att sälja av tillkommer courtageavgifter.

I sparboxen kan du, till skillnad från i en fond, spara direkt i aktiebolag vilket innebär att du slipper förvaltningsavgifter.

Sker det några förändringar i en sparbox?

Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven.

Tre anledningar att spara i en sparbox

Spara på belopp

När du månadssparar eller gör ett engångsköp i en sparbox handlar du med både aktier och fraktioner. Fraktioner är ett finansiellt instrument som gör det möjligt för sparare att investera i bolag på belopp, vilket gör det enklare att handla i många olika bolag – oavsett aktiekurs.

Har du endast 500 kr per månad att avvara för aktiehandel blir det svårt att köpa aktier med hög kurs. Men med sparboxar kan du ta del av värdeutvecklingen i dyra bolag vars aktier du kanske själv inte har råd med.

Ett aktieägande som blir av

Ett automatiskt aktieägande är ett sparande som blir av. Du väljer hur mycket du vill månadsspara och vilket datum pengarna ska dras. Summan dras sedan från ditt konto via autogiro.

Återinvestera utdelningen courtagefritt

En smidig service med sparboxen är att utdelningen återinvesteras automatiskt och courtagefritt. Genom att återinvestera utdelningen växer pengarna snabbare och snabbare, tack vare den berömda ränta på ränta-effekten. Om du äger aktierna via en annan nätmäklare eller bank behöver du själv återinvestera utdelningen för att pengarna återigen ska sättas i arbete.

Läs mer: ”Vad är skillnaden på en sparbox och en fond?”

Några av våra populära sparboxar

Dyrgripar

Det finns många aktier som sparare i normala fall har svårt att investera i på grund av den höga aktiekursen. Nu kan du spara i sex av världens dyraste bolag i en box!

The Magic Box

Vi har inspirerats av boken ”The Little Book that Beats the Market” och dess så kallade ”magic formula” och skapat The Magic Box med sex amerikanska bolag.

Hållbarhetsboxen

Allt fler tänker på hur man kan minska dåliga vanor och agera smartare för att minska belastningen på vår miljö. Nu också när det gäller sitt sparande.

Framtidsfeministen

Framtidsfeministen Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att de är mer lönsamma. Nu kan du ta rygg på hennes portfölj!

Vanliga frågor och svar

Hur vet jag när revidering genomförs?

Du kommer att bli informerad per e-post om hur och när du ska göra ditt val. När du blivit meddelad så kan du logga in och göra dina val i onlinetjänsten.

Jag månadssparar inte, vad gäller för mig?

Du som inte månadssparar i en Sparbox kommer inte att bli kontaktad om revidering av Sparboxar. Du kan hitta alla revideringar på landningssidan för respektive Sparbox. Läs mer om Sparboxar här.

Kan jag månadsspara i en sparbox?

Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.

Kan jag spara i flera sparboxar?

Ja, du kan månadsspara i flera olika sparboxar. Du kan välja mellan att ha varje sparbox på en egen depå eller ha dem i samma depå. Fördelen med att ha dem var för sig är att du enklare kan följa utvecklingen för den specifika sparboxen.

Vad är en sparbox?

Det ska vara lätt att investera i aktier tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration. Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån din sparplan. Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven.

Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.