”Finansiellt fri utan att snåla” – Steg 1: Vad är finansiell frihet?

Vad är finansiell frihet? Sandra Bourbon, sparexpert och författare, går igenom vad finansiell frihet är och hur man tar reda på hur mycket man behöver spara ihop för att bli finansiellt fri enligt hennes modell.

Framtidsfeministen Sandra Burbon tror på ett jämställt sparande

I det här momentet går Sandra igenom:

  • Vad är finansiell frihet?
  • Varför vill man uppnå finansiell frihet?
  • Hur räknar man ut hur mycket man behöver spara ihop?

Vad är finansiell frihet?

Att bli finansiellt fri innebär för många att äga sin egen tid, och då inte bara i framtiden utan redan här och nu. För vissa innebär det också att inte behöva jobba i framtiden, medan det för andra räcker med att gå ner i arbetstid eller sätta guldkant på tillvaron. Man kan säga att grunden i finansiell frihet är att öka sin passiva inkomst genom sparande och på så vis minska vikten av en aktiv inkomst i framtiden.

Enligt Sandras modell är ”frihetsmaskinen” färdigbyggd när du kan ta ut 4 % om året för att leva på eller krydda tillvaron med.

Så räknar du

Du kan enkelt räkna ut vad finansiell frihet betyder för dig. För att ta reda på det behöver du först veta vad du vill kunna plocka ut i månaden från ditt sparande, och på så vis få fram hur stor summa du behöver spara ihop till.

Formeln är enkel:

  • Hur mycket du behöver per månad för att klara dig
  • x 12
  • delat med 0,04

Nu har du gjort steg 1!

Grattis! Nu har du gått igenom steg 1 av 3 i minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla” med Sandra Bourbon.

Steg 2 – Att bygga en pengamaskin

Är du redo för steg 2? Gå vidare till nästa steg i din egen takt. Vi kommer att påminna dig på mejlen om någon vecka, så du behöver inte oroa dig att missa något.

Steg 2 handlar om hur man kan strukturera upp sin privatekonomi för att kunna bygga sin frihetsmaskin på sikt.

Fortsätt till steg 2

Om minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla”

I minikursen ”Finansiellt fri utan att snåla” får du verktyg att strukturera upp din ekonomi och komma igång med investeringar. Få en steg-för-steg-guide i hur Sandra Bourbon, sparexpert, grundare av Framtidsfeministen och författare till boken ”Frihetsmaskinen”, gör för att nå sitt mål att bli ekonomiskt fri.

Kursen är baserad på Sandras bok Frihetsmaskinenoch ska inte ses som rådgivning.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.